Vládni poslanci podržali Mikulca vo funkcii. Proti jeho odvolaniu však hlasovalo len 58 z nich

Roman Mikulec. Foto: TASR/Jaroslav Novák Roman Mikulec. Foto: TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) ostáva vo svojej funkcii. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtkovom hlasovaní nepodporili opätovný návrh opozície na jeho odvolanie. Zo 120 prítomných poslancov podporilo návrh na odvolanie 53 zákonodarcov, proti bolo 58. Na odvolanie bolo potrebných aspoň 76 hlasov.

Poslanci hnutia Sme rodina na hlasovaní neboli prítomní. Predseda hnutia Boris Kollár sa hlasovania zdržal. Rovnako sa zdržali aj poslanci klubu Sloboda a Solidarita (SaS) Marian Viskupič, Vladimíra Marcinková, Vladimír Ledecký, Miroslav Žiak a Jozef Kanuščák. Predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová nehlasovala.

Predseda Sme rodina Boris Kollár v stredu 27. apríla vyhlásil, že keby boli v opozícii, tak by hlasovali za Mikulcovo odvolanie. Tieto slová Kollár povedal po tom, čo polícia podľa medializovaných informácií obvinila poslanca Sme rodina Martina Borguľu, že mal dať úplatok 50-tisíc eur.

https://standard.sk/198844/kollar-stojime-za-borgulom-ak-by-sme-boli-v-opozicii-urcite-by-sme-hlasovali-za-odvolanie-mikulca/

Zvolanie mimoriadnej schôdze k Mikulcovi iniciovala opozičná stran Smer-SD po obvinení jej predsedu Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, a tiež zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

„Je mimoriadne zarážajúce, že minister vnútra sa osobitne zaujímal o vyšetrovanie prípadov, ktoré sa môžu dotýkať ľudí, vďaka ktorým sa stal členom vlády. Je zrejmé, že minister vnútra R. Mikulec aktívne a nezákonne vstupuje do práce nezávislých vyšetrovateľov, že vo viacerých prípadoch, ako bol napríklad prípad vyšetrovateľky policajnej inšpekcie Diany Santusovej, dával priamo pokyny na postup vyšetrovateľov,“ uviedol Smer-SD.

Mikulec odmietol, že by nejakým spôsobom zasahoval do vyšetrovania. Na tlačovej besede v stredu 27. apríla povedal, že plánuje vo svojej funkcii pokračovať naďalej najlepšie, ako vie.

Mikulec: V boji proti korupcii a systému našich ľudí nepoľavíme

Nech sa stane čokoľvek, v boji proti korupcii a systému „našich ľudí“ nepoľavíme. Na sociálnej sieti to uviedol Mikulec po tom, čo ho dnes parlament ani piatykrát na návrh opozičnej strany Smer-SD neodvolal z funkcie.

Hnutie OĽaNO na sociálnej sieti napísalo, že niet lepšieho ocenenia práce ministra vnútra Mikulca, ako pokusy mafie o jeho odvolanie. „Polícia má rozviazané ruky, nie je zneužívaná a ovládaná mafiou. S tým sa bývalý trojnásobný premiér dodnes nedokázal zmieriť, do dnešného dňa neprestal šíriť zlobu a rozvrat,“ uviedlo OĽaNO s tým, že sa nedá zastrašiť a boj proti korupcii nikdy nevzdá.

STREDA

Minister vnútra Roman Mikulec sa nechystá sám odísť z funkcie. „Pokiaľ tak rozhodnú poslanci Národnej rady SR, budem to akceptovať, je to ich legitímne právo, ja to rešpektujem, ale sám nemám dôvod,“ povedal po rokovaní vlády. O odvolávaní Mikulca bude parlament rokovať na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa začala v stredu o 14. hodine.

Diskusia k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) sa v stredu večer v pléne Národnej rady (NR) SR skončila. O zotrvaní Mikulca vo funkcii by sa malo hlasovať podľa slov spravodajcu Jána Benčíka (SaS) vo štvrtok (28. 4.) o 11.00 h.

Ministra mrzia vyjadrenia predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára, ktorý v súvislosti s obvinením poslanca Martina Borguľu povedal, že by mal odstúpiť. „Ja nemám o tom (obvinení) detailné informácie, nezasahujem do vyšetrovaní. Je to vec Policajného zboru, vyšetrovateľov, ktorí sú procesne samostatní. Samozrejme, pokiaľ sa ukáže, že to nie je správne, tak potom budeme vyvodzovať dôsledky,“ povedal.

Mikulec odmieta, že by zasahoval do vyšetrovaní a žiadal od policajných prezidentov informácie z vyšetrovacích spisov alebo samotné spisy. Uviedol to v súvislosti s medializovanou komunikáciou s bývalým policajným prezidentom Milanom Lučanským. Lučanského podľa svojich slov v komunikácii upozorňoval na informácie z rôznych zdrojov či od samotných policajtov o možnom „zametaní prípadov pod koberec“. Takéto podnety posúval aj Úradu inšpekčnej služby.

