Rímsky týždeň patril Slovensku. Vyvrcholí audienciou pútnikov, ktorí poďakujú pápežovi za návštevu

Pápež František v Prešove. Foto: Michal Svítok/TASR Pápež František v Prešove. Foto: Michal Svítok/TASR

Slováci v Ríme ďakujú pápežovi za návštevu krajiny v septembri 2021. Bratislava môže hostiť druhé stretnutie pápeža a ruského patriarchu.

Rímsky biskup prijme v sobotu na osobitnej audiencii slovenských pútnikov vrátane biskupov a niektorých vládnych predstaviteľov. Sú na púti, ktorá je poďakovaním za pápežovu návštevu Slovenska v septembri 2021. Slovenská omša bude v Bazilike svätého Petra a v nedeľu v Bazilike svätého Pavla za hradbami. Najvyšší vládny predstaviteľ na púti je predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Biskupi pozývajú všetkých krajanov žijúcich vo Večnom meste, aby sa k slávnosti pridali. V marci Františkovi poďakoval za návštevu krajiny pod Tatrami premiér Edurad Heger na audiencii vo Vatikáne, ktorý sa s ním rozprával najmä o vojne na Ukrajine.

Bratislava azda pohostí pápeža a ruského patriarchu

Pápež František a patriarcha Kirill sa možno stretnú na Slovensku. Konkrétne Bratislava je ideálny kandidát, napísala americká spravodajská agentúra, podľa ktorej v jej prospech hrá viacero faktorov. O pripravovanej druhej schôdzke medzi Františkom a Kirillom sme sa venovali v osobitnom článku.

Jorge Bergoglio napísal moskovskému patriarchovi tiež mierový list. O vojne s ním hovoril taktiež počas videohovoru v marci. Tentoraz pontifik žiadal Ducha Svätého, aby „premenil naše srdcia a spravil z nás skutočných mierotvorcov, zvlášť pre Ukrajinu zatiahnutú do vojny“. Pre niektorých komentátorov cirkvi na Veľkú noc slávili skôr svoje rozdelenie. Ruská – zároveň i najväčšia – pravoslávna cirkev totiž vojnu neodsúdila. Naopak, pre jej patriarchu má metafyzický význam a nedávno vyzval, aby sa ľud zomkol okolo vedenia krajiny.

Protivojnové posolstvá rímskeho biskupa si priblížime v pravidelnom nedeľnom prehľade. Najnovšie sa sťažoval aj na vojny v rodinách.

Ako sme informovali, napriek pápežovmu opatrnému jazyku, v ktorom sa nezmieňuje o Rusku, Putinovi ani o iných ruských predstaviteľoch, sa jeho kritika vyvíja. Stupňuje sa takisto vo vatikánskych mediách, pričom oficiálnu líniu svojho najvyššieho šéfa narušil denník L’Osservatore Romano: „Lavrov [ruský minister zahraničných vecí, pozn. red.] straší hrozbou tretej svetovej vojny,“ hlásal nadpis tento týždeň na titulnej stránke v tlačovom vydaní. Periodikum v článku dodalo, že „Moskva zvyšuje tóny stretu“ a „Rusko zvyšuje tón vojny, strašiac hrozbou skutočnej tretej svetovej vojny“.

Pápež odvolal arcibiskupa Prešova

Slovensko v miništáte rezonovalo aj po tretí raz. Pápež totiž prijal rezignáciu arcibiskupa Jána Babjaka z čela gréckokatolíckej cirkvi v Prešove. Svätá stolica dôvod nespomenula, no arcibiskup priznal, že odchádza „kvôli pokoju a pre dobro cirkvi, biskupov, kňazov a veriacich“. Aj tomuto sme v Štandarde venovali samostatný článok.

Zasadla Rada kardinálov

Vo Vatikáne bolo ďalšie zasadnutie Rady kardinálov, ktorí pomáhajú katolíckemu lídrovi pri reforme Rímskej kúrie. Diskutovalo sa o vojne na Ukrajine a tamojšej sociopolitickej, cirkevnej a ekumenickej situácii. Členovia rady podporili a povzbudili pontifika v „jeho neúnavnej snahe o vyriešenie prebiehajúceho konfliktu“. Preláti hovorili o diplomatickej službe Svätej stolice a o úlohe apoštolských nunciov, teda pápežských veľvyslancov.

Každý z účastníkov navyše hovoril o mieri, chudobe a o pastoračných problémoch na svojich svetadieloch vrátane citlivej politickej situácie v niektorých regiónoch. Témou boli aj klimatické zmeny, o situácii žien v cirkvi navyše s kardinálmi hovorila rehoľníčka z Brazílie. Najbližší Františkovi poradcovia diskutovali i o novej ústave pre Rímsku kúriu, ktorá začne platiť v júni.

František pre bolesti kolena obmedzil svoje aktivity

„Pre bolesť kolena a na odporučenie lekára prerušil pápež František aktivity naplánované na dnešný deň vrátane účasti na Rade kardinálov, ktorej nové zasadnutie v týchto dňoch prebieha,“ informovalo Tlačové stredisko Svätej stolice v utorok.

V stredu koncom generálnej audiencie sa Jorge Bergoglio ospravedlnil, že nemôže dlho stáť, a tak pozdravil ľudí sediac na stoličke.

Citát týždňa

Vyberáme zo správy agentúry, podľa ktorej je Slovensko most medzi Východom a Západom, ideálne miesto na druhé katolícko-pravoslávne stretnutie František – Kirill:

„Bratislava je silným kandidátom na miesto stretnutia pápeža a moskovského patriarchu, prvým svojho druhu v Európe… Prečo Bratislava? Čiastočne preto, že je hlavné mesto krajiny, ktorá hraničí s Ukrajinou a prijíma utečencov z východoeurópskej krajiny, ktorú zmieta vojna. A tiež preto, že je národom v strede Európy, kontinentu, ktorý zažil sovietsky útlak a pozná potrebu zmierenia.“


Ďalšie články