Slovenský vzdušný priestor by malo chrániť Poľsko. Naď je pripravený poskytnúť migy Ukrajine

minister národnej obrany Po¾ska Mariusz Blaszczak Jaroslav Naï Na snímke vpravo minister obrany SR Jaroslav Naď a vľavo poľský minister obrany Mariusz Blaszczak si podávajú ruky počas stretnutia na Ministerstve obrany SR 29. apríla 2022 v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/TASR

AKTUALIZOVANÉ Poľsko je pripravené po uzemnení stíhačiek MiG-29 chrániť vzdušný priestor Slovenskej republiky. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) o tom informoval po piatkovom rokovaní so svojím poľským partnerom Mariuszom Błaszczakom.

„Rokovali sme s Poľskom o tom niekoľkokrát a som veľmi rád, že minister dnes potvrdil, že hneď po tom, ako sa prijmú potrebné legislatívne opatrenia, na ktorých začneme robiť okamžite, bude Poľsko pripravené starať sa o bezpečnosť nášho vzdušného priestoru do momentu, kým prídu lietadlá F-16 zo Spojených štátov, ktoré sme si objednali,“ uviedol Naď.

Slovenský minister pritom poukázal na vážne problémy, ktoré má Slovensko s prevádzkou MiG-29 z technického, medzinárodno-politického i bezpečnostného hľadiska, ale aj z hľadiska dostupnosti pilotov.

Naď tiež vyhlásil, že je pripravený rokovať o prípadnom poskytnutí lietadiel MiG-29 Ukrajine, keď bude slovenský vzdušný priestor zabezpečený zo strany Varšavy.

„Najprv musíme mať zabezpečený náš vzdušný priestor. Dnes sme vďaka Poľsku spravili jeden veľký krok. Musíme dotiahnuť právne a technické aspekty. V momente, keď bude Poľsko spôsobilé strážiť náš vzdušný priestor, môžeme rozhodovať o tom, čo budeme robiť s MiG-29,“ uzavrel.

Błaszczak: Je to pre nás úplne prirodzené

„Z našej strany je úplne prirodzené, že poľské službukonajúce lietadlá F-16 budú konať službu aj nad Slovenskou republikou. Tie služby sa budú realizovať z územia Poľskej republiky. Ak to bude potrebné, dohodli sme sa na tom, že bude dostupné aj letisko na Slovensku. Ale chceme to tak, že rozšírime dosah pôsobenia poľských službukonajúcich lietadiel,“ vysvetlil Błaszczak.

Naď doplnil, že lietadlá budú lietať z poľskej základne preto, že Letisko Sliač bude rekonštruované a na nejakú dobu môže byť úplne zatvorené.

Témou rokovania bola aj vojna na Ukrajine. Ministri sa zhodli, že budú Ukrajine naďalej intenzívne pomáhať, a to politicky, ekonomicky, humanitárne aj vojensky, ako povedal Naď. Błaszczak podotkol, že útok Ruska na Ukrajinu je potvrdením poľských obáv v súvislosti s expanzívnou politikou ruského prezidenta Vladimira Putina.

Poľský minister vidí tiež priestor na ďalšiu spoluprácu so Slovenskom. So slovenským partnerom hovoril napríklad o kooperácii obranných priemyslov. Diskusia sa týkala aj zvyšovania výdavkov na obranu.

Húfnice aj systém S-300

Poskytnutie slovenských migov Ukrajine bolo živou témou už pred niekoľkými dňami po tom, ako ju svojím vyhlásením oživil hovorca amerického ministerstva obrany John Kirby a následne aj český vojenský analytik Lukáš Visingr. Visingr uviedol, že všetko nasvedčuje tomu, že časť svojej nepotrebnej techniky sme Kyjevu skutočne poskytli.

Hovorkyňa slovenského rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková ale vo vyjadrení pre Štandard poprela, že by sa naše lietadlá alebo ich časti u našich východných susedov už nachádzali.

Pripomeňme, že zatiaľ našou najväčšou vojenskou pomocou pre brániaci sa štát bolo darovanie systému protivzdušnej obrany S-300. Naď potvrdil, že v pokročilom štádiu sú rokovania o predaji ôsmich kusov samohybných húfnic Zuzana 2.

(tasr/sita/tod)


Ďalšie články