Únia môže vynechať Slovensko a Maďarsko z embarga na ruskú ropu, tvrdia európski diplomati

Heger v Maïarsku Eduard Heger a Viktor Orbán. Foto: TASR/Ladislav Vallach

AKTUALIZOVANÉ Európska komisia (EK) by mohla vynechať Maďarsko a Slovensko z pripravovaného embarga na nákup ruskej ropy, pretože obe členské krajiny EÚ sú od jej dovozu silne závislé. Informuje o tom spravodajca TASR s odkazom na tlačovú agentúru Reuters a týždenník Politico, ktoré to uviedli s odvolaním sa na nemenovaných diplomatických predstaviteľov EÚ.

Reuters aj Politico upozornili, že eurokomisia najneskôr v utorok dokončí prípravu ďalšieho, už šiesteho, balíka sankcií EÚ voči Rusku pre vojnu na Ukrajine. V stredu totiž v Bruseli zasadajú veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) a nový balík zhodnotia z pohľadu svojich národných záujmov.

Nové sankcie majú zahŕňať postupný zákaz nákupu ruskej ropy (do konca tohto roka), pretože export ropy je hlavným zdrojom príjmov pre Moskvu, ktorá aj z týchto peňazí financuje vojnové operácie na Ukrajine.

Komisia by podľa diplomatov citovaných agentúrou Reuters mohla Slovensku a Maďarsku ponúknuť „výnimku alebo dlhé prechodné obdobie“.

https://standard.sk/200703/porusuju-platby-za-plyn-v-rubloch-uvalene-sankcie/

Dva silno závislé štáty

Slovensko a Maďarsko sú silne závislé od dovozu ruskej ropy a majú ťažkosti pri hľadaní alternatívnych dodávok. Agentúra Reuters upozornila, že Maďarsko opakovane naznačovalo, že nepodpíše nové sankcie týkajúce sa energetiky.

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval, že tento typ sankcií odmietne, pričom jeho dôvody sú čisto ekonomické a nie politické. Aj preto snaha o kompromis a výnimka pre Maďarsko a Slovensko pomôže Únii vyhnúť sa možnosti veta pri hlasovaní o sankciách a zachovať jednotu 27-členného eurobloku.

V nedeľu podľa Bloombergu informoval šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás, že jeho krajina je pripravená vetovať sankcie EÚ namierené na ruský ropný sektor, ak by obmedzovali možnosti Budapešti týkajúce sa dovozu energií.

„Keďže takéto rozhodnutie vyžaduje jednohlasnú podporu, nemá zmysel, aby komisia navrhla sankcie týkajúce sa zemného plynu a ropy, ktoré by obmedzili maďarské dodávky,“ povedal Gulyás v nedeľu (1. 5.) v rozhovore pre spravodajskú televíziu HírTV.

Maďarský postoj k sankciám na ruský plyn a ropu „sa nezmenil, nepodporujeme ich“, uviedol v pondelok hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács na Facebooku. Poprel správu nemeckej televízie ZDF, ktorá v nedeľu priniesla informáciu, že Maďarsko a Rakúsko prestali hroziť vetovaním.

Reštrikcie na dovoz ruskej ropy

Možnosť nových sankcií, vrátane embarga dovozu ruskej ropy a možnej reakcie trhov na toto embargo, v pondelok popoludní v Bruseli na mimoriadnom zasadnutí prebrali aj ministri členských krajín EÚ zodpovedných za oblasť energetiky. Slovensko na Rade ministrov zastúpil minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý po skončení stretnutia uviedol, že na embargu bude trvať.

„Toto je pre nás extrémne dôležitý bod. My nie sme schopní sa tak rýchlo prispôsobiť spracovaniu ľahšej ropy. V Slovnafte sa spracováva ťažká ruská ropa. Celú tú náhradu pripraviť potrvá niekoľko rokov, čiže na tej výnimke určite budem trvať,“ odkázal Sulík.

Český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela však pre TASR potvrdil, že táto téma nebola predmetom pondelňajších rokovaní v Bruseli a nerokovalo sa o žiadnych výnimkách. „Česká strana je zástancom pozície spoločného postupu celej Európskej únie, čo sa týka dohody na embargu, zabezpečenia dodávok a aj spravodlivej distribúcie týchto dodávok,“ povedal Síkela.

Očakáva sa, že Európska komisia (EK) navrhne prijať reštrikcie na import ruskej ropy, ktoré by znamenali postupné utlmovanie, pričom jej dovoz by sa mal úplne zastaviť do konca roka. EÚ už rokuje o šiestom balíku sankcií proti Rusku, ktorého cieľom bude aj ropný sektor. Nemecko, ktoré to ešte do minulého týždňa odmietalo, už embargo na ruskú ropu podporilo.

(tasr)


Ďalšie články