Poslanci neschválili vydanie Fica na väzobné stíhanie. Hatráková a Tabák nehlasovali za, vylúčili ich z klubu OĽaNO

Brífing poslankyne Romany Tabák Poslankyňa NR SR Romana Tabák (OĽaNO) po hlasovaní o vydaní Fica na väzobné stíhanie, 4. mája 2022 v Bratislave. Foto: TASR / Martin Baumann

AKTUALIZOVANÉ Poslanci Národnej rady neschválili žiadosť prokuratúry o vydanie lídra Smeru Roberta Fica do väzby. Za jeho vydanie hlasovalo 74 poslancov, chýbali dva hlasy. Hlasovanie rozdelilo koalíciu, poslanci Sme rodina sa zdržali. Dve poslankyne OĽaNO nehlasovali za, strana ich vylúčila z klubu, bývalý člen klubu Martin Čepček bol proti. SaS naznačuje, že Sme rodina už v koalícii nemá miesto.

Expremiér a líder Smeru Robert Fico do kolúznej väzby nepôjde. Poslanci jeho vydanie na väzobné stíhanie neschválili.

V pléne bola na súhlas s väzbou potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. Napokon ich v snemovni bolo všetkých 150, za vydanie vydanie bolo 74 z nich. Chýbali teda dva hlasy na schválenie žiadosti prokuratúry. Proti bolo 49 poslancov, zdržalo sa 19 a osem nehlasovalo.

Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽaNO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala, a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala. Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina. Poslanci zo strany Za ľudí boli za. Proti vydaniu Fica do väzby hlasovali členovia klubu Smer-SD, ako aj nezaradení poslanci pôsobiaci v neparlamentnom Hlase-SD. Zdržal sa aj nezaradený exposlanec OĽaNO Ján Krošlák a bývalý člen klubu Martin Čepček bol proti. Nezaradení poslanci z ĽSNS nehlasovali.

Výsledok hlasovania o žiadosti o vzatie poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby, 4. mája 2022 v Bratislave. Foto TASR / Martin Baumann

Poslanci Smeru po oznámení výsledku hlasovania začali tlieskať a predseda parlamentu Boris Kollár vyhlásil krátku prestávku.

Fico ďakuje poslancom, hovorí o politickom procese

Robert Fico sa poďakoval poslancom, ktorí nepodporili žiadosť prokuratúry o súhlas parlamentu s jeho väzobným stíhaním. Naďalej hovorí v súvislosti s jeho obvinením o politickom procese. „Ďakujem každému poslancovi, ktorý ma podporil, a rešpektujem každého, kto mal na to iný názor,“ uviedol Fico.

Strana Smer-SD sa na sociálnej sieti poďakovala poslancom, ktorí sa postavili na stranu zdravého rozumu a „hlasovali za demokraciu a právny štát“. „Slováci, dnes sme dvakrát silnejší aj vďaka vašej podpore v boji za záchranu Slovenska,“ dodala strana.

Matoviča mrzí postoj Sme rodina a dvojice poslankýň OĽaNO

„Účasť 150 poslancov … to skorumpovaného zločinca stálo veľmi veľa … niekto to urobil z naivity, niekto z hlúposti, niekto za prachy a niekto si chcel len kúpiť poistku, aby raz nevidali spravodlivosti jeho … a mňa veľmi mrzí, že 17 poslancov Sme rodina a 2 poslankyne nášho hnutia si myslia, že poslanci sú viac ako obyčajní ľudia,“ uviedol Matovič na sociálnej sieti.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš podal návrh na vylúčenie Kataríny Hatrákovej a Romany Tabák z klubu OĽaNO, pretože nehlasovali za vydanie Fica. Strana ho schválila.

„Dnes sa poslankyne Katarína Hatráková a Romana Tabák, dve poslankyne z 50 poslancov OĽANO, svojím hlasovaním spreneverili hodnotám hnutia a programu, pod ktorý sa podpísali, a tým, že zabránili výkonu spravodlivosti, zradili drvivú väčšinu voličov OĽANO,“ povedal Šipoš.

Sulík: Je to Matovičova prehra a zlom v boji proti korupcii

Výsledok hlasovania parlamentu o vydaní poslanca Roberta Fica (Smer-SD) do väzby je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽANO Igora Matoviča. Na sociálnej sieti to vyhlásil šéf SaS Richard Sulík.

„Toto je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽANO. A porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii,“ skonštatoval Sulík.

Je namieste sa rozprávať o tom, aký prínos má hnutie Sme rodina v koalícii. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková si myslí, že Sme rodina nemá byť v koalícii.

