Elon Musk a Twitter sa napokon dohodli. Sociálnu sieť kúpil za 44 miliárd dolárov

Elon Musk Elon Musk. Foto: TASR/AP

Elon Musk a vedenie mikroblogovacej platformy sa dohodli zrealizovať predaj firmy za desiatky miliárd dolárov. Musk kupuje spoločnosť Twitter a chce ju zmeniť k lepšiemu. Gigantický obchod roka prinesie najbohatšiemu mužovi sveta kontrolu nad vplyvnou sociálnou sieťou a rozšíri svoje podnikateľské impérium. V osobitnom texte akvizíciu okomentoval Jaroslav Daniška.

Najbohatší muž sveta Elon Musk rozširuje svoje portfólio. Riaditeľ spoločností Tesla a SpaceX sa dohodol na kúpe populárnej mikroblogovacej siete, na ktorej Musk rozhodne patrí k najvplyvnejším používateľom. Medzi prvými o odkúpení Twitteru informovali noviny Wall Street Journal.

Prijatie ponuky vo výške 44 miliárd amerických dolárov (v prepočte zhruba 41 miliárd eur) sa tak stáva pomysleným míľnikom vo svete sociálnych sietí. Vedenie Twitteru bolo najprv voči ponuke skeptické, ale napokon názor zmenilo.

Twitter patril k platformám, ktoré postupne sprísňovali pravidlá a odstraňovali obsah či používateľov, ktorí ich porušovali. Kritici hovorili o obmedzovaní slobody prejavu a Musk avizuje, že chce trend otočiť.

Dohoda spôsobila v radoch zamestnancov značnú polarizáciu – mnohých už pred uzavretím obchodu vidina akéhokoľvek vplyvu Muska na dianie vo vedení platformy zdesila, keďže doterajšie pravidlá o blokovaní obsahu podporujú.

https://standard.sk/198483/musk-twitter-a-najocakavanejsia-revolucia-nasej-doby/

Obe strany rokovali o znení dohody celú noc. Elon Musk napokon získa Twitter v cene 54,20 dolárov za jednu akciu. Platformu podľa všetkého čakajú zmeny. Musk v jednom z posledných príspevkov totiž tweetoval, že chce, aby bola platforma miestom pre obšírnu a cenzúrou nehatenú diskusiu. Dúfa, že aj jeho najväčší kritici na Twitteri ostanú. „Pretože to je to, o čom je sloboda prejavu,“ napísal Musk.

Elon Musk po uzavretí dohody sľubuje používateľom vylepšenie platformy. Súčasťou tohto plánu má byť pridanie nových funkcií a boj so spamom, ktorý je často vo forme reklamy. Výpadok príjmov z reklamy chce vyvážiť zvýšením počtu pravidelných aktívnych používateľov. Chce povoliť pridávať dlhšie príspevky a predplatiteľom dať možnosť nahratý obsah natrvalo odstrániť.

Jedným zo spôsobov, ako chce zvýšiť príjem Twitteru, je účtovanie poplatkov na platforme za predplatené služby – buď v miestnej mene, alebo práve v kryptomene (dogecoinoch). Takmer deväťdesiat percent príjmov Twitteru je v súčasnosti z reklamy.

Popri nadšení z novej akvizície čaká Elona Muska možná dilema, či dovolí bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi vrátiť sa späť na platformu. Exprezident po udalostiach zo 6. januára 2021, keď do washingtonského Kapitolu vtrhli jeho podporovatelia, natrvalo prišiel o prístup na Twitter. Trump síce v pondelok pre americkú spravodajskú televíziu Fox News povedal, že nemá v pláne vrátiť sa na sociálnu sieť a namiesto nej chce používať svoju vlastnú sociálnu sieť Truth Social, ale zaznievajú špekulácie, že sa predsa jedