V Nitre nie je kde uchovávať nebožtíkov. Museli pristaviť druhý chladiaci príves

chladiaci príves na cintoríne v Trnave Externý chladiaci príves pre mŕtvych, ilustračná fotografia. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Počty mŕtvych, ktorí v Nitre zomreli na ochorenie COVID-19, pribúdajú. Kapacity domov smútku sú naplnené a v meste nie je kde uchovávať telá nebožtíkov.

Mesto už koncom roka dalo na cintoríne na Cabajskej ceste pristaviť externý chladiarenský príves na uskladnenie tiel. Jeho kapacita je už plná a radnica musela pristaviť druhý príves. „Pokiaľ sa naplní aj ten, budeme musieť v meste zriadiť veľkokapacitné miesto pre zosnulých. Pohrebné služby nestíhajú, úmrtí na ochorenie COVID-19 pribúda,“ informoval magistrát.

V prípade potreby by radnica mohla využiť na uskladnenie mŕtvych zimný štadión. „Sme pripravení aj na tie najhoršie varianty. Prosíme všetkých, chráňte seba aj svoje okolie. Dodržiavajte opatrenia a dajte sa testovať,“ vyzýval ľudí primátor Marek Hattas.

Extrémne vysoké číslo

V súčasnosti je čakacia doba na pohreb v Nitre dva týždne. Podľa informácií z nitrianskej fakultnej nemocnice mŕtvych pribúda oveľa rýchlejšie ako inokedy. „Posledné informácie od riaditeľa nitrianskej nemocnice Milana Dubaja mám, že do nemocnice chodí okolo 40 pacientov, no pripravení sú na 20 až 30. To číslo je extrémne vysoké.

Priemerný počet úmrtí v meste Nitra za jeden mesiac v bežnom období je približne 130. V októbri, novembri a v decembri sa krivka zvyšovala a za december tu bolo 330 úmrtí, čo je viac ako dvojnásobok. Trend pokračuje a čísla za prvé dni januára sú taktiež extrémne,“ skonštatoval primátor.

Plošné testovanie

V sobotu sa na území celého Nitrianskeho okresu začalo plošné testovanie. Zapojilo sa doň všetkých 60 obcí. „Pripravených je 70 odberných miest, ďalších deväť je v meste Vráble. Zapojili sa všetky obce, iba tie menšie, Kapince a Malé Zálužie, zriadili spoločné odberové miesto, ktoré bude v Malom Záluží,“ uviedla prednostka Okresného úradu v Nitre Eva Hajdamárová.

V Nitre bolo v priebehu piatka otestovaných 10 585 ľudí. Ako informovala radnica na sociálnej sieti, pozitívne testovaných bolo 295 osôb, čo je 2,79-percentná pozitivita.

Mestá a obce v Nitrianskom okrese pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v celom regióne. Zlá situácia je aj vo Fakultnej nemocnici Nitra i v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada v Nitre na Zobore, ktoré sú na hranici svojich kapacít.

Od pondelka preto začne na území celého okresu platiť sprísnený zákaz vychádzania. Bez negatívneho testu na koronavírus, ktorý nesmie byť starší ako sedem dní, nebude možné chodiť do zamestnania ani do prírody, iba do najbližších potravín, drogérie či lekárne. Polícia už v týchto dňoch sprísnila kontroly, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákazu vychádzania.

(TASR, ste)


Ďalšie články