Stredajšie hlasovanie bude podľa Zemanovej predmetom diskusie medzi koaličnými lídrami. Skonštatovala, že sa budú rozprávať o tom, či táto koalícia ešte dáva zmysel. Osobne si myslí, že je čas hovoriť o tom, že by sa s hnutím Sme rodina „rozlúčili“. „Ja si myslím, že Sme rodina nemá byť v koalícii, že nie je prínosom,“ zdôraznila Bittó Cigániková.

Pellegrini: Túžba po politickej pomste prehrala

Túžba po politickej pomste podľa predstaviteľov mimoparlamentného Hlasu-SD prehrala. Vyhlásil to líder strany Peter Pellegrini. Nezaradení poslanci okolo Pellegriniho hlasovali proti.

Hlas-SD zdôraznil, že vládnej koalícii sa nepodarilo presvedčiť ani vlastných poslancov o správnosti vydania predsedu opozičnej strany na väzobné stíhanie. „Je povinnosťou každého jedného poslanca hlasovať výlučne podľa svojho vedomia a svedomia. Ak nemohli s čistým svedomím zahlasovať za vydanie svojho kolegu na väzobné stíhanie, je dobre, že to neurobili,“ povedal Pellegrini.

Výbor vydanie odporučil

Parlamentný mandátový a imunitný výbor už minulú stredu (27. apríla) prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť.

Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR bolo možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu. Fica obvinila Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Súmrak spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Obvinení sú zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade obvinili aj nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra a policajného exprezidenta Tibora Gašpara.

O žiadosti prokuratúry diskutoval parlament niekoľko dní, debaty sa začali ešte minulý týždeň. Smer-SD nevidí dôvod na väzobné stíhanie svojho lídra. Opozícia naďalej hovorí o zneužívaní trestného práva v politickom boji. Predstavitelia koalície opakovali, že rozhodnúť má súd, a nie plénum NR SR, hovorili o vydaní Fica do rúk spravodlivosti.

UTOROK

19:21 Diskusia k žiadosti o súhlas s vydaním Fica do väzby sa skončila

Diskusia k žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním poslanca Národnej rady (NR) SR Roberta Fica (Smer-SD) do väzby sa v utorok večer skončila. Prihlásení rečníci z radov opozície sa po dohode naprieč spektrom pred 19.00 h z diskusie odhlásili. Vyjadril sa už len Alojz Baránik a ústne sa prihlásil len Ján Benčík (obaja SaS). Hlasovať má plénum o žiadosti v stredu (4. 5.) o 17.00 h.

17:39 Kollár po rokovaní poslaneckého grémia

Poslanci Národnej rady (NR) SR by mali o žiadosti prokuratúry na súhlas s vydaním Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie hlasovať v stredu (4. 5.) o 17.00 h. V pléne NR SR to oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Dodal, že diskusia by sa mala skončiť v utorok do 19.00 h. Dohodlo sa na tom poslanecké grémium. Pôvodne sa malo rokovať v utorok aj po 19.00 h.

Podľa Kollára sa diskusia s vysokou pravdepodobnosťou skončí do 19.00 h a hlasovať sa bude v stredu o 17.00 h. „Dovtedy, myslím si, že v rámci strany Smeru-SD sa buď prihlásení rečníci odhlásia, alebo im prepadne poradie,“ povedal šéf NR SR. Do diskusie sa písomne prihlásili väčšinou poslanci Smeru.

Od stredy 9.00 h majú poslanci začať rokovať o ďalších bodoch z programu aktuálnej 65. schôdze.

Boris Kollár, Foto: TASR/Jaroslav Novák

15:20 Hlasovanie o Ficovi bude tesné, píše Denník N

Ako informuje Denník N, vydanie Roberta Fica do väzby nepodporia exposlanci OĽaNO Ján Krošlák a Martin Čepček, chýbať môže hlas Jána Mičovského. Hrá sa aj o kvórum, keďže na vydanie poslanca stačí väčšina prítomných poslancov.

Nie je jasný ani postoj hnutia Sme rodina, ktorého poslanci sa k vydaniu Fica stavajú rezervovane. Návrh možno okrem už spomínaných odídencov nepodporia ani niektorí poslanci z klubu OĽaNO. Neisté nie sú len hlasy Romany Tabák a Györgyho Gyimesiho, zdržať sa plánuje aj poslankyňa Katarína Hatráková. Tá v klube OĽaNO reprezentuje Kresťanskú úniu. Pripomína, že o Ficovej vine či nevine budú v konečnom dôsledku rozhodovať aj tak súdy.

Katarína Hatráková. Foto: TASR/Jakub Kotian

11:40 Varovanie Pčolinského

Ak poslanci strany Smer odmietnu rokovať v parlamente po 19:00 a odídu z rokovacej sály, začne im prepadať poradie, v akom sú prihlásení do diskusie. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský to povedal v reakcii na prípadné obštrukcie Smeru. Podľa neho by sa v takom prípade ukončila rozprava.

Peter Pčolinský. Foto: TASR/Jakub Kotian

11:06 Pellegrini: Slovensko dnes štandardným demokratickým a právnym štátom nie je

Slovensko nie je štandardným demokratickým a právnym štátom, nemáme istotu, že by sme akéhokoľvek poslanca vydali do rúk spravodlivosti a nie na politický revanš. Vyhlásil to expremiér a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini počas diskusie k žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním Fica do väzby. Namieta objektivitu Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Poslanci pôsobiaci v jeho strane Hlas podľa jeho slov nepodporia žiadosť prokuratúry ani pri Ficovi a ani pri akomkoľvek inom poslancovi.

„Na základe toho všetkého, čo tu vidíme, čo sa tu deje posledné dva roky, musím povedať, že Slovensko dnes štandardným demokratickým a právnym štátom nie je. A nikto, nielen poslanec NRSR, ale žiadny občan SR, sa dnes nemôže na 100 percent cítiť bezpečne a spoľahnúť sa na to, že ak nič neurobil, žiadny štátny orgán voči nemu nemôže viesť žiadne stíhanie ani ho nijakým spôsobom trestať ani ho nejakým spôsobom ovplyvňovať, nedajbože ešte zobrať a obmedziť na slobode,“ skonštatoval Pellegrini.

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian

Za dva roky sa z trestného práva stal podľa slov Pellegriniho politický nástroj ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) so šéfom ÚŠP Danielom Lipšicom. Pripomenul pritom Lipšicovu predošlú politickú kariéru. Plénum NRSR podľa Pellegriniho nemá záruku, že by vydali ktoréhokoľvek poslanca spravodlivosti. Naopak, sú podľa neho dôvodné podozrenia, že ho vydajú do rúk politickému revanšu.

Miroslav Žiak (SaS) odmieta, že by si súčasná koalícia vymýšľala „chlieb a hry“ a že teraz dáva ľuďom hry. Pellegrini mal podľa neho aktuálne jedinečnú šancu vymaniť sa spod Smeru-SD, no jeho postoj k vydaniu Fica dokazuje, že sú „hlas Smeru-SD“. Pellegrini sa podľa Žiaka obáva, že ak sa Fico dostane do väzby, začne „spievať“.

Fico doplnil, že koalícia okrem iného zatvára advokátov, obhajcov 24 hodín pred dôležitými hlavnými pojednávaniami. „Beriete v najcitlivejších kauzách ľuďom možnosť kvalitnej právnej obhajoby,“ podotkol s tým, že za taký krátky čas len ťažko nájsť obhajcu, ktorý si dokáže naštudovať celý spis.

09:17 Poslanci budú o súhlase s vydaním Fica rokovať aj po 19. hodine

Poslanci Národnej rady (NR) budú v diskusii k žiadosti prokuratúry o súhlas s vydaním Roberta Fica (Smer-SD) do väzby diskutovať až do úplného prerokovania, a to aj po 19.00 h. Plénum to odsúhlasilo v úvode piateho rokovacieho dňa 65. schôdze.

Do diskusie k žiadosti prokuratúry je prihlásených ešte 25 rečníkov písomne, po nich sa môžu hlásiť aj ústne.

Poslanci tiež odsúhlasili presunutie viacerých bodov programu na ďalšiu riadnu schôdzu NR SR so začiatkom v júni. Medzi nimi napríklad výročnú správu o činnosti Národnej banky Slovenska a ďalšie správy.

PONDELOK

15:41 Koalícia žiada Smer o ukončenie obštrukcie

Koaliční poslanci vyzývajú Smer, aby prestal v parlamente robiť obštrukcie a umožnil rokovanie aj o iných témach, ako je žiadosť o súhlas s vydaním Roberta Fica do väzby. Hovoria napríklad o návrhoch na pomoc ľuďom. Smer súhlasí, že treba rokovať o opatreniach na zmiernenie dôsledkov zdražovania. Plánuje podať návrh na prerušenie diskusie o Ficovi.

„Smer a Hlas by mali prestať s obštrukciami. Robia obštrukcie a divadlo len preto, aby naťahovali rozpravu. Dokonca vystupujú aj takí poslanci, čo v živote neprehovorili. Je to až komické. Vyzývam ich, aby s tým prestali a dali voľný priechod spravodlivosti,“ napísal na sociálnej sieti podpredseda poslaneckého klubu SaS Roman Foltin.

Poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí poukazuje, že treba schváliť pomoc ľuďom. „Čaká nás schválenie skoršieho vyplatenia 13. dôchodkov, čaká nás rokovanie o sociálnej pomoci a mnohé podstatnejšie témy, o ktorých nemôžeme rokovať, pretože vy a vaši kolegovia dookola opakujete to isté a naťahujete rozpravu,“ odkázal opozícii Šeliga. Žiada opozičných poslancov prihlásených do rozpravy o Ficovi, aby sa z diskusie odhlásili a nepredlžovali rokovanie.

NJuraj Šeliga. Foto: TASR/Jakub Kotian

„Smer súhlasí s návrhom vládnej koalície okamžite rokovať o opatreniach kompenzujúcich obrovské zdražovanie,“ napísala na sociálnej sieti opozičná strana. Pripomína, že téme sa chcel venovať na mimoriadnej schôdzi, ktorú inicioval niekoľkokrát, no vládna koalícia diskusiu neumožnila.

V reakcii na vyjadrenia koalície Smer avizuje procedurálny návrh, ktorým by prerušili rokovanie o Ficovi a plénum by mohlo diskutovať o pomoci ľuďom. „Na rokovaní NR SR predložíme procedurálny návrh, aby sa okamžite prerušilo rokovanie o návrhu na väzobné stíhanie predsedu strany Smer-SD a ihneď sme pristúpili k rokovaniu o návrhoch zmierňujúcich dopady obrovského zdražovania,“ doplnil Smer-SD.

PIATOK

15:39 Bittó Cigániková vyhadzuje Sme rodina z koalície

Predseda parlamentu a strany Sme rodina Boris Kollár si myslí, že za vlády Roberta Fica sa rozkradli verejné financie, ale chýbajú o tom dôkazy. „Dokážme mu veci, za ktoré sme naňho nahnevaní, že jeho oligarchovia to tu rozkrádali, že sa predražovali tendre. Toto keď bude na stole, za to budem všetkými desiatimi hlasovať, aby sme ho vydali. Chyťte Roberta Fica s puškou nad mŕtvolou, okamžite hlasujeme za. Ale aby dôvody kolúznej väzby boli nelegálne odposluchy a tlačovky. Ale čo má politik robiť? Ak chce niečo povedať, robí tlačovku,“ cituje Kollára denník Pravda.

Podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (SaS) je to jasný dôkaz, že Sme rodina pri hlasovaní podrží Fica. „Nastal by čas, aby sa Igor Matovič zamyslel nad našou protikorupčnou koalíciou. Viem, že koalícia bez Borisa Kollára by bola ťažšia, ale som zvedavá, či zvíťazí pohodlie alebo protikorupčný zmysel tejto vlády,“ myslí si Bittó Cigániková.

15:00 Poslanci odišli na víkend Schôdza bude pokračovať v utorok

14:16 Diskusii v pléne dominovali poslanci Smeru, hovorili o likvidácii opozície

Piatkovej diskusii v pléne Národnej rady SR dominovali poslanci Smeru-SD. Počas debaty o žiadosti prokuratúry na vzatie do väzby lídra Smeru-SD a poslanca Roberta Fica hovorili opakovane o snahe kriminalizovať a následne zlikvidovať opozíciu.

Vláda nemá podľa poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD) ľuďom čo ponúknuť, pričom jedinou záchranou je podľa neho kriminalizácia opozície za každú cenu. Myslí si, že koalícia chce zapchať ústa kritikom, označil to za čisté zúfalstvo. „Neuvedomujete si, že ste strojcami niečoho, čo si vás nájde,“ odkázal. Vážny zároveň podal procedurálny návrh, aby sa uznesenie doplnilo „o relevantné argumenty s jasnými dôvodmi, ktoré budú dostatočné na vznesenie obvinenia“. Až po doplnení tohto uznesenia by sa malo podľa Vážneho o žiadosti prokuratúry hlasovať.

11:43 Viacerí členovia Smeru majú byť kriminalizovaní, tvrdí Kamenický

Máme signály o tom, že viacerí členovia strany Smeru majú byť kriminalizovaní. V rozprave k žiadosti generálnej prokuratúry o vydanie súhlasu s väzobným stíhaním poslanca a expremiéra Fica to vyhlásil poslanec a podpredseda Smeru Ladislav Kamenický. Nechcel povedať, o koho by malo ísť. Poznamenal však, že očakáva útoky na každého podpredsedu Smeru a aj na seba.

