Heger pre BBC: Nechcem, aby nikoho z európskych občanov zabil nejaký diktátor. Za ruský plyn budeme platiť eurami

Foto: TASR/Jakub Kotian Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovensko v tejto chvíli nie je pripravené vzdať sa dodávok ruských surovín, avšak robí všetko pre to, aby sa stalo menej závislé od ruského plynu. Povedal to predseda vlády SR Eduard Heger v relácii HARDtalk, ktorú odvysielala britská verejnoprávna televízia BBC. Heger tiež poznamenal, že napriek vojne na Ukrajine sa priame nebezpečenstvo pre Slovensko nezvyšuje.

Myslí si, že riziko naopak klesá pre statočnosť ukrajinského ľudu. Ukrajinci podľa jeho slov bojujú za naše hodnoty, a ak zlyhajú, budeme ďalší na rade. „Podporujeme ich, pretože im rozumieme, a budeme ich podporovať, ako sa len dá, pretože veríme v ich víťazstvo,“ uviedol Heger v reakcii na otázku moderátora Stephena Sackura.

Heger v rozhovore pre BBC uviedol, že Slovensko v tejto chvíli nie je pripravené vzdať sa dodávok ruských surovín, hoci Západ varuje, že krajiny platiace Moskve za plyn a ropu prakticky financujú ruskú vojnu na Ukrajine. „Nie sme na to pripravení,“ povedal Heger, podľa ktorého je závislosť od dodávok ruských surovín problémom celej Európy.

Predseda vlády SR ďalej uviedol, že slovenská vláda robí všetko pre čo najskoršie odpojenie sa od ruského plynu a ruskej ropy. Bratislava podľa neho v tejto veci spolupracuje s Varšavou. Poukázal, že slovensko-poľské plynové prepojenie je po technickej stránke vo „finálnej fáze“.

Dôraz na skvapalnený zemný plyn cez Poľsko

Podľa slovenského premiéra budeme potrebovať alternatívu k ruskému plynu a tou bude s najväčšou pravdepodobnosťou LNG (skvapalnený zemný plyn). „Ten by sme mohli prepraviť cez (poľskú) infraštruktúru na Slovensko.

Avšak nachádzame sa vo vnútrozemí. Preto sme takí silní zástancovia jednoty a solidarity,“ vysvetlil Heger s tým, že Slovensko nalieha na jednotu európskych krajín v otázke platieb za ruské suroviny v eurách. „(Za plyn) budeme platiť eurami a chceme sa čo najskôr odpojiť,“ povedal Heger.

Ťažké zbrane? Absolútne

V rozhovore odpovedal aj na otázku, či je Slovensko pripravené poslať ťažké zbrane na Ukrajinu, vrátane húfnic vyrobených na Slovensku. „Absolútne. Naša pozícia je veľmi jasná. Nechcem, aby nikoho z európskych občanov zabil nejaký diktátor. Preto sme dali (Ukrajincom systém protivzdušnej obrany) S-300. S čímkoľvek, o čo si (Ukrajinci) požiadajú, im s radosťou pomôžeme,“ vyhlásil Heger.

Doplnil, že ukrajinská strana doteraz nepožiadala o stíhačky typu MiG-29. „Ale ak by ich chceli, radi sa o tom porozprávame,“ dodal premiér. Spresnil, že Slovensko zatiaľ neopravuje na svojom území ruské tanky ukoristené ukrajinskou armádou, avšak táto dohoda je podľa neho v „záverečnej fáze“.

Slováci pod vplyvom ruskej propagandy. Treba na tom pracovať

Moderátor BBC sa v interview venoval aj téme dezinformácií a ruskej propagandy, ktorej je podľa neho Slovensko do veľkej miery vystavené. Spomenul aj nedávny prieskum, ktorý naznačil, že veľa Slovákov obviňuje z rastúceho napätia v regióne skôr NATO ako Kremeľ.

„Vplyv ruskej propagandy tu bol desaťročia a (slovenské) vlády tolerovali ruskú propagandu. Táto vojna je však budíčkom pre Slovensko, ale aj pre celý región,“ myslí si Heger. Napriek tomu sú občania podľa neho pod vplyvom ruskej propagandy a treba pracovať na riešení tejto situácie.

(tasr)


Ďalšie články