Vojna spôsobuje potravinovú krízu. Slováci siahnu hlbšie do peňaženky, v chudobnejších štátoch hrozí hlad

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

K smutným štatistikám obetí, zranených a znásilnených žien ruskej invázie na Ukrajine čoraz viac pribúdajú ekonomické dôsledky vojny. Dražejú energetické suroviny aj potraviny. Obyvatelia rozvinutého sveta si priplatia, chudobnejším štátom hrozí hladomor.

Vojna a obchod nejdú dokopy – keď sa bojuje, oficiálna výmena väčšiny tovarov viazne. Stúpajú ceny komodít, rastie čierny trh a najzraniteľnejší na to doplácajú.

Vyše dva mesiace od začiatku ruskej invázie sú ekonomické dôsledky hmatateľné. Pre ruskú politiku a vojnu celkovo rastie cena plynu (najmä tie krátkodobé takzvané spotové ceny). Dražie ruský plyn, ktorý využíva väčšina Európy a mnohé štáty vrátane Slovenska sú od neho závislé. Stúpajú však aj ceny substitútov, napríklad skvapalnený plynu z USA či Kataru. Veľký dopyt trend len posilňuje.

Vývoj ceny plynu na burze v Amsterdame, v eurách za megawatthodinu. Zdroj: tradingeconomics.com

Ceny zemného plynu v Európe prudko vyskočili z utorka na stredu, keď Rusko zastavilo jeho dodávky do Poľska a Bulharska. Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v stredu na burze v Amsterdame stúpol až o 24 percent na 127,50 eura za megawatthodinu a jeho cena sa dostala na najvyššiu úroveň od 1. apríla.

https://standard.sk/187807/zacala-sa-surovinova-vojna-rusko-vyplo-plynovod-jamal-polsko-odmieta-ruske-uhlie-ropu-aj-plyn/

Vyššia cena plynu a palív má ďalekosiahle dôsledky. Plyn sa používa pri vykurovaní, výrobe elektriny či hnojív, ale aj v priemysle a veľmi ho pociťujú napríklad pekárne a ďalšie prevádzky s väčšími plynovými kotlami. K tomu pripočítajme rekordne vysokú infláciu, ktorá na Slovensku presiahla desať percent.

Vyššie ceny potravín

Neblahým následkom vojny na Ukrajine je tiež výrazný rast ceny potravín. Rusko a Ukrajina patria medzi najväčších vývozcov obilnín a olejov na svete. Počas vojny sa ekonomická výmena obmedzila. Napadnutá Ukrajina sa zľakla najhoršieho, v obliehaných mestách rýchlo dochádzali zásoby potravín. Začala si robiť zásoby, viaceré okolité štáty postupne obmedzovali vývoz potravín v obave z nedostatku a rastu cien.

Problémy má pre sankcie aj Rusko. Aby malo dostatok jedla, dočasne zastavilo vývoz obilnín do postsovietskych štátov. Obmedzenia vytvorili nedostatok na trhu, ktorý zdražovanie umocňuje.

Na Slovensku boli v marci 2022 ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne vyššie o 20 percent. Ceny rastlinných výrobkov stúpli o tretinu a živočíšnych výrobkov o desatinu. Najviac narástli ceny obilnín (takmer o polovicu) a olejnatých plodov či semien (45 percent), o pätinu však zdraželi zemiaky aj strukoviny.

Ukrajina je okrem iného veľkým pestovateľom kukurice, ktorá rovnako chýba. Obilniny, kukurica a strukoviny sú základom kŕmnych zmesí pre hospodárske zvieratá.

Keď nejde o ceny, ale prežitie

Netreba zabúdať na to, že Rusko de facto zablokovalo ukrajinské prístavy, odkiaľ obilniny, semená a slnečnicový olej smerovali do sveta. V prístavoch zostalo zhruba 300 obchodných plavidiel. Kyjev tvrdí, že v lodiach má vyše jeden milión ton obilnín a semien, ktoré pre stúpajúce teploty môžu zhniť.

Hoci Slováci musia siahať hlbšie do peňaženiek, potraviny sú k dispozícii a hovorí sa aj o adresnej pomoci najchudobnejším. Väčším problémom ako nedostatok je cena.

Najťažšie chvíle čakajú severnú Afriku a Blízky východ, kam smeruje veľká časť dovozu obilnín. Somálsko a Benin sú od dovozu potravín z Ruska a Ukrajiny závislé úplne.

Najzraniteľnejšie rozvojové štáty z hľadiska závislosti od dovozu pšenice z Ukrajiny a Ruska. Zdroj: statista.com

Egypt je najväčším dovozcom pšenice, z toho navyše 70 percent dováža priamo z Ruska a Ukrajiny. Podobne je na tom Turecko, Tunisko, Alžírsko a chudobný Jemen i Libanon, ktoré trápi humanitárna kríza.

https://standard.sk/179857/vojna-na-ukrajine-moze-vyvolat-potravinovu-krizu-slovensko-to-pociti-na-cenach-egyptu-ci-libanonu-hrozi-hlad/

Libanon na kolenách

Libanon bol kedysi zvaný „Švajčiarsko Blízkeho východu“, bol rozvinutejší a stabilnejší ako okolité štáty. V súčasnosti zažíva jedno z najhorších období v histórii. Dlhodobá politická nestabilita a veľká miera korupcie viedli pri finančnej kríze ku kolapsu ekonomiky. Potom prišla pandémia a v roku 2020 vybuchol prístavný sklad s hnojivami v metropole Bejrút. Pri explózii prišlo o život vyše 200 ľudí a množstvo budov v okolí prístavu vrátane obilných síl.

Poslednou morovou ranou je rusko-ukrajinská vojna. Z dvojice štátov dováža Libanon zhruba 80 percent obilia. V púštnej krajine si takmer nič nedopestuje a pri slabnúcej mene ho dovoz potravín stojí čoraz viac.

Situácia je vážna a Libanončanom hrozí hladomor. O to intenzívnejšie žiadajú medzinárodné organizácie a bohaté štáty o humanitárnu pomoc. Prúdila tam doteraz, ale peniaze aj potraviny roky končili pre korupciu v nesprávnych rukách.


Ďalšie články