„Ja na rozdiel od Matoviča mám svätožiaru nad hlavou,“ hovoril Kamenický s tým, že si budoval dobré meno celý život a nenechá si ho pošpiniť ľuďmi, ako sú policajný prezident Štefan Hamran, minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). „Narazí kosa na Kamenického,“ tvrdil poslanec Smeru a zdôraznil, že nedovolí, aby „podvodníci“ ako Matovič pošpinili jeho meno.

Kamenický koalícii vytkol, že sa chce zbaviť celej strany Smer a uzurpovať si moc. Podľa neho máme na Slovensku „fašistickú diktatúru“. Poslanca Fica označil za najhlasnejšieho kritika vlády. Poukázal tiež na to, že má byť stíhaný pre to, že poukazoval na prešľapy Igora Matoviča a na daňové priestupky prezidenta Andreja Kisku.

10:10 Fico namieta zaujatosť Andrejuvovej, má o tom rokovať poslanecké grémium

Líder Smeru Fico namieta zaujatosť predsedníčky parlamentného mandátového a imunitného výboru Anny Andrejuvovej (OĽaNO) pri žiadosti prokuratúry o súhlas s jeho vydaním do väzby. V piatok dopoludnia teda požiadal v pléne Národnej rady (NR) SR o zvolanie poslaneckého grémia. To sa má konať od 10.30 h.

Fico pripomenul, že Andrejuvová roky pracovala ako asistentka Daniela Lipšica, ktorý je aktuálne šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry. Tvrdí tiež, že sa v uplynulých hodinách s Lipšicom stretla a že vzhľadom na viaceré skutočnosti mala poveriť iného člena výboru, aby žiadosť prokuratúry v pléne predkladal.

Na snímke z roku 2015 vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic pri tanci s vtedajšou hovorkyňou KDH Annou Andrejuvovou na plese KDH. Foto: TASR/Henrich Mišovič

09:08 Poslanci v piatok pokračujú v diskusii k žiadosti o súhlas s vydaním Fica do väzby

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú piatok v diskusii k žiadosti prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie lídra Smeru-SD Roberta Fica do väzby. Do diskusie je písomne prihlásených ešte 30 rečníkov. Po nich sa môžu ešte zákonodarcovia prihlásiť ústne.

Diskusia k žiadosti sa začala v pléne vo štvrtok (28. 4.). Vystúpilo niekoľko rečníkov z koalície aj opozície, vo faktických poznámkach na nich reagovali prevažne poslanci Smeru.

ŠTVRTOK

19:15 Schôdza sa skončila, pokračovať bude v piatok

Poslanci Národnej rady ukončili štvrtkové rokovanie diskusiou k žiadosti prokuratúry na vydanie lídra Smeru Roberta Fica do väzby. V debate počas štvrtka vystúpilo viacero rečníkov, vo faktických poznámkach na nich reagovali prevažne poslanci Smeru. V diskusii ešte ostáva prihlásených zhruba 30 poslancov. Následne sa môžu poslanci prihlásiť do debaty aj ústne. V rokovaní o žiadosti na vydanie Fica do väzby bude plénum pokračovať v piatok od 9.00 h. Poslanci predpokladajú, že hlasovať sa o tomto bode programu bude až nasledujúci týždeň.

18:00 Polícia kontroluje celú oblasť, protest je pokojný

Na zhromaždení vystúpili viacerí predstavitelia opozičného Smeru, ako sú podpredseda strany Erik Kaliňák, poslanci Ladislav Kamenický, Richard Takáč i Ľuboš Blaha, ale aj samotný líder Robert Fico. Priestor mali aj predstavitelia iných opozičných a mimoparlamentných zoskupení. Polícia nezaznamenala na proteste výtržnosti, podľa hovorkyne krajského policajného riaditeľstva Silvie Šimkovej nemuseli riešiť žiadne incidenty.

Účastníci protestu za Roberta Fica pred budovou NR SR. Foto: TASR/ Pavol Zachar

16:44 Pred budovou parlamentu sa koná protest na podporu Fica

Pred budovou Národnej rady SR sa koná protest na podporu poslanca parlamentu a lídra opozičnej strany Smer Roberta Fica. Zúčastňuje sa na ňom niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí okrem iného skandujú „Fica si nedáme“.

