Je to strašná hanba, Záborská týra trans ľudí. Progresívcov hnevá zvrat pri Lengvarského usmernení

CoFoE: Europoslanci: Politici musia naèúva obèanom EÚ Na snímke europoslanec Michal Šimečka počas diskusie v TASR TV ku Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE) v Bratislave 7. decembra 2021. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Revolučné genderové usmernenie z dielne rezortu zdravotníctva zrejme neustojí tlak konzervatívnych koaličných politikov. Časť poslancov OĽaNO vraví, že šéf rezortu Vladimír Lengvarský prisľúbil jeho stiahnutie. Progresívci, ktorí ešte donedávna oslavovali, sú v šoku. Padajú aj ostré slová o týraní trans ľudí.

Tak rýchlo, ako prišlo, aj odišlo. Toto tvrdenie môže onedlho platiť o odbornom usmernení podpísanom ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (OĽaNO), ktoré ruší prax nutnosti kastrácií pri zmene pohlavia.

Podľa najnovších vyjadrení totiž šéf rezortu „výslovne“ prisľúbil usmernenie stiahnuť, o čo ho požiadalo vyše 20 poslancov z konzervatívnejšieho krídla OĽaNO a údajne aj predseda vlády Eduard Heger. Deje sa tak len zopár hodín po tom, ako Lengvarský vo štvrtok na obed po vlne odporu avizoval novú diskusiu s odborníkmi.

Pripomeňme, že okrem iného by podzákonný predpis po jeho uplatnení v praxi umožnil vznik mužov, ktorí by vedeli menštruovať, porodiť či dojčiť, a náš právny poriadok by takisto v rozpore so základnou biológiou uznával existenciu žien s penismi.

Prestaňte ľuďom ničiť životy!

Obrátenie kormidla na opačnú stranu len zopár dní po zdanlivom víťazstve budí v progresívnom ideologickom spektre vášne. Platí to nielen pri politických stranách, ale aj pri LGBT mimovládnych organizáciách.

Členka predsedníctva mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Lucia Plaváková uviedla, že šéfka Kresťanskej únie a jedna z najväčších kritičiek usmernenia Anna Záborská chce „transrodovým ľuďom strpčiť život“ a volá po zastavení „týrania trans ľudí“.

„Toto je strašná hanba a dôkaz ideologických tlakov ultrakonzervatívneho dua Anna Záborská – Richard Vašečka… Pani Záborská, pán Vašečka, prestaňte ľuďom ničiť životy!,“ napísala neskôr v inom príspevku.

Zmena kurzu nenecháva chladným ani europoslanca Michala Šimečku, ktorý je jediným kandidátom na budúceho predsedu strany. „Anna Záborská neváha ani sekundu. Akonáhle sa objaví príležitosť miešať sa do rodu, pohlavia alebo sexuálneho života cudzích ľudí, urobí z toho vlastnú politickú agendu,“ skonštatoval na Facebooku.

„Nie, naozaj to nie sú liberáli, kto vedie kultúrne vojny. Opäť je to, žiaľ, Anna Záborská, kto nadraďuje svoju ‚kultúru‘ nad odborné stanoviská, dôstojné životné podmienky a ľudské práva našich rodinných príslušníkov, kolegýň či susedov,“ pokračoval podpredseda europarlamentu.

O regresívnych politikoch

Varovný prst dvíha aj Zara Kromková z košického poradenského a komunitného centra pre LGBT ľudí PRIZMA. „Transrodoví ľudia, ktorí jediní priamo cítia dopady politizácie odborného usmernenia, sú vystresovaní a sú v panike,“ píše Kromková a sťažuje sa na útoky zo strany „regresívnych političiek a politikov“.

Iniciatíva Inakosť zameraná na práva LGBT osôb sa necháva počuť, že usmernenie sa „stalo terčom ideologickej kritiky“ a odvoláva sa na slová sociálnej poradkyne Idy Želinskej, podľa ktorej volanie konzervatívcov po tradičných hodnotách „je vlastne volaním po časoch, keď sa na ľuďoch s inou sexuálnou orientáciou (a pred nimi aj na ľuďoch s duševnými poruchami alebo mentálnym znevýhodnením) surovým spôsobom experimentovalo“.

https://standard.sk/199690/dilema-transsexualizmu-skalpel-alebo-len-chemia-odpoved-ani-jedno/

Čo tvrdia podporovatelia usmernenia?

Progresívne spektrum sa pri obhajobe zmien opiera o viacero bodov. V prvom rade o stanoviská odborníkov. Psychiater Michal Patarák, ktorý sa na príprave usmernenia podieľal, napísal, že dokument nie je politický, ale má medicínsky charakter a slúži lekárom a zdravotníckym pracovníkov na zjednotenie postupov. Transrodovosť podľa neho sídli v hlave. Za text sa postavila aj prezidentka Slovenskej psychiatrickej spoločnosti (SPsS) Ľubomíra Izáková či sexuologička a predsedníčka sexuologickej sekcie SPsS Barbora Vašečková.

Odvolávajú sa aj na stanoviská nadnárodných súdnych autorít, napríklad na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý v rozsudku A.P., Garcon a Nicot proti Francúzsku zo dňa 6. apríla 2017 konštatoval porušenie základných práv v prípadoch sterilizácie osôb, ktoré neudelili svoj informovaný súhlas na absolvovanie tohto zákroku.

Usmernenie víta aj Amnesty International Slovensko a jeho prijatie považuje za dôležitý krok smerom k ochrane ľudských práv transrodových ľudí. Niektoré body však vníma ako nedostatočné až sporné. 


Ďalšie články