Pápež ďakoval Slovensku za solidárnosť s Ukrajinou a Kubou, varoval pred vojnami aj v rodinách

pápež František František zdraví veriacich. Foto: AP/TASR

Pápež poďakoval slovenským pútnikom v Ríme, že ich cirkev je rozmanitá a spája Západ a Východ. Spomenul si na návštevu Rómov v Košiciach, na praktický ekumenizmus Slovákov aj ich starostlivosť o prírodu. Pokračoval tiež v protivojnových posolstvách.

Argentínsky pápež v Ríme prijal Slovákov na ďakovnej púti, ktorá je poďakovaním za jeho návštevu Slovenska v septembri 2021. Slovenskí biskupi slávili omšu v Bazilike svätého Petra a v nedeľu ju slávia v Bazilike svätého Pavla za hradbami. K ďakovnej púti pozvali tiež všetkých krajanov žijúcich vo Večnom meste. Na osobitnej audiencii vo Vatikáne František pripomenul:

„Nosím si v srdci naše septembrové stretnutia v Bratislave, Prešove, Košiciach a v Národnej svätyni Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne. Bolo pre mňa veľkým potešením vidieť, ako cirkev na Slovensku žije bohatstvom rozmanitosti obradov a tradícií, ako most spájajúci kresťanský Západ a Východ. Ďakujem Pánovi, že som napriek pandémii mohol navštíviť vašu krajinu; nech dá dozrieť ovociu apoštolskej cesty!“

Najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi krajanom tiež poďakoval za prijímanie vojnových utečencov z Ukrajiny, pričom opätovne odsúdil vojnu a násilie. Ocenil, že Slováci sú solidárni aj s inými ľuďmi, napríklad s Kubáncami:

„V týchto mesiacoch mnohé vaše rodiny, farnosti a inštitúcie prijali pod svoju strechu matky s deťmi z ukrajinských rodín, ktoré sa museli rozdeliť, aby sa zachránili, a ktoré prišli so svojou chudobnou batožinou. Pri pohľade do ich očí ste svedkami toho, ako vojna pácha násilie na rodinných väzbách, oberá deti o prítomnosť otca, o školu, a starých rodičov necháva v opustení.

Povzbudzujem vás, aby ste sa aj naďalej modlili a pracovali za pokoj, ktorý sa buduje v našom každodennom živote, aj týmito gestami láskyplného prijatia. A viem, že ste solidárni nielen so svojimi blízkymi bratmi a sestrami, ale aj s tými, ktorí sú ďaleko, ako napríklad na Kube.“

Tisíce pútnikov v zaplnenej Aule Pavla VI. spievali slovenské piesne v očakávaní Petrovho nástupcu a tiež po skončení audiencie. Celý text pápežovho prejavu sme priniesli tu.

Vojny vznikajú z nespravodlivosti

Tak ako pred týždňom, aj teraz rímsky biskup hovoril o vzťahu mladých a starších, ale aj o dôstojnosti práce. Neustával v protivojnových a mierových posolstvách a najnovšie sa sťažoval na vojny v rodinách:

„Každá vojna sa rodí z nespravodlivosti, každá vojna vrátane tých, ktoré sa niekedy vedú v našich rodinách a komunitách, ktoré… prebiehajú v tichosti, aj tieto vznikajú z nespravodlivosti.“

Pápež František sa aj týmito slovami prihovoril cez video kongresu hispánskych katolíkov vo Washingtone v USA. Účastníkov požiadal, aby boli mostami, budovali mosty a angažovali sa za mier.

Pontifik tiež napísal mierový list moskovskému patriarchovi Kirillovi. O vojne spolu naposledy hovorili počas videohovoru v marci. Spolu so svojím „drahým bratom“ Kirillom sa Jorge Bergoglio chce stať mierotvorcom zvlášť na Ukrajine:

„Nech Duch Svätý premení naše srdcia a spraví z nás skutočných mierotvorcov zvlášť pre Ukrajinu zatiahnutú do vojny, aby sa veľký veľkonočný prechod od smrti k novému životu v Kristovi stal skutočnosťou pre ukrajinský ľud, ktorý túži po novom úsvite, ktorý ukončí temnotu vojny.“

Rozumieme, prečo musel byť Ježiš ukrižovaný a zomrieť

Vo svojom tvíte sa v rôznych jazykoch vrátane ruštiny a ukrajinčiny modlil za všetky obete násilia, vojny a terorizmu. Pápež sa takto pôvodne prihovoril ľuďom zo Srí Lanky na návšteve Vatikánu. Tí prišli o svojich blízkych počas teroristických útokov na kostoly v tejto ázijskej krajine na Veľkú noc roku 2019:

„Zoči-voči hrôze a absurdite niektorých činov, ktoré zdanlivo nemôžu spáchať ľudia, je zrejmé, že toto je dielo Zlého. A preto rozumieme, prečo Syn Boží, Nevinný, Svätý, Spravodlivý, musel zomrieť ukrižovaný, aby nás zachránil. Vzal na seba nielen smrť, ale aj krutosť zla, nenávisť, bratovražedné násilie. Jeho kríž a jeho zmŕtvychvstanie sú svetlom nádeje v najhlbšej tme.“


Ďalšie články