Vláda nesúhlasí s návrhom na odvolanie ministra vnútra

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Mikulcovi. Rozhodla o tom na stredajšom predpoludňajšom rokovaní.

Návrh považuje za neopodstatnený vo všetkých jeho častiach. „O Robertovi Ficovi priami svedkovia svedčia, že vytváral zločinecký systém a opakovane zneužíval postavenie verejného činiteľa na účel kriminalizácie svojich politických oponentov a masívneho tunelovania verejných prostriedkov,“ uvádza sa v stanovisku vlády.

Kabinet poukázal na to, že „kľúčový člen organizovanej zločineckej skupiny s názvom Smer Bernard Slobodník tvrdí, že to bola jedna organizovaná zločinecká skupina cieľavedome konajúca v prospech určitej skupiny ľudí z vysokej politiky, vysokého biznisu a v prospech svojich vlastných záujmov. Bola to arogancia moci, beztrestnosti a možnosti dosiahnutia všetkého“.

Podľa vlády sa napriek tomu Fico dva roky snaží vytvoriť ilúziu o sprisahaní sa jeho vlastných ľudí proti nemu. „Preto jeho slová nemajú žiadnu váhu a vláda SR nesúhlasí s vyslovením nedôvery ministrovi vnútra, ktorý garantuje slobodný výkon poslania všetkým statočným vyšetrovateľom,“ dodáva sa v stanovisku vlády.

Sulík: Bol by to vážny koaličný problém

Koaličná strana SaS nebude v parlamente hlasovať za odvolanie Mikulca. Vicepremiér a šéf SaS Richard Sulík to povedal novinárom počas stredajšieho rokovania vlády. Ak by malo prísť k odvolaniu ministra vnútra, bol by to podľa neho vážny koaličný problém.

Nekonkretizoval, či sa poslanci SaS zdržia hlasovania alebo budú hlasovať proti odvolaniu Mikulca. Zdôraznil, že nechcú rozbíjať koalíciu. „Je stabilná, funkčná. Chceme dovládnuť,“ dodal.

Minister financií SR Igor Matovič (OĽaNO) neočakáva, že by hnutie Sme rodina zahlasovalo v parlamente za odvolanie šéfa rezortu vnútra. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

Kollár: Keby sme boli v opozícii, určite by som hlasoval za

Na stredajšej tlačovej besede kritizoval šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár aj ministra vnútra Romana Mikulca. Nevyjadril sa však, ako budú poslanci Sme rodina hlasovať o návrhu na jeho odvolanie.

„Pán Mikulec je najviac odvolávaný minister tejto vlády. Už len tým, že sme nikdy nehlasovali proti jeho odvolaniu, sme vyjadrili svoj názor. V koalícii máme nejaké dohody. Keby sme boli v opozícii, určite by sme hlasovali za odvolanie už pre tie veci, ktoré boli medializované,“ vyhlásil s tým, že poslanci budú o tom ešte hovoriť na zasadnutí klubu.

Mimoriadna schôdza sa začala o 14. hodine

Poslanci NR SR začali v stredu popoludní rokovanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Inicioval ju opozičný Smer-SD. Opozícia mu vyčíta medializované informácie o jeho údajnom priamom zasahovaní do „živých“ trestných vecí. V pléne NR SR je okrem Mikulca aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) a niekoľko členov vlády.

Predseda Smeru Robert Fico tvrdí, že Mikulec komunikoval s policajným prezidentom a pýtal sa ho na stav vyšetrovania konkrétnych vecí. Mikulec je podľa poslanca človek preukázateľne podozrivý z korupcie a dal pokyn na prerušenie policajného zásahu. Opozícia tvrdí, že minister sa osobitne zaujímal o vyšetrovanie prípadov, ktoré sa môžu dotýkať ľudí, vďaka ktorým sa stal členom vlády.

Mikulec čelil odvolávaniu v parlamente už piatemu odvolávaniu. Ani raz sa ho opozícii nepodarilo odvolať. Naposledy sa ho pokúsili odvolať v marci pre nezvládnutie riadenia utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a jej zverenie menším súkromným firmám.

Fico tvrdí, že obvinenie M. Borguľu súvisí s ním, ospravedlnil sa mu

Šéf Smeru-SD Robert Fico sa ospravedlnil poslancovi za Sme rodina Martinovi Borguľovi, že sa stal obeťou v rámci jeho prípadu. Obvinenie Borguľu je podľa Fica odkaz ostatným koaličným poslancom, aby poslúchali. Vyhlásil to v pléne NR SR počas prejavu, v ktorom mal odôvodniť návrh opozície na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO). Fico tvrdí, že keďže bude z jeho obvinenia blamáž, koalícia sa rozhodla obviniť aj koaličného poslanca. Označil to za cirkus.

