Porušujú platby za plyn v rubľoch uvalené sankcie?

Eurové bankovky. Foto: TASR/AP Eurové bankovky. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Moskva žiada platby za zemný plyn v rubľoch. Kto nezaplatí, toho odpoja. Európske energetické spoločnosti začali postupne pristupovať na požiadavky Kremľa prostredníctvom nového mechanizmu platieb za ruský plyn. Tento systém funguje na princípe zriadenia dvoch účtov v ruskej Gazprombank, pričom platba sa uskutoční v eurách, ktoré si následne banka prevedie na účet vedený v rubľoch. Európska komisia uvádza, že navrhovaný mechanizmus nemusí byť v rozpore so sankciami. Je tu však viacero problémov.

Čo by platby za plyn v rubľoch v praxi znamenali? S veľkou pravdepodobnosťou by sa udialo to, že by sa plyn stal pre odberateľov omnoho drahším. Zahraničné firmy by museli vytvárať dopyt po rubľoch, aby mohli zaplatiť svoje záväzky. To by bolo v poriadku, pokiaľ by ponuku rubľov neovplyvňovala ruská strana.

Problém je, že Centrálna banka Ruskej federácie, ktorá dokáže pomocou menovej politiky narábať s množstvom rubľov v obehu a s jeho kurzom, je v praxi pod Putinovým dozorom. Reštriktívnou politikou a stiahnutím rubľov z obehu či predajom nezmrazených devíz by ruská mena voči euru mohla posilniť. To by znamenalo, že pri nezmenenej sume na zmluve by európske energetické firmy odberajúce plyn potrebovali omnoho viac eur, aby dokázali splatiť svoj záväzok v ruskej mene.

https://standard.sk/200755/unia-moze-vynechat-slovensko-a-madarsko-z-embarga-na-rusku-ropu-tvrdia-europski-diplomati/

Pri platbách v eurách či dolároch táto situácia nenastáva. Odberatelia môžu uhradiť stanovenú sumu v týchto menách prostredníctvom vybranej banky a je na dodávateľovi, čo so získanými devízami spraví. Je naďalej otázne, nakoľko slobodne môžu ruské spoločnosti narábať s týmito peniazmi. Menová politika ruskej centrálnej banky však v tomto prípade nemá dosah na európske spoločnosti.

Príbeh pokračuje

Moskva ešte 31. marca vyhlásila, že bude požadovať platby za plyn v rubľoch. Túto požiadavku odberateľské krajiny rýchlo zmietli zo stola (odvolávali sa najmä na znenie zmlúv, kde boli stanovené dodávky v dolároch alebo eurách). Kremeľ kritizovali, že používa plyn ako zbraň a označili ho za nespoľahlivého obchodného partnera.

Rusko však prišlo s návrhom konkrétneho mechanizmu, kde si odberatelia plynu zriadia dva účty v Gazprombank, jeden vedený v eurách a druhý v rubľoch. Firma odberajúca plyn uhradí platbu za plyn v eurách. Následne sa euromena prevedie na účet vedený v ruskej mene a odošle dodávateľovi (Gazpromu). Európska komisia na svojich stránkach dokonca píše, že je to legitímna možnosť, ako platiť za plyn.

Kde je teda problém?

Najväčším sporným bodom je to, kedy sa považuje platba za ukončenú. Zatiaľ čo Moskva vo svojom dekréte uviedla, že platba sa ukončí, až keď sa ruble odošlú Gazpromu, EÚ schvaľuje tento mechanizmus iba v prípade, ak európsky odberateľ zaplatí v spoločnej mene, a tým sa platba považuje za dokončenú.

„Ak si spoločnosti otvoria len bankový účet a platia v eurách, to je všetko. Spoločnosť neporušuje sankcie. Čo potom Rusi s peniazmi urobia, je už na nich,“ povedal podľa denníka Politico nemenovaný úradník EÚ.

