Európske ceny plynu po zastavení dodávok Poľsku a Bulharsku vyskočili takmer o štvrtinu. Južná Kórea núka pomoc

robotník telefonovanie potrubie rúra Plynovod, ilustračné foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval, že od stredy (27. 4.) zastavuje dodávky zemného plynu do Poľska cez plynovod Jamal. O niekoľko hodín avizoval aj zastavenie dodávok zemného plynu do Bulharska. Ceny zemného plynu po týchto krokov stúpli v Európe v stredu ráno o 24 percent. Premiér Eduard Heger tvrdí, že Rusko využíva ropu a plyn ako nástroj na presadzovanie svojich imperialistických záujmov. Štyria európski odberali už údajne za ruský plyn zaplatili v rubľoch. Pomoc v podobe dodávok skvapaľneného plynu núka Južná Kórea.

Štyria odberatelia ruského plynu z Európy sa prispôsobili požiadavkám Moskvy a za surovinu zaplatili v rubľoch. Uviedol to v stredu zdroj blízky ruskému plynárenskému koncernu Gazprom, uvádza TASR s odkazom na agentúru Bloomberg.

„Dnes, 26. apríla, Gazprom spoločnosť PGNiG informoval, že od stredy úplne zastaví dodávky cez plynovod Jamal,“ oznámila PGNiG s tým, že Poľsko je pripravené na dovoz potrebného objemu plynu z iných zdrojov. Zároveň však dodala, že ide o porušenie kontraktu.

Informácie od Gazpromu prišli zanedlho potom, ako server Onet.pl zverejnil, že Rusko už v utorok prakticky zastavilo dodávky plynu prostredníctvom plynovodu Jamal, na čo poukázal prudký pokles objemu dodávok v tranzitnom uzle Kondratki na východe Poľska.

Poľsko je vraj na situáciu pripravené

Podľa serveru Rusko tak pravdepodobne reagovalo na odmietnutie Poľska prispôsobiť sa požiadavkám Moskvy a zaplatiť za dodávky plynu v rubľoch. Ako zdroje pre Onet.pl dodali, Poliaci mali zaplatiť za plyn v ruskej mene najneskôr v piatok 22. apríla. To neskôr potvrdili poľskí predstavitelia, pričom dodali, že Poľsko je na takéto situácie pripravené, a to vďaka rokom postupného odpájania sa od ruského plynu.

„Poľské domácnosti sa nedostatku plynu nemusia obávať,“ citovala poľskú ministerku životného prostredia Annu Moskwovú agentúra AP. „Adekvátne diverzifikačné stratégie, ku ktorým sme pristúpili, nám umožnili, že sa v takejto situácii môžeme cítiť bezpečne,“ dodala.

https://standard.sk/198556/armeni-budu-zrejme-rusom-platit-v-rubloch-nielen-za-plyn-ale-aj-za-ostatne-tovary/

Plynovod Jamal prepravuje zemný plyn z Ruska cez Bielorusko do Poľska a Nemecka. Ročné dodávky plynu z Ruska do Poľska predstavujú približne 9 miliárd kubických metrov.

Český premiér Petr Fiala v utorok označil rozhodnutie Ruska zastaviť dodávky plynu do Poľska za vyhrocovanie situácie a porušovanie platných zmlúv. TASR informáciu získala z Fialovho vyjadrenia na sociálnej sieti. „Je to ďalší dôkaz toho, že sa musíme postupne zbaviť závislosti od ruských fosílnych palív,“ napísal Fiala na Twitteri.

Aj Bulhari budú bez ruského plynu

Ruský plynárenský koncern Gazprom informoval bulharský Bulgargaz, že od stredy (27. apríla) zastaví dodávky plynu do Bulharska. V utorok večer o tom informovalo bulharské ministerstvo energetiky. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ministerstvo v hlavnom meste Sofia spresnilo, že spolu so štátnymi plynárenskými spoločnosťami podniklo kroky na nájdenie alternatívnych riešení s cieľom vyriešiť vzniknutú situáciu. Podľa bulharského rezortu energetiky nateraz nie sú potrebné žiadne obmedzenia v spotrebe plynu v tejto balkánskej krajine, ktorá pokrýva viac ako 90 percent svojich potrieb dovozom z Ruska, napísala agentúra Reuters.