15:49 Reakcie koaličných poslancov na prípadné tajné hlasovanie

Opozícia navrhuje, aby poslanci NR SR hlasovali o vydaní súhlasu s väzbou pre poslanca a predsedu strany Smeru Roberta F. tajne. Informoval o tom na začiatku tretieho rokovacieho dňa 65. schôdze podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). O tomto procedurálnom návrhu ešte budú zákonodarcovia hlasovať.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na to uviedla, že odmieta návrh na tajné hlasovanie. „Sme jednoznačne za to, aby hlasovanie za súhlas na vzatie Fica do väzby bolo verejné. Celý poslanecký klub SaS bude hlasovať za voľný priechod spravodlivosti,“ informoval agentúru SITA hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Poslanec vládneho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti György Gyimesi predpokladá, že hnutie bude „za transparentné verejné hlasovanie“.

Podpredseda poslaneckého klubu Sme rodina Jozef Lukáč zasa povedal, že v klube sa nerozprávali o tom, aké hlasovanie podporia. „Mne osobne je jedno, aké bude hlasovanie. Ja svoj názor vyjadrím, či bude tajné, alebo verejné hlasovanie,“ uviedol.

15:21 Krošlák sa poradil s odborníkmi na trestné právo

Nezaradený poslanec Ján Krošlák, ktorý pôvodne kandidoval za OĽaNO, nepodporí vydanie poslanca Fica do kolúznej väzby. Ako uviedol pre agentúru SITA, chce tak urobiť po konzultácii s jemu blízkymi odborníkmi v oblasti trestného práva.

„Myslím si, že skôr ako o úprimnú snahu zabrániť jeho ovplyvňovaniu svedkov a mareniu vyšetrovania ide skôr o jeho politické poníženie a diskreditáciu. Ako poslanec mám právo presne o tomto hlasovať a pokiaľ sa nezmenia okolnosti, zdržím sa aj pri hlasovaní v parlamente,“ povedal Krošlák. Pripomenul, že v Európe sú trestne stíhaní ďalší traja bývalí poprední vládni činitelia Andrej Babiš, Nicolas Sarkozy a Sebastian Kurz a všetci traja sú stíhaní na slobode.

Ján Krošlák. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa neho môže byť Fico ďalej stíhaný na slobode, nebol by obmedzený jeho výkon funkcie poslanca a môže byť obžalovaný a následne odsúdený. „Ale v tejto konkrétnej kauze nepodporím dnešné zbieranie skalpov do vyšetrovacej kolúznej väzby,“ poznamenal poslanec.

Krošlák uviedol, že Fico je podľa neho človek, ktorý je spoluzodpovedný za drancovanie tejto krajiny, za unesenie práva a spravodlivosti mafiou. „Ako premiér mohol a vedel tomuto zabrániť, ale neurobil tak. Ale z týchto skutkov nie je dnes obvinený. Nesúhlasím a odsudzujem jeho prístup k pandémii a jeho postoj k ruskej agresii na Ukrajine,“ povedal.

14:25 Pčolinský nechce povedať, či Sme rodina bude súhlasiť s väzbou

Šéf poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský nechcel povedať, ako bude Sme rodina hlasovať v pléne parlamentu o žiadosti na vydanie súhlasu s väzbou poslanca a bývalého premiéra Fica. „Budeme mať k tomu klub a poradíme sa,“ povedal agentúre SITA. Rovnakú odpoveď zopakoval aj pri otázke, aký je jeho osobný postoj.

Dvaja z poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) neoficiálne agentúre SITA povedali, že poslanci Sme rodina sa pravdepodobne zdržia alebo nebudú súhlasiť s väzbou Fica. Mandátový a imunitný výbor parlamentu v stredu 27. apríla odporučil poslaneckému plénu súhlasiť s väzbou. Dve poslankyne Sme rodina na rokovaní mandátového a imunitného výboru nepodporili takéto uznesenie.

Peter Pčolinský. Foto: TASR/Jakub Kotian

12:33 Pellegrini nemá istotu, že by Fica vydali spravodlivosti, žiadosť nepodporí

Poslanci NR SR okolo Petra Pellegriniho nepodporia žiadosť o vydanie do väzby lídra Smeru Roberta Fica. Na štvrtkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že nemajú istotu, či by pri súčasnej vláde a v aktuálnej situácii vydali kohokoľvek z NR SR do rúk spravodlivosti. Hovorí o manipulovaní spravodlivosti a vyšetrovaní.

„Nemáme istotu, že by sme hlasovaním vydali akéhokoľvek človeka z NR SR spravodlivosti, pretože máme vážne pochybnosti, či na Slovensku spravodlivosť reálne funguje alebo sa naozaj dokáže manipulovať spravodlivosť v prospech politických špičiek,“ povedal Pellegrini. Vydanie by podľa jeho slov nepodporili v pléne, ani ak by išlo o koaličného poslanca. Pri súčasnej vláde je Pellegrini presvedčený, že by hlasovaním vydali poslanca na politický revanš.