Hovorca Európskej komisie Eric Mamer. Foto: Eric Mamer/Twitter

Komisia tak navrhla alternatívu, v rámci ktorej by si európski odberatelia plynu mohli otvoriť účet v tvrdej mene v Gazprombank, uložiť sumu v eurách alebo dolároch podľa zmluvy a vydať vyhlásenie, že platobné záväzky sú splnené, píše Financial Times.

„Dodržiavanie vyhlášky [ruskej vyhlášky z 31. marca, pozn. red.] je porušením sankcií,“ povedal minulý štvrtok hlavný hovorca Európskej komisie Eric Mamer. „Ak spoločnosti platia v eurách, neporušujú sankcie,“ vyhlásil. „Nemôžeme však akceptovať, že spoločnosti sú povinné otvoriť si druhý účet v rubľoch a že platba je úplná až vtedy, keď sa prevedie na ruble.“

Ukážkovým prípadom je Bulharsko

„Odoslaním peňazí na otvorený účet v Rusku sa nákup plynu nedokončí,“ povedal bulharský vicepremiér a minister financií Asen Vasilev pre denník Politico.

Bulharskí lídri sa tiež vyjadrili, že štátna spoločnosť Bulgargaz dostala od Gazpromu dodatok k zmluve, ktorý od nej vyžadoval, aby sa vzdala kontroly nad svojimi peniazmi v prospech tretieho subjektu.

„Necítime sa dobre, keď sa vzdávame peňazí daňových poplatníkov v prospech tretej strany, nad ktorou nemáme žiadnu kontrolu, najmä tretej strany, ktorú kontroluje krajina, ktorá nás práve zaradila na zoznam nepriateľov,“ povedal Vasilev.

„Strácate všetky potenciálne právne nároky na arbitráž či súdne spory,“ dodal bulharský minister pre energetiku Alexander Nikolov.

Ministri energetiky EÚ budú rokovať o platbách za ruský plyn

Ministri energetiky Európskej únie (EÚ) sa v pondelok stretnú v Bruseli na krízovom rokovaní. Hovoriť budú o spoločnej reakcii na požiadavku Moskvy týkajúcu sa platieb za plyn v rubľoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako sme už uviedli, Rusko minulý týždeň zastavilo dodávky plynu do Bulharska a Poľska po tom, ako tieto krajiny odmietli splniť požiadavku na platby v rubľoch. Oba štáty už predtým plánovali zastavenie dovozu ruského plynu v tomto roku a tvrdia, že sa bez neho zaobídu. To však vyvolalo obavy medzi ostatnými krajinami EÚ, ktoré sú stále vysoko závislé od ruského plynu, ako je Nemecko, zo zastavenia dodávok. Nezhody týkajúce sa ďalšieho postupu tiež narušujú jednotný postoj EÚ proti Rusku.

Bulharsko, Dánsko, Grécko, Poľsko, Slovensko a ďalšie štáty preto minulý týždeň požadovali vyjasnenie postoja Bruselu k platbám za ruský plyn. Preto teraz EÚ pripravuje extra nariadenia týkajúce sa tohto problému.

V súvislosti s ruským plynom neexistujú jednoduché odpovede, tvrdí šéf SPP

 Naďalej existuje riziko, že Rusko obmedzí dodávky energií do krajín, ktoré nebudú platiť v súlade s ruskými podmienkami. Pre BBC Radio 4 to v pondelok povedal generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.

Tvrdí, že „riziko tu určite je“ a hlavným cieľom SPP je byť na takúto situáciu pripravený. Ako dodal, v súvislosti s financovaním ruského zemného plynu neexistujú jednoduché odpovede.

„Akýkoľvek dovoz z Ruska, nielen zemný plyn, môže pomôcť podnietiť vojnové úsilie. Otázkou, pred ktorou stojíme, je, či to sankcie na dovoz plynu z Ruska pomôžu ukončiť,“ skonštatoval Prokypčák.

(sk, tasr, sita)


Ďalšie články