Nemeckí a rakúski energetickí giganti sú vraj ochotní Rusom platiť za plyn v rubľoch

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck. Foto: TASR/DPA Robert Habeck. Foto: TASR/DPA

AKTUALIZOVANÉ Niektoré z najväčších európskych energetických spoločností plánujú prijať požiadavku Kremľa o platbách za plyn, tvrdí denník Financial Times. Rusko už skôr začalo požadovať od znepriatelených krajín platby za dodávky svojho plynu v rubľoch. Moskva navrhla mechanizmus, ktorý prostredníctvom ruskej Gazprombank umožní prevod eur či dolárov od odberateľov na ruble. Toto opatrenie sa však javí ako spôsob neutralizácie sankcií voči Rusku a zdá sa, že je ďalším testom jednoty EÚ.

Dovozcom plynu v Poľsku a Bulharsku, ktorí odmietli systém navrhovaný Moskvou, v stredu zastavili dodávky plynu z Ruska. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová označila tento krok za vydieranie a poukázala na nespoľahlivosť Ruska ako obchodného partnera.

Európska komisia tiež pripustila, že mechanizmus, ktorý vymyslel Kremeľ, by mohol byť za určitých podmienok v súlade so sankciami. Podľa členských štátov a predstaviteľov EÚ by to však viedlo k tomu, že Rusko by malo prístup k miliardovým príjmom z predaja plynu.

Výkonný podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis podľa Financial Times uviedol, že je predovšetkým na jednotlivých spoločnostiach, ktoré podpísali zmluvy s Gazpromom, aby ich uplatňovali. Vyzval na dodržiavanie litery týchto zmlúv.

„Ceny sú dohodnuté v eurách alebo dolároch. Takže za dané množstvo plynu zaplatíte túto sumu v eurách, tým sa to končí,“ povedal.

Valdis Dombrovskis. Foto: TASR/AP

Nejednota?

Dombrovskis sa v súvislosti s odstavením dodávok plynu do Poľska a Bulharska vyjadril, že je dôležité, aby EÚ zachovala jednotu a nepodliehala vydieraniu zo strany Ruska.

Viaceré spoločnosti však informovali, že sa plánujú prispôsobiť návrhu Kremľa, pričom sa odvolávajú na to, že načrtnutý systém platieb nie je v rozpore so sankciami.

Medzi tie, ktoré hodlajú prijať nový mechanizmus, patria aj dvaja najväčší dovozcovia ruského plynu – Uniper sídliaci v Düsseldorfe a OMV so sídlom vo Viedni. Rokovania medzi európskymi odberateľmi a Gazpromom, ruským štátom kontrolovaným dodávateľom plynu, sa podľa nich zintenzívnili s blížiacimi sa termínmi platieb. Financial Times ďalej informuje, že aj talianska spoločnosť Eni, ďalší z veľkých zákazníkov Gazpromu, vyhodnocuje svoje možnosti.

Hľadanie cestičiek

Hovorca Uniperu, ktorý je najväčším dovozcom ruského plynu do Nemecka, potvrdil, že spoločnosť plánuje realizovať platby v eurách prostredníctvom účtu v Rusku.

Spoločnosť OMV tiež informuje, že analyzuje navrhovanú možnosť vzhľadom na sankcie EÚ a pracuje na riešení, ktoré by s nimi bolo v súlade. Talianski predstavitelia podľa britského denníka uviedli, že usmernenia Komisie o tom, či platobná schéma Gazpromu predstavuje porušenie sankcií, sú nejednoznačné.

„Je to cesta, ktorá je v súlade so sankciami, a pokiaľ som pochopil, nemecké spoločnosti, ktoré to robia týmto spôsobom, sú v súlade so svojimi zmluvami,“ povedal nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck o spomínanom mechanizme platieb. Tento prístup podľa neho uplatňuje väčšina krajín EÚ.


Ďalšie články