Gazprom: Poľskí a bulharskí odberatelia nezaplatili za plyn načas rubľami

Ruský koncern Gazprom v stredu potvrdil zastavenie dodávok plynu do Poľska a Bulharska a pohrozil ďalšími obmedzeniami dodávok, ak by sa obe krajiny snažili brať si z tranzitného plynu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Gazprom uviedol, že dodávky zastavil preto, že poľskí a bulharskí odberatelia nezaplatili za plyn načas rubľami.

Koncern navyše varoval Poľsko aj Bulharsko, aby sa nesnažili odoberať plyn z dodávok prechádzajúcich cez ich územie do iných štátov. „Bulharsko a Poľsko sú tranzitnými krajinami. Ak nedovolene odoberú plyn z tranzitných objemov pre tretie krajiny, znížime tieto tranzitné objemy v rovnakej výške,“ uviedol Gazprom.

Bulharsko aj Poľsko zdôraznili, že načas vyrovnali všetky platby za plyn v súlade s kontraktmi. Ruský prezident Vladimir Putin koncom marca vydal nariadenie, podľa ktorého si majú takzvané „nepriateľské“ krajiny s platnosťou od 1. apríla otvoriť účty v Gazprombank, aby cez ne platili za dodávky ruského plynu. Podľa Putinovho dekrétu môže krajiny pokračovať v platbách v eurách alebo dolároch, pričom Gazprombank následne tieto platby konvertuje na ruble a prevedie Gazpromu.

Heger: Rusko využíva ropu a plyn ako nástroj na presadzovanie svojich imperialistických záujmov

Slovensko je pripravené čeliť obdobným obštrukciám ako Poľsko. Platby za nakúpený plyn bude ruskému plynárenskému koncernu Gazprom realizovať naďalej v eurách. Na sociálnej sieti to v reakcii na zastavenie dodávok zemného plynu do Poľska uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO).

„Rusko využíva ropu a plyn ako nástroj na presadzovanie svojich imperialistických záujmov, ktoré vyvrcholili útokom na Ukrajinu a páchaním vojnových zločinov na jej území,“ povedal.

Slovenský plynárenský priemysel má podľa neho s ruským Gazpromom uzavretý dlhodobý kontrakt a platby za nakúpený plyn bude realizovať naďalej v eurách v zmysle dohodnutých pravidiel a odporúčaní Európskej komisie. „Západnú jednotu a solidaritu Rusko nezlomí,“ skonštatoval Heger. Zdôraznil, že Európska únia sa musí čím skôr zbaviť energetickej závislosti od Ruskej federácie.

Eduard Heger. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Sulík: Nemám obavu, že by zo dňa na deň prestal tiecť plyn na Slovensko

Situácia v dodávkach ruského zemného plynu do Európy je napätá, pre Slovensko však nie je kritická. V stredu prišlo na Slovensko cez Ukrajinu a Česko spolu 60 miliónov kubických metrov ruského plynu, z ktorého na Slovensku zostalo cez 14 miliónov kubických metrov na okamžitú spotrebu aj na uskladnenie. Povedal to na stredajšej tlačovej konferencii minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Vzhľadom na to, že ďalšia splátka za plyn čaká Slovensko až 20. mája, neočakáva Sulík okamžité zastavenie dodávok.

„Dôležité je, že slovenská strana, konkrétne SPP, má uhradené všetky svoje záväzky a úhrada týchto záväzkov bola aj akceptovaná ruskou stranou,“ povedal Sulík. Ďalšia splátka plynu čaká Slovensko až 20. mája. Dovtedy bude situácia s platbami za plyn ustálená, nakoľko Slovensko je jednou z posledných krajín, ktorá bude za aktuálne dodávky platiť. Rusko od takzvaných nie priateľských krajín požaduje platbu za plyn v rubľoch, čo väčšina krajín EÚ odmietla.  