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian

Podčiarkol, že hlasovaním o žiadosti prokuratúry nerozhoduje parlament o tom, či niekto bude potrestaný za trestný čin. Skonštatoval, že obvinenie je vznesené, súdy rozhodnú a ak má polícia „všetko rozpracované“, tak mať aj dosť dôkazov a výpovedí. Nevidí preto dôvod na kolúznu väzbu.

Pellegrini reagoval aj na nové informácie v prípade nezákonných lustrácií. Myslí si, že sa mohli pokojne diať aj bez vedomia vlády. Nikdy vo funkcii podľa vlastných slov nebol svedkom, že by vláda vydala pokyn na lustrácie nejakej osoby.

12:11 Fico: Nikdy nebudem súhlasiť s väzobným stíhaním akéhokoľvek poslanca

Líder opozičného Smeru-SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico nebude nikdy súhlasiť s väzobným stíhaním poslanca. Trestné právo sa podľa neho nesmie používať ako nástroj na riešenie politických sporov a na politickú súťaž.

„Nech je to hocijaký poslanec Národnej rady, nikdy nebudem súhlasiť s väzobným stíhaním takéhoto poslanca,“ vyhlásil Fico na štvrtkovej tlačovej konferencii. Zopakoval, že žiadosť o jeho vydanie do väzby je pokusom o likvidáciu opozície.

Pripomenul, že koalícia už zakročila voči šéfovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi. Ten prišiel o poslanecký mandát v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin. „Účelom útoku je zlikvidovať slovenskú opozíciu, preto musí vysloviť ochranu mandátu poslanca, nie Robertovi Ficovi,“ povedal a zároveň avizoval, že Smer-SD navrhne, aby sa o vydaní do väzby hlasovalo v pléne tajne.

Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Výsledok hlasovania pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) podľa Fica ukazuje, že vo vládnej koalícii prevláda pnutie. Poukázal na to, že Sme rodina sa nezúčastnila na hlasovaní a celkový počet hlasov, ktorými ho poslanci podporili, je nižší, ako je potrebná nadpolovičná väčšina poslancov. Fico tvrdí, že obvinenia voči ministrovi koalícia nevyvrátila. Avizuje ďalší návrh na odvolanie Mikulca z funkcie.

11:02 Republika návrh nepodporí

Poslanci NR SR, ktorí po odchode z klubu ĽSNS pôsobia v mimoparlamentnej strane Republika, nezahlasujú za žiadosť o vydanie lídra Smeru a poslanca Roberta Fica do väzby. Vyhlásili to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Vláda podľa ich slov prenasleduje opozíciu akýmikoľvek spôsobmi. Tvrdia, že vyšetrovateľ si neurobil svoju prácu dostatočne kvalitne, pretože uznesenie o obvinení Fica neobsahuje žiadne relevantné dôkazy. „Ak je Fico vinný, sme presvedčení, že mu dokážu vinu aj na slobode,“ povedal šéf Republiky a europoslanec Milan Uhrík.

Milan Uhrík. Foto: TASR/Martin Baumann

10:19 Zemanová: Súhlasom s vydaním Fica nesúdime, rozhodnúť musí spravodlivý súd

Súhlasom so žiadosťou o vydanie poslanca NR SR do väzby nesúdime a nejde o akt pomsty či snahu zbaviť sa opozičného politika. Vyhlásila to predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová v pléne parlamentu v úvode diskusie k žiadosti prokuratúry o vydanie Roberta Fica. Odmieta, že by koalícia mala v rukách vyšetrovanie. Podčiarkla, že rozhodnúť o vine poslanca musí spravodlivý súd, pretože ani trojnásobný premiér nemôže stáť nad zákonom.

„Dnes tu stojíme pre trestné stíhanie a vznesené obvinenie voči trojnásobnému premiérovi, ktorému sa kladie za vinu vážny zločin. Pán Fico, zodpovednosť je na vás, prijmite ju a postavte sa pred súd, ak sa cítite nevinný, pretože to by urobil ten, ktorý má svedomie čisté. Bez divadla, ktoré tu robíte už niekoľko mesiacov,“ povedala Zemanová.

Anna Zemanová. Foto: TASR/Pavol Zachar

Hovorí, že Fico postavil plénum pred situáciu, keď musí rozhodnúť o uvoľnení rúk spravodlivosti. Vysvetlila, že v NR SR sa nehovorí o vine ani o treste, pretože poslanci nie sú sudcovia. „Záleží nám na tom, aby celý proces prebehol podľa zákona do poslednej bodky, aby nikto nemohol spochybniť, že sa v tomto prípade udiala nejaká procesná chyba,“ zdôraznila s tým, že jedine nezávislý súd spraví finálnu bodku za „obdobím stratených možností“. Hovorí o skúške celej spoločnosti, v ktorej musíme obstáť.

