Ruskí kozmonauti rozvinuli vo vesmíre repliku víťaznej sovietskej vlajky

rusi Replika víťaznej sovietskej vlajky, ktorú umiestnili vo vesmíre. Foto: Reprofoto/TASS

Ruskí kozmonauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) rozvinuli vo vesmíre repliku takzvaného práporu víťazstva, píše agentúra TASS s odvolaním sa na oficiálnu webovú stránku ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos.

Ide o vlajku, ktorú v máji 1945 vztýčil sovietsky vojak nad budovou Ríšskeho snemu v dobytom Berlíne. Považuje sa za oficiálny symbol víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Originál transparentu vystavujú v Ústrednom múzeu ozbrojených síl v Moskve.

Transparent rozvinuli ruskí kozmonauti Denis Matvejev a Oleg Artemijev, ktorý je vraj tvorcom tejto myšlienky a súčasne pôsobí ako špeciálny reportér agentúry TASS na palube ISS.

Repliku umiestnili na vonkajšej strane ruského viacúčelového laboratórneho modulu Nauka pred oslavami Dňa víťazstva. Dvadsaťtonová Nauka je prvý nový modul v ruskej časti ISS od roku 2010. Má poskytnúť viac priestoru pre vedecké experimenty ako aj pre posádku.

https://www.youtube.com/watch?v=HeffbNYWqkU

Vojna na Ukrajine ovplyvňuje vedecký výskum vesmíru

Vojna na Ukrajine sa premieta aj do vesmírnej spolupráce. Európska vesmírna agentúra (ESA) v marci pozastavila rusko-európsku misiu ExoMars. Tá mala na Mars dopraviť prieskumné robotické vozidlo (rover) Rosalind Franklin s vrtákom a automatickým ramenom schopné pátrať po známkach života na tejto planéte.

Začiatok druhej časti misie naplánovali na september. Rusko malo poskytnúť nosnú raketu, zostupový modul a pristávaciu platformu.

ESA však v marci na svojej oficiálnej webovej stránke odsúdila „ľudské obete a tragické následky“ agresie voči Ukrajine. Takisto súhlasila so sankciami nariadenými voči Rusku, hoci môžu mať vplyv na vedecký výskum vesmíru.

Generálny riaditeľ Roskosmosu Dmitrij Rogozin označil v reakcii rozhodnutie ESA za „veľmi trpké pre všetkých nadšencov vesmíru“. Vo vyjadrení na sociálnej sieti podľa AFP dodal, že Rusko „uskutoční túto výskumnú expedíciu samo“.

Ponuky na spoluprácu smeruje Rusko v súčasnosti skôr na východ. Rogozin v aprílovom rozhovore pre agentúru TASS povedal, že do konca mája plánuje rokovať s čínskymi partnermi o spolupráci pri letoch na Mesiac.

(est, sita)


Ďalšie články