Bologna bude odmeňovať vzorné správanie. Novinka nápadne pripomína čínsky systém sociálneho kreditu

prázdna ulica v Bologni Bezdomovci kráčajú po prázdnej ulici v talianskej Bologni 23. marca 2020. Foto: TASR/AP

V talianskej Bologni plánujú nový kreditný systém, ktorý bude odmeňovať občanov za recyklovanie, cestovanie hromadnou dopravou či šetrenie energie. Mnohí však upozorňujú na viaceré nebezpečenstvá a pripodobňujú tento program k systému sociálneho kreditu, ktorý funguje v Číne.

Odmena za dobré správanie či nástroj na kontrolu ľudí? Podľa talianskych novín Bologna Today by sa mal program odmeňujúci vzorné správanie občanov začať septembra 2022. Bude fungovať prostredníctvom aplikácie „inteligentnej občianskej peňaženky“ (smart citizen wallet).

„V septembri v meste spustíme projekt. V centre je príkladný občan, ten, ktorý napríklad dobre triedi odpad, neplytvá energiou, používa verejnú dopravu a nedostáva pokuty alebo aktívne používa bolonskú uvítaciu kartu [Welcome Card, pozn. red.],“ oznámil Massimo Bugani, člen mestskej rady zodpovedný za digitálnu agendu na tlačovej konferencii koncom minulého mesiaca.

Za vzorné správanie odmena

„Mesto bude takýmto občanom prideľovať skóre v rámci systému odmien s ekonomickými výhodami pre jednotlivých používateľov,“ vysvetlil Bugani.

Občania budú mať prístup k svojmu hodnoteniu, ktoré si budú môcť zlepšovať získavaním bodov. Za ne potom môžu získať rôzne zľavy či vstupy na kultúrne aktivity ako odmenu za svoje „príkladné správanie“.

Bugani zdôraznil, že účasť v programe bude dobrovoľná. Napriek tomu je však presvedčený, že sa zapojí mnoho občanov.

Člen mestskej rady v Bologni Massimo Bugani. Foto: Massimo Bugani/FB

Podobnosť s čínskym systémom sociálneho kreditu

Kritici upozorňujú, že program sa nápadne podobá čínskemu systému sociálneho kreditu, ktorý trestá a odmeňuje členov spoločnosti na základe toho, čo určia ako dobré alebo zlé správanie.

Podľa štúdie z Durhamskej univerzity čínsky systém umožňuje prideliť občanom „skóre“, ktoré môže obmedziť jednotlivcom možnosť vykonávať rôzne činnosti – napríklad nákup leteniek, získanie úveru, prenájom bytu či prednostný prístup do nemocníc.

Kritici varujú

Hoci vedenie mesta sľubuje, že nikto nebude nútený zapojiť sa do tohto programu sociálneho kreditu, mnohí bijú na poplach. Talianska organizácia Privacy Network, ktorá bojuje za súkromie a digitálne práva širokej verejnosti, vydala vyhlásenie, v ktorom varuje pred právnymi, etickými a sociálnymi dôsledkami systému.

„Tieto postupy, ak sú nedostatočne vyvinuté alebo používané, môžu viesť k závažným obmedzeniam a porušeniam práv a slobôd občanov, ako aj k diskriminačným praktikám, ktoré sa uplatňujú aj prostredníctvom technologických prostriedkov, ako sú systémy sociálneho kreditu alebo bodovania,“ uviedla talianska organizácia vo svojom vyhlásení. Varuje, že podobné systémy už fungujú vo viacerých talianskych mestách; predovšetkým v Ríme.


Ďalšie články