Slovensko bude na výrazné obmedzenie dodávok ruského plynu  pripravené podstatne skôr, ako do roku 2027, s ktorým ráta Európska únia. Podľa Sulíka však nie je prvoradé úplné odstrihnutie Slovenska od ruského plynu, ale diverzifikácia dodávok, ktorá by zabezpečila energetickú bezpečnosť.

Karol Galek a Richard Sulík. Foto: TASR/Pavol Zachar

Generálny riaditeľ spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) Richard Prokypčák informoval, že firma sa pripravuje na všetky scenáre dodávok plynu a okrem iného už zabezpečila ďalší tanker so skvapalneným zemným plynom (LNG) pre Slovensko. Ten by mal byť už 1. mája pri termináli na chorvátskom ostrove Krk. SPP tiež rokuje o dodávkach LNG z iných krajín ako z USA a v hre sú aj dodávky plynu z ťažobných polí v Severnom mori.

Dodávky plynu pre domácnosti na nasledujúce mesiace sú podľa Sulíka zabezpečené, otázna je iba regulovaná cena plynu v budúcom roku. Tá totiž oproti aktuálnej výrazne vzrastie. Minister si preto vie na obmedzený čas predstaviť aj nulovú sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH) na plyn.

Cena plynu sa už dlhší čas drží na úrovni okolo 100 eur za megawatthodinu (MWh), čo je približne päťnásobok ceny z prvých mesiacov minulého roka. Po utorkovom (26. 4.) oznámení ruského dodávateľa plynu Gazprom o zastavení dodávok plynu pre Poľsko a Bulharsko sa cena prudko zvýšila až o 30 %, no neskôr podľa Sulíka opäť klesla pod 100 eur/MWh.

Zatiaľ čo pre domácnosti by mal byť plyn zabezpečený, jeho nedostatok by výrazne zasiahol priemyselné podniky, ako napríklad Duslo, ktoré z plynu vyrába hnojivá. Okrem nedostatku niektorých výrobkov by zastavenie dodávok z Ruska znamenalo na Slovensku aj prepúšťanie a rast nezamestnanosti.

Rusko aj po zastavení dodávok Poľsku a Bulharsku naďalej dodáva plyn do Rakúska

Rusko aj po zastavení dodávok Poľsku a Bulharsku naďalej dodáva plyn do Rakúska, uviedla rakúska ministerka pre ochranu klímy a životného prostredia Leonore Gewesslerová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Rusko naďalej bez obmedzení dodáva cez hlavé trasy, ktorými sú Ukrajina a plynovod Nord Stream na dne Baltického mora, uviedla Gewesslerová. Na otázku, či existujú signály, že Moskva chce zastaviť dodávky Rakúsku, odpovedala: „Nie, neexistujú takéto signály.“

„Musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa čo najrýchlejšie zbavili našej závislosti od ruského plynu,“ zdôraznila rakúska ministerka. Zastavenie dodávok pre dva členské štáty Európskej únie podľa nej jasne ukazuje, že Rusko nie je dôveryhodný partner, na ktorého sa dá spoľahnúť. Ruský prezident Vladimir Putin totiž využíva dodávky energií ako zbraň vo vojne.

Gewesslerová uviedla, že bulharská plynovodná sieť nemá nič spoločné s rakúskou sieťou. Pokiaľ ide o plynovod Jamal, ktorým sa prepravoval plyn do Poľska a ktorý je spojený aj s Rakúskom, podľa nej už v uplynulých dňoch cezeň tieklo len „málo plynu“.

Rakúsky energetický koncern OMV aktuálne naďalej platí za ruský plyn eurami, čo je v súlade so sankciami, zdôraznila Gewesslerová. Nevylúčila tiež zrušenie kontraktov na dodávky s Ruskom platné až do roku 2040.

Európske ceny plynu po zastavení dodávok Poľsku a Bulharsku vyskočili o 24 percent

Ceny zemného plynu v Európe prudko vyskočili po tom, ako Rusko zastavilo jeho dodávky do Poľska a Bulharska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Referenčný európsky kontrakt na plyn s dodávkou v najbližšom mesiaci v stredu na burze v Amsterdame stúpol až o 24 percent na 127,50 eura za megawatthodinu a jeho cena sa dostala na najvyššiu úroveň od 1. apríla.