Obvinenie Fica je podľa jeho slov súčasťou snahy vlády zlikvidovať opozíciu. Vládna koalícia chce podľa Fica urobiť všetko pre to, „aby sa aspoň naplnila ilúzia boja koalície s korupciou, ktorú sme vraj my napáchali“.

„Fakt je ten, že ste boli obvinený len a len preto, aby sa prekryla obrovská blamáž, ktorá príde v súvislosti s útokom na opozíciu. To, čo sa vám stalo, nie je určené len vám. Toto je určené každému jednému poslancovi vládnej koalície ako silný odkaz – skúste neposlúchať a uvidíte, čo sa vám stane,“ vyhlásil Fico. Je to podľa neho odkaz poslancom, aby poslúchali. „Predsa nie je možné, že nerozumiete tomu, že ak je niekto rok alebo dva roky v pozícii poškodeného, tak sa nemôže z neho stať s obrovským mediálnym humbugom obvinený,“ povedal Fico na margo Borguľu.

V súvislosti s odvolávaním Mikulca Fico v pléne opätovne čítal údajné prepisy z rozhovorov policajných vyšetrovateľov. Zopakoval prípady udavačov, ktorí podľa neho na objednávku usvedčovali opozičných predstaviteľov. Takisto zopakoval dôvody, pre ktoré v minulosti žiadali odvolať Mikulca.

Najnovšie chce opozícia ministra odvolať pre medializované informácie o jeho údajnom priamom zasahovaní do „živých“ trestných vecí. Fico spomenul údajnú komunikáciu o spise medzi Mikulcom a zosnulým bývalým šéfom polície Milanom Lučanským. Mikulec podľa Fica plní špinavé pokyny od šéfa OĽaNO a vicepremiéra Igora Matoviča.

Do diskusie k odvolávaniu Mikulca sa prihlásilo sedem rečníkov písomne

V pléne parlamentu sa začala diskusia k odvolávaniu ministra vnútra Mikulca. Písomne sa do nej prihlásilo sedem rečníkov. Stanovisko vlády predniesol premiér Eduard Heger (OĽaNO), kabinet s návrhom opozície nesúhlasí.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

OĽaNO a premiér stoja za Mikulcom, ten odmieta zasahovanie do vyšetrovaní

Premiér Eduard Heger aj hnutie OĽaNO stoja za ministrom vnútra Mikulcom, ktorý v NR SR opäť čelí opozičnému pokusu o odvolanie. Predseda vlády skonštatoval, že Mikulec si zrejme robí dobre svoju robotu, keď ho chce odvolávať poslanec obvinený z trestného činu.

Heger nevidí dôkaz, že by Mikulec zasahoval do živých vecí. „Dobre vieme, že je to lož,“ povedal premiér. Pripomenul kauzu Hedvigy Malinovej za vlády Fica s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Heger tvrdí, že sám Kaliňák vtedy na verejnosť „vynášal zo spisov“, zastrašoval a „ničil povesť obete“. Podotkol, že bývalé vlády vybudovali na Slovensku korupčný systém. Nevidí preto dôvod, aby Mikulec z funkcie odchádzal na základe tvrdení politikov z tohto systému.

Opakované odvolávanie ministra vnútra považuje Matovič za punc kvality

Líder vládneho hnutia OĽaNO Igor Matovič závidí ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO), že ho odvolávajú, pretože to považuje za punc kvality. Verí, že Mikulec zostane vo svojej pozícii do konca volebného obdobia. „Čo je lepšia vizitka práce ministra vnútra, ako keď ho mafia chce silou-mocou dostať z tej pozície dole,“ zhodnotil Matovič.

Inšpekcia vyšetruje nelegálne lustrácie

Úrad inšpekčnej služby vyšetruje nelegálne lustrácie viacerých subjektov a osôb, ku ktorým malo prísť v období rokov 2015 a 2016. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR, upozornili na to Aktuality.sk. Podľa portálu je medzi poškodenými takmer 500 osôb vrátane politikov, podnikateľov a ich príbuzných.

Medzi lustrovanými bol aj poslanec Národnej rady SR Peter Pollák a jeho otec, vtedajší opozičný politik a dnešný europoslanec Peter Pollák starší a ich príbuzní. „Dnes tu máme doklad o tom, že bývalá vládna garnitúra pracovala na tom, aby diskreditovala opozičných politikov. Zároveň lustrovala rodiny politikov v tom čase v opozícii,“ komentoval Pollák. Bol medzi nimi napríklad aj politici Marcel Klimek, Jozef Viskupič či Milan Krajniak. Výstupy boli najmä v podobe vzťahových diagramov.

(tasr)


Ďalšie články