Kotleba si prišiel do parlamentu uplatňovať zaniknutý mandát. Idem do práce, oznámil novinárom

Marian Kotleba 65. schôdza NR SR Marian Kotleba sa snaží dostať do budovy parlamentu s poslaneckým preukazom, keď mu bol prístup zamietnutý pred začiatkom rokovania 65. schôdze NR SR 26. apríla 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Marian Kotleba si prišiel v utorok okolo poludnia do Národnej rady SR uplatňovať poslanecký mandát. Oznámenie o tom, že mu v zmysle ústavy zanikol, označil za zdrap papiera. Podľa vlastných slov sa zodpovedá jedine svojim voličom, ktorí ho žiadajú o to, aby o parlamentné kreslo bojoval.

Líder opozičnej strany ĽSNS Marian Kotleba sa v utorok krátko popoludní snažil dostať na rokovanie parlamentu aj napriek tomu, že mu zanikol poslanecký mandát. „Idem do práce,“ oznámil na mieste médiám.

Toto svoje konanie avizoval už vopred na sociálnej sieti. V príspevku z pondelka skonštatoval, že v súvislosti so zánikom mandátu zákonodarcu mu neprišilo žiadne vyrozumenie.

„… mám za to, že môj mandát stále platí, a preto sa zajtra zúčastním rokovania Národnej rady Slovenskej republiky. Zhruba v čase 12:30 prídem do parlamentu,“ uviedol Kotleba na Facebooku.

Zodpovedá sa vraj iba občanom

Politik priamo na mieste vysvetľoval, že sa nezodpovedá podpredsedovi parlamentu Gáborovi Grendelovi (OĽaNO) a ani šéfovi zákonodarného zboru Borisovi Kollárovi (Sme rodina).

„Rozhodnutie, pod ktoré sa podpísal maďarský podpredseda parlamentu Gábor Grendel, je nezákonné, pretože vychádza z nesprávnej skutočnosti, že zanikol poslanecký mandát predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu,“ uviedla ĽSNS ešte pred pár dňami.

Kotleba prítomným novinárom tvrdil, že sa zodpovedá iba svojim voličom, ktorí ho údajne sami žiadajú o to, aby o svoj poslanecký mandát bojoval.

Kotlebovi sa čiastočne podarilo dostať do budovy parlamentu, hoci jeho poslanecká kartička nefungovala. Na vrátnici mu vedenie parlamentu ukázalo oznámenie, že mu právoplatným rozsudkom mandát zanikol. Nazval ho „zdrap papiera“.

Marian Kotleba informuje médiá po tom, ako sa nažil dostať do budovy parlamentu s poslaneckým preukazom, keď mu bol prístup zamietnutý pred začiatkom rokovania 65. schôdze NR SR 26. apríla 2022 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Podporovateľov prečíslil iný protest

Kotleba napokon budovu zákonodarného zboru dobrovoľne opustil zhruba okolo jednej hodiny po obede. Počas odchodu aj viackrát predtým uviedol, že sa bude brániť „všetkými možnými prostriedkami“.

Pred parlamentom sa zhromaždila hŕstka podporovateľov ĽSNS. V rovnaký čas sa na mieste konal väčší protestov odporcov novej súdnej mapy. Práve reforma, ktorá pochádza z dielne šéfky justície Márie Kolíkovej (SaS), je kľúčovým bodom terajšej schôdze.

Ak by sa počas návštevy svojho niekdajšieho pôsobiska líder ĽSNS dopustil výtržností, mohlo by to vyústiť do jeho uväznenia. Kotleba sa totiž nachádza v podmienke.

Protest proti súdnej mape. Foto: reprofoto, Topky.sk

Grendel: Ide o prejav zúfalstva

Na Kotlebu počas utorka reagovali aj jeho niekdajší kolegovia z parlamentu. „Hecovať ľudí proti ‚systému‘ za to, že Národná rada SR bude dbať na dodržiavanie Ústavy SR ako najvyššieho zákona v štáte, je prejav zúfalstva človeka, ktorý odmieta niesť zodpovednosť za svoje skutky,“ napísal Grendel.

„Kotleba sa dnes chystá dobýjať do parlamentu, pretože má pocit, že stále je poslancom. Nie je! A agresivita to nezmení!“ skonštatoval vo facebookovom príspevku poslanec strany Za ľudí Juraj Šeliga.

Spolu s Kotlebom skončil aj klub ĽSNS

Kotleba stratil mandát po tom, ako ho Najvyšší súd SR 5. apríla odsúdil v kauze rozdávania šekov v hodnote 1 488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Mandát poslanca v zmysle Ústavy SR zaniká „dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec odsúdený za úmyselný trestný čin, alebo ktorým bol poslanec odsúdený za trestný čin, a súd nerozhodol v jeho prípade o podmienečnom odložení výkonu trestu odňatia slobody“.

Náhradníčkou za Kotlebu má byť Slavěna Vorobelová, ktorá kandidovala z čela Národnej koalície. Tá si mandát uplatňovať chce, no ešte nepovedala, či chce byť súčasťou klubu ĽSNS.

Po strate Kotlebovho mandátu zanikol aj poslanecký klub ĽSNS, keďže sa počet jeho členov znížil pod hranicu stanovenú rokovacím poriadkom NR SR. Jeho obnovenie nie je podľa stanovísk jednotlivých strán príliš reálne.


Ďalšie články