Twitter natrvalo odstránil Trumpov účet. Prezident hovorí o sprisahaní ľavice a novej platforme

Donald Trump. Foto: TASR/AP Donald Trump. Foto: TASR/AP

Odchádzajúci americký prezident Donald Trump v piatok obvinil sociálnu sieť Twitter zo sprisahania a spolčenia sa s jeho politickými nepriateľmi za účelom „umlčať“ ho.

Trump to vyhlásil krátko po tom, ako Twitter natrvalo zrušil jeho osobný účet.

„Twitter ide stále ďalej a ďalej v zakazovaní slobodného prejavu.

Zamestnanci Twitteru sa dnes v noci spojili s demokratmi a radikálnou ľavicou a odstránili môj účet z tejto platformy za účelom umlčať ma – aj vás, 75 miliónov veľkých vlastencov, ktorí ste ma volili,“ napísal Trump v sérii tvítov zo svojho oficiálneho prezidentského účtu @POTUS, informovala tlačová agentúra AFP.

Twitter dané príspevky rýchlo vymazal.

Vytvorí novú platformu?

Trump, evidentne očakávajúc takýto krok, svoje komentáre zverejnil aj ako vyhlásenie prostredníctvom tlačovej kancelárie Bieleho domu.

Prezident svojim followerom, ktorých mal na zrušenom osobnom účte @realDonaldTrump takmer 89 miliónov, odkázal, že sa s nimi čoskoro virtuálne stretne na inom mieste.

„Rokujeme s rôznymi ďalšími stranami a čoskoro prídeme s veľkým oznámením, zatiaľ čo zvažujeme aj možnosti vytvorenia vlastnej platformy v blízkej budúcnosti. Nenecháme sa umlčať!“ deklaroval Trump.

„Používanie ďalšieho účtu so zámerom obísť sankčné opatrenie je proti našim pravidlám. Podnikli sme preto patričné kroky v súvislosti s nedávnymi tvítmi z účtu @POTUS,“ uviedli pre AFP predstavitelia spoločnosti Twitter.

POTUS je skratka výrazu President of the United States (prezident Spojených štátov).

Vtrhnutie do Kongresu

Twitter znemožnil Trumpovi prístup na svoju platformu dva dni po tom, ako stúpenci republikánskeho prezidenta vtrhli do budovy Kongresu vo Washingtone a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr – Senátu a Snemovne reprezentantov, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo demokrata Joea Bidena v novembrových voľbách hlavy štátu.

Vzniknutý chaos a násilie viedlo k smrti piatich ľudí.

Trump pred týmto incidentom zverejnil niekoľko tvítov, v ktorých burcoval svojich podporovateľov nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu, budove amerického Kongresu, pripomína tlačová agentúra DPA.

 Twitter svoje rozhodnutie zrušiť Trumpov osobný účet odôvodnil rizikom z ďalšieho podnecovania nepokojov. Na tento krok pritom predtým vyzývali viacerí ľudia z prostredia demokratov, vrátane bývalej prvej dámy USA Michelle Obamovej.

Impeachment

V USA sa medzitým diskutuje o možnom impeachmente, teda ústavnej žalobe voči Trumpovi. Novozvolený americký prezident Joe Biden však v piatok jasne naznačil, že takéto kroky nepodporuje. Vyhlásil, že najrýchlejší spôsob, ako ho dostať z úradu, je prevzatie moci o dva týždne.

„Najrýchlejší spôsob, ktorý sa aj uskutoční, je naše uvedenie do úradu 20. januára,“ povedal Biden, ktorý v ten deň zloží slávnostnú prísahu na inaugurácii, pripomenula tlačová agentúra AFP.

 „Ale čo sa naozaj stane pred tým alebo po tom, to je na posúdení a rozhodnutí Kongresu. Ja sa však teším na jedno: na jeho odchod z úradu,“ dodal Biden.

Novozvolený prezident sa rozprával v piatok s novinármi v meste Wilmington v štáte Delaware, kde žije – dva dni po tom, ako Trump povzbudzoval dav svojich podporovateľov, aby pochodovali k budove Kongresu vo Washingtone.

Lídri Demokratickej strany v Kongrese sa chcú pokúsiť obžalovať Trumpa už druhýkrát počas jeho pôsobenia v Bielom dome. Impeachment zatiaľ podporuje iba málo republikánov, hoci aj oni verejne a dôrazne odsúdili Trumpovo správanie.

Biden v piatok prvýkrát reagoval na snahu o obžalobu Trumpa alebo na pokus presvedčiť viceprezidenta Mikea Pencea, aby využil 25. dodatok americkej ústavy na odvolanie prezidenta z úradu.

Rozdelená spoločnosť

Bidenova neochota podporiť svoju stranu v úsilí o impeachment sa dá vysvetliť tým, že ho čaká mamutia úloha – vyliečiť rozdelenú americkú spoločnosť, analyzuje AFP.

„My si budeme robiť svoju prácu a Kongres sa tiež môže rozhodnúť, ako bude postupovať,“ povedal Biden.

Biden zároveň privítal Trumpovo piatkové oznámenie, že sa nezúčastní na jeho inaugurácii, a označil to za „dobrú vec“.

„Cestou sem mi povedali, že naznačil, že sa na inaugurácii neukáže. Je to jedna z mála vecí, na ktorej sme sa kedy my dvaja zhodli. Je to dobrá vec, že sa neukáže. On je totiž hanbou tejto krajiny,“ povedal novozvolený prezident.

Biden dodal, že viceprezident Pence bude na inaugurácii „vítaný“.

O vakcínach

Budúci prezident však skritizoval Trumpovu administratívu za distribúciu vakcín proti ochoreniu COVID-19 a označil to za „výsmech“.

„Vakcíny nám dávajú nádej, ale ich distribúcia je výsmechom,“ vyhlásil Biden pred novinármi.

„Bude to najväčšia operácia, akej sme kedy čelili ako národ,“ doplnil.

Bidenov hovorca pre televíziu CNN povedal, že nová administratíva poskytne každú dostupnú dávku vakcíny proti COVID-19 vyrobenú v USA a nebude polovicu dávok zadržiavať, aby sa zaistilo, že ľudia dostanú včas svoju druhú injekciu, ktorá má zaručiť účinnosť tej prvej.

(TASR, ste)


Ďalšie články