Aplikácia Chwazi by nemala chýbať vo vašom mobile. Pomáha s výberom ľudí v najrôznejších situáciách

chwazi-1 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Aj obyčajný život prináša medzi priateľmi, spolužiakmi či kolegami situácie, v ktorých si musíte vybrať jedného člena kolektívu, prípadne rozdeliť členov do niekoľkých skupín. Výber sa často zbytočne predĺži, prípadne je počiatkom nezhody.

Pre takéto prípady existuje aplikácia Chwazi dostupná pre zariadenia s operačným systémom Android, iOS či iPadOS. Výber z kolektívu urobí za vás bez akejkoľvek potreby hľadať konsenzus formou ústnej dohody.

Používanie aplikácie limitujú schopnosti zariadenia

Chwazi funguje na jednoduchom princípe, keď všetci prítomní položia jeden svoj prst na obrazovku smartfónu či tabletu a aplikácia následne vyberie jeden z prstov, čím zároveň zvolí dotyčnú osobu.

V tomto prípade je limitovaný počet účastníkov, ktorí môžu naraz položiť prst na displej. Aplikácia sama informuje o tom, že pri smartfóne je maximálny počet šesť, zatiaľ čo iPad ich zvládne až desať.

Prosté spracovanie i ponuka možností

Chwazi nepochybne patrí medzi najjednoduchšie aplikácie, aké si do svojho telefónu môžete nainštalovať. Vývojári pri dizajne stavili na neónové farby i zvukové efekty pripomínajúce arkádové hry v automatoch, ktoré nechýbali v žiadnom zábavnom podniku v minulom storočí.

Možnosti aplikácie sú okresané na minimum a okrem nastavenia výberu jednotlivcov alebo rozdelenia na skupiny je k dispozícii už iba jednoduchý návod.

Foto: Martin Minka

Výber jednej osoby a rozdelenie na skupiny

Ako sme už uviedli, úplne základným poslaním, ktoré je obsiahnuté už v názve aplikácie [slovo chwazi v haitskej kreolčine znamená vybrať, pozn. red.], je vybrať z kolektívu jedného človeka.

Alternatívou k výberu jednej osoby je rozdelenie na niekoľko skupín. Používateľ zvolí, do koľkých skupín majú byť ľudia rozdelení a Chwazi ich po priložení prstov farebne oddelí. Táto možnosť je limitovaná tým, že smartfón dokáže registrovať menšie množstvo dotykov a lepšie využitie nájde na tablete.

Scenárov použitia je nekonečne veľa

Napriek svojej jednoduchosti sa môže Chwazi osvedčiť v desiatkach rôznych prípadov každodenného života. Využitie nájde nielen v osobnom, ale aj profesionálnom živote, napríklad v pozícii učiteľa pri náhodnom výbere detí v triede. Dobrým príkladom je aj rozdelenie žiakov do tímov na hodine telesnej výchovy.

Chwazi viete využiť mnohými spôsobmi v kruhu priateľov. Ak sa neviete dohodnúť, kto bude platiť za večeru, aplikácia učiní nestranný a náhodný výber. Ak má každý z kolektívu nápad na aktivitu a neviete sa na jednej z nich zhodnúť, Chwazi náhodne vyberie jeden z nápadov.

Foto: Martin Minka

Chwazi: Povinná výbava do kolektívu

Aplikácia Chwazi patrí medzi tie, ktoré môžete mať vo svojom smartfóne nainštalované aj bez toho, aby ste ju používali na dennej báze. Svojou veľkosťou nezaberie veľa miesta na úložisku, ale bohaté možnosti využitia z nej robia dobrú voľbu pre všetkých, ktorí často stoja pred nutnosťou výberu, pokiaľ možno náhodného.


Ďalšie články