Podotkla, že vo vyspelej demokracii by v takejto situácii obvinený politik vyvodil zodpovednosť. Miesto toho však podľa nej Fico pristúpil k politickým útokom. „Ako majú občania Slovenska veriť v spravodlivosť, keď sa vyšetrovaniu vyhýba bývalý trojnásobný premiér, ktorý sa skrýva za poslaneckú imunitu,“ poznamenala. Pýta sa, či Ficovi zachutila moc, a hovorí o papalášizme.

„Jediným vaším cieľom je zatvárať opozičných politikov, brať im poslanecké mandáty,“ reagoval Fico na vystúpenie Zemanovej. Hovorí o jej hlúposti, keď ako prvá v diskusii zavádza občanov Slovenska slovami o imunite poslancov. Poznamenal, že poslanci trestnoprávnu imunitu už nemajú. Smer-SD sa podľa jeho slov nikdy nebránil a ani nebude brániť vyšetrovaniu.

09:29 Do diskusie sa zatiaľ prihlásilo 35 rečníkov

V pléne NR SR sa vo štvrtok ráno začala diskusia k žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru-SD a poslanca Roberta Fica do väzby. Písomne sa do nej prihlásilo 35 rečníkov, väčšina z radov opozície, do debaty sa prihlásil aj Fico.

Z písomne prihlásených rečníkov sú dvaja za poslanecký klub. Rečniť môžu podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

09:14  Poslanci začali rokovať o žiadosti o vydanie Fica do väzby

Poslanci NR SR začali vo štvrtok ráno rokovať o žiadosti prokuratúry o vydanie lídra Smeru Roberta Fica do väzby. Parlamentný mandátový a imunitný výbor už prijal k žiadosti uznesenie a odporučil ju plénu schváliť.

STREDA

Mandátový a imunitný výbor parlamentu súhlasil so vzatím poslanca a šéfa strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica do väzby. Za takéto uznesenie hlasovalo osem poslancov z desiatich. Zdržali sa dve poslankyne z hnutia Sme rodina. Po rokovaní výboru to uviedla jeho predsedníčka Anna Andrejuvová (OĽaNO). Stanovisko výboru nie je záväzné.

Parlament má o súhlase s väzbou rokovať vo štvrtok 28. apríla. V pléne bude na súhlas s väzbou potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov. V prípade, že príde všetkých 150 poslancov, potrebných by bolo aspoň 76 hlasov.

Koaličné kluby Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina a Sloboda a Solidarita (SaS) majú 86 hlasov. K tomu treba pripočítať štyroch zákonodarcov strany Za ľudí a niekoľko nezaradených poslancov, ktorí boli pôvodne členmi vládnych klubov a zvyknú hlasovať s koalíciou. Ak by Sme rodina odmietla podporiť väzbu Roberta Fica, hlasovanie v pléne parlamentu by mohlo byť tesné. Klub Sme rodina má totiž 17 poslancov.

Gyimesi má pre Fica pochopenie

Na rokovaní výboru sa zúčastnili aj poslanci, ktorí nie sú jeho členmi. György Gyimesi (OĽaNO) skonštatoval, že prokurátorove vyjadrenia neboli dostatočné. Pozdávala sa mu aj argumentácia Ficovho obhajcu. Nateraz nevie, ako bude v pléne hlasovať, všetko si chce ešte preštudovať.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš uviedol, že možno ešte budú mať v klube poradu pred hlasovaním. Očakáva dlhú diskusiu v pléne. „Nesmieme brániť spravodlivosti, musíme byť spravodliví ku všetkým,“ poznamenal.

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga je presvedčený, že nejde o účelové stíhanie. Vylučuje, že by niekto z koalície ovplyvňoval orgány činné v trestnom konaní.

Väzbou mu mandát nezanikne

Samotný súhlas parlamentu by ešte neznamenal, že by Robert Fico išiel do väzby. Musí o tom rozhodnúť súd. Keby Robert Fico skončil vo väzbe, jeho mandát by nezanikol. Len by sa neuplatňoval. Namiesto neho by nastúpil náhradník.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak minulý týždeň obvinil Roberta Fica, exministra vnútra Roberta Kaliňáka, Norberta Bödöra a Tibora Gašpara pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Robert Fico a Robert Kaliňák sú zároveň obvinení zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

(tasr, sita)


Ďalšie články