Námraza v chladničke zvyšuje spotrebu, varuje štát. Cieľ je znížiť závislosť od ruského plynu

Richard Sulík, Karol Galek tlaèová konferencia na tému: Aktuálna situácia v energetike Foto: TASR - Jakub Kotian

Obavy z ukončenia dodávok ruského plynu cítiť aj v našej krajine. Ceny energií sa v dôsledku toho ďalej šplhajú nahor. To trápi nielen bežných spotrebiteľov, ale rovnako aj slovenských politikov. Ministerstvo hospodárstva na facebookovom profile radí, ako aj pri banálnych činnostiach znížiť spotrebu energie v domácnosti a ušetriť. Samotný šéf rezortu Richard Sulík sa však k takýmto naratívom stavia skepticky.

Od invázie na Ukrajinu sa čoraz viac skloňuje požiadavka väčšej energetickej nezávislosti Slovenska od Ruska. Nielen Slovensko, ale aj celá Európa je do veľkej miery závislá od strategických surovín z východu. Najnovšie správy o ukončení dodávok plynu do Bulharska a Poľska vyvolali ďalší prudký nárast cien tejto suroviny.

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky (MHSR) prišlo vo štvrtok s ďalším odporúčaním, ako môžu domácnosti v tejto atmosfére ušetriť energie a zároveň chrániť svoj rozpočet. Na facebookovom profile ministerstva pribudol už druhý status, v ktorom ministerstvo radí, ako znižovať svoju osobnú spotrebu.

Po utorkových tipoch na minimalizáciu úniku energie pri činnostiach v kúpeľni, prichádza tentokrát s novými odporúčaniami. Príspevok má názov Ako šetriť v kuchyni v súvislosti so spotrebičmi ako rúra alebo chladnička a ponúka tipy, ako napríklad ohrievanie viacerých jedál naraz či dokončovanie jedla po vypnutí plynu iba s nahromadeným teplom pod pokrievkou. Varuje aj pre námrazou, ktorá v chladničke zvyšuje spotrebu.

“Najlacnejšia energia je tá nespotrebovaná, pretože ju nemusíme ani vyrobiť,” hovorí štátny tajomník Karol Galek. Ministerstvo pripomína, že v tejto ťažkej dobe, keď ruská agresia prudko zdvihla ceny energií, sa každé ušetrené euro počíta.

Minister hospodárstva sa však k podobným názorom stavia kriticky. „Nemajú páru o tom, čo rozprávajú,“ vyjadril sa v rozhovore pre TA3 Richard Sulík o ľuďoch, ktorí o šetrení plynu v domácnostiach hovoria ako o jednom z riešení pri výpadku dodávok ruského plynu.

„Nie je pravda, že by sme výpadok plynu dokázali z veľkej časti vykryť úsporami v kúrení, varení či svietení a že by to slovenská ekonomika bez problémov zvládla. Slovensko patrí k najviac spriemyselneným krajinám EÚ a veľké firmy sú od plynu ako vstupnej surovine závislé. Od výroby hnojív cez pohonné látky až po oceľ,“ uvádza na svojom facebookovom profile.


Ďalšie články