Čaputová ruským vojakom: Ak cítite v sebe zvyšky ľudskosti, skončite túto strašnú vojnu. Nikto vám neubližoval, ale vy ubližujete

Bez názvu Zuzana Čaputová. Foto: Reprofoto

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala ruských vojakov a veliteľov, aby ukončili vojnu na Ukrajine.

Slovenská prezidentka sa prihovorila ruskej armáde v trojminútovom videu a v plynulej ruštine. Ostro odsúdila, že za inváziu okupačnej mocnosti platia tú najvyššiu cenu civilisti: vlastné životy.

„Vojna vtrhla s vami do nášho sveta, nechcená a nevyvolaná! Svet bez vojny, kde sme sa snažili len žiť, zmenili ste na svet, v ktorom sa absurdne, kruto a nezmyselne zomiera. Nikto vás neohrozoval, nikto vám nechcel ublížiť, ale vy ubližujete. Kedysi sme o vojne počúvali hovoriť mužov, dnes plačeme nad svedectvami žien hovoriacich o hrôzach, aké sme si donedávna len ťažko vedeli predstaviť. Obhajujete svoju inváziu slovami o ´oslobodzovaní´,“ hovorí v úvode videonahrávky prezidentka.

Pri každom jednom zmarenom civilnom živote podľa Čaputovej porušujú ruskí vojaci vojenskú disciplínu a strácajú dôstojnícku česť.

„Ruskí vojaci, velitelia, všetci, ktorých sa to týka, ak ešte cítite v sebe zvyšky ľudskosti, preberte ju k životu a skončite túto strašnú vojnu. Každým ďalším dňom len zväčšujete armádu zranených duší a tiel žien, detí a nevinných ľudí. Ubližovať bezbranným je prejavom tej najväčšej slabosti,“ apelovala vo videu na sociálnej sieti.

Čaputová vymenovala viacero prípadov žien, ktoré armáda agresora znásilnila a zabila. „Od čoho ste ale chceli oslobodiť Tatianu z Irpinu, ktorú s dvomi jej deťmi zabil ruský granát, keď iba prebiehali ulicu, ktorá mala byť súčasťou bezpečného koridoru? Či Olenu z Hostomelu, ktorú jeden z vás znásilnil v aute?“

V pondelok prenikli do západných médií informácie o tom, že forenzní experti, ktorí skúmajú telá obetí z masových hrobov severne od Kyjeva, našli dôkazy, že niektoré zo žien z týchto hrobov ruské sily znásilnili predtým, ako ich zabili.

Vojenskú agresiu hlava štátu odsúdila. „Som žena, matka… a keď denne čítam to množstvo nových a ďalších otrasných svedectiev, strácam slová… Vidím už len tváre desiatok žien, detí, civilistov, ktoré prechádzajú obrovskou bolesťou. Vidím pred sebou duše ľudí navždy zjazvené utrpením,“ dodala.

Jej video má viac než 13-tisíc súhlasných reakcií a stalo sa virálnym. Objavili sa pod ním aj vulgárne komentáre, čo je pri rusko-ukrajinskej vojne obvyklé. Zrejme preto správca Čaputovej účtu neskôr vypol možnosť komentovať príspevok.

(tasr, est)


Ďalšie články