Zastavenie dodávok ruského plynu do Poľska a Bulharska ešte zvýšilo napätie na európskom trhu rovnako ako obavy z nedostatku zásob pre spor o platby. Moskva a Európska únia (EÚ) už niekoľko týždňov vedú spor o platby za dodávky plynu. Ruský prezident Vladimir Putin požaduje, aby takzvané „nepriateľské“ krajiny platili rubľami. EÚ to odmieta a považuje to za porušenie sankcií voči Rusku.

Poľsko, ktorému Rusko zastavilo dodávky, je hlasným kritikom politiky Moskvy a jej vojny proti Ukrajine. Rusko zastavením dodávok plynu do Poľska a Bulharska signalizovalo, že nemá problém s použitím energií ako zbrane vo vojne. Podľa expertov tým Rusko tiež dalo jasne najavo, že odberatelia, ktorí odmietajú nový spôsob platieb, sa vystavujú riziku zastavenia dodávok plynu. Navyše sa tým vytvára dodatočný dopyt, keďže Poľsko a Bulharsko budú musieť nahradiť ruský plyn, ako upozornila spoločnosť Jefferies Group.

Leyenová: EÚ pripravuje spoločnú reakciu na zastavenie dodávok ruského plynu

Poľsko a Bulharsko dostávajú plyn od svojich susedov z Európskej únie. Uviedla to v stredu popoludní predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v reakcii na skutočnosť, že Rusko v stredu zastavilo dodávky plynu do Poľska aj Bulharska. Moskva ako dôvod uviedla, že odberatelia v týchto krajinách nezaplatili za dodávky rubľami, ako požaduje Moskva.

„Poľsko a Bulharsko teraz dostávajú plyn od svojich susedov v EÚ po tom, čo ruský štátny energetický gigant Gazprom zatvoril kohútiky,“ uviedla šéfka eurokomisie v mimoriadnom vyhlásení pre médiá. Podľa nej to svedčí o obrovskej solidarite medzi členmi Únie a aj o efektívnosti minulých investícií do interkonektorov a inej plynárenskej infraštruktúry.

Rusko sa zastavením dodávok plynu do Poľska a Bulharska snaží využívať energie na vydieranie, uviedla von der Leyenová. Dodala, že Európska únia (EÚ) už pripravuje spoločnú reakciu na rozhodnutie Moskvy. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a Bloomberg.

Oznámenie ruského koncernu Gazprom, že jednostranne zastavuje dodávky plynu niektorým európskym odberateľom, je ďalším pokusom Ruska použiť plyn na vydieranie, uviedla Leyenová. „To je neoprávnené a neprijateľné. A opäť to ukazuje nespoľahlivosť Ruska ako dodávateľa plynu,“ doplnila.

Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Leyenová dodala, že sa stretáva Koordinačná skupina EÚ pre plyn, aby pripravila spoločnú reakciu na krok Ruska. „Členské krajiny majú pripravené núdzové plány pre takýto scenár, spolupracujeme s nimi v rámci koordinácie a solidarity,“ uviedla šéfka EK. „Takisto budeme pokračovať v spolupráci s medzinárodnými partnermi na zabezpečení alternatívnych dodávok,“ uzavrela.

Predstavitelia EÚ sa v stredu stretnú, aby hovorili o zastavení dodávok ruského plynu do Poľska a Bulharska a ďalšom balíku sankcií, ktorý by mal cieliť na ruský export ropy.

EÚ: Ruský plyn do ďalších krajín naďalej prúdi

Ruský zemný plyn naďalej prúdi do európskych krajín, ktoré zaň odmietli platiť v rubľoch, rovnako ako Poľsko a Bulharsko. Tým však ruský energetický gigant Gazprom v stredu z tohto dôvodu zastavil dodávky plynu. Ako informuje spravodajský portál BBC, medzi týmito štátmi je napríklad Rakúsko, ktoré ráno uviedlo, že dodávky dostáva bez obmedzení. Zhruba 80 percent rakúskeho plynu pochádza z Ruska.

Platby v rubľoch odmietlo aj Nemecko. Tamojší správca plynovodnej siete v noci, po prvých správach o odpojení Poľska a Bulharska, uviedol, že monitoruje situáciu. Bezpečnosť jeho dodávok je však „momentálne zaručená“.

Jedinou krajinou v Európskej únii, ktorá sa ponúkla, že bude za plyn platiť aj v ruskej mene je Maďarsko. Jeho minister zahraničia ráno povedal, že dodávky majú normálne. V máji podľa jeho slov Maďarsko svoju ďalšiu platbu za ruský plyn prevedie v eurách pre Gazprombank, aby ju tá potom premenila na ruble.

Nemecké firmy budú naďalej platiť za ruský plyn v eurách alebo dolároch

Nemecké firmy budú aj naďalej platiť za ruský plyn v eurách alebo dolároch. Povedal to minister hospodárstva Robert Habeck niekoľko hodín po tom, čo ruský koncern Gazprom prerušil dodávky plynu do Poľska a Bulharska, pretože odmietli zaplatiť v rubľoch, ako to požaduje prezident Vladimir Putin.

Habeck v reakcii na dramatickú eskaláciu, ktorá spôsobila prudký nárast cien plynu v Európe, vyhlásil tiež, že situácia týkajúca sa dodávok plynu do Nemecka je „stabilná“ a vláda „robí všetko, čo je v jej silách, aby to tak zostalo“.

Súkromné právne zmluvy platia v prípade ruského plynu, napísal Habeck v e-mailovom vyhlásení. Nemecko sa riadi pokynmi, ktoré minulý týždeň zverejnila Európska únia (EÚ), čo znamená, že nemecké spoločnosti budú naďalej platiť za ruský plyn v eurách a dolároch.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v stredu odsúdil zastavenie dodávok ruského zemného plynu do Poľska a Bulharska a označil to za pokus o vydieranie.

„Ide o porušenie pravidiel zo strany Ruska – ide o pokus o vydieranie,“ povedal Steinmeier po rokovaní s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Košiciach. „Nemôžeme to jednoducho prijať, musíme sa proti tomu brániť,“ dodal najvyšší predstaviteľ Nemecka.

Za dodávky ruského plynu zaplatili rubľami doteraz štyria európski odberatelia

Štyria odberatelia ruského plynu z Európy sa prispôsobili požiadavkám Moskvy a za surovinu zaplatili v rubľoch. Uviedol to v stredu zdroj blízky ruskému plynárenskému koncernu Gazprom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

V stredu Gazprom zastavil dodávky plynu do Poľska a Bulharska, pričom ako dôvod uviedol nezaplatenie za dodávky v rubľoch. Ako však zdroj dodal, k zastaveniu dodávok ďalším odberateľom by v najbližších týždňoch dôjsť nemalo napriek tomu, že platby v rubľoch odmietajú. Nič by sa nemalo udiať do druhej polovice mája, keď sa očakávajú ďalšie platby. Zdroj zároveň dodal, že účty v Gazprombank, ktoré sú potrebné na zabezpečenie platieb v rubľoch, si otvorilo doteraz 10 európskych spoločností.

Rusko dodáva plyn prostredníctvom plynovodov celkovo do 23 krajín Európskej únie.  

Pomoc núka Južná Kórea

Južná Kórea je ochotná do leta presmerovať časť dodávok skvapalneného zemného plynu (LNG) do Európy. Bude to závisieť od požiadaviek Európy alebo Spojených štátov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na zdroj oboznámený so záležitosťou.

Napätá situácia na európskom trhu s plynom sa v týchto dňoch opäť zhoršila, keď ruský plynárenský koncern Gazprom od stredy zastavil dodávky zemného plynu do Poľska a Bulharska. Dôvodom je, že štáty sa neprispôsobili požiadavke Moskvy na platby za dodávky suroviny v rubľoch. Zastavenie dodávok hrozí aj ďalším krajinám, najskôr sa tak však stane až v druhej polovici mája, keď sa očakávajú ďalšie platby.    

(tasr, sita)


Ďalšie články