Európska komisia varuje Muska. Twitter sa podľa nej bude musieť prispôsobiť európskym pravidlám

ikona aplikácia Twitter Ikona aplikácie Twitter. Foto: TASR/AP

Plány Elona Muska na premenu Twitteru narazili na Brusel. Európska komisia nového majiteľa varovala, že musí dodržiavať jej pravidlá o slobode prejavu a odstraňovaní nenávistného obsahu na sociálnych sieťach. Musk chce zrušiť striktné pravidlá, ktoré na sociálnej sieti obmedzovali slobodu prejavu a blokovali časť obsahu.

Európska komisia v utorok varovala Twitter, že sa bude musieť „úplne prispôsobiť európskym pravidlám“ bez ohľadu na zámery Elona Muska týkajúce sa slobody prejavu, informuje portál euronews.

Podľa Financial Times, Musk pri predkladaní svojich plánov pre budúcnosť Twitteru načrtol úvahy o uvoľnení zásad kontroly obsahu a sám seba označil za „absolutistu slobody prejavu“.

Plánované zmeny pána Muska v Twitteri a ich odozva budú pozorne sledované, píše The Wall Street Journal. Twitter je menší než iné sociálne siete. Denne využíva platformu približne 217 miliónov používateľov, z ktorých má spoločnosť nejaký profit, čo je v porovnaní s 1,9 miliardy používateľov denne v prípade Facebooku pomerne nízke číslo. Medzi používateľov Twitteru však patria mediálne osobnosti, politici, aktivisti a nadšenci technológií, ktorí pomáhajú formovať spoločenský diskurz.

„Jeho vplyv výrazne presahuje jeho používateľskú základňu a jeho ocenenie, a preto sa oň zaujímame,“ povedal David Kaye, bývalý osobitný spravodajca OSN zameraný na slobodu prejavu a v súčasnosti profesor práva na Kalifornskej univerzite v Irvine.

Republikánski politici v USA dúfajú, že táto dohoda by mohla otvoriť cestu pre návrat Donalda Trumpa na Twitter, nakoľko ho na sieti zablokovali, informuje Financial Times.

Elon Musk bude musieť pri presadzovaní svojich plánov čeliť viacerým problémom. Vyjadrenie zo strany Európskej únie na seba nenechalo dlho čakať. Eurokomisár Thierry Breton uviedol, že americká sociálna sieť, ktorú čoskoro získa miliardár, bude musieť dodržiavať legislatívu EÚ o digitálnych službách.

„Bez ohľadu na to, či ide o autá alebo sociálne médiá, každá spoločnosť pôsobiaca v Európe musí dodržiavať naše pravidlá,“ uviedol Breton na svojom Twitteri. „Pán Musk to dobre vie. Pozná európske pravidlá týkajúce sa automobilového priemyslu a rýchlo sa prispôsobí zákonu o digitálnych službách,“ dodal.

Eurokomisár, ktorý bol kľúčový pri rokovaniach o novom zákone o digitálnych službách, varoval, že v prípade nedostatočného dodržiavania predpisov zo strany Twitteru hrozí tejto platforme zákaz v Európe, píše britský denník.

Elon Musk sa dohodol na kúpe sociálnej siete Twitter za 44 miliárd USD (40,95 miliardy eur). Avizoval, že chce, aby bola na sociálnej sieti čo najväčšia sloboda slova.


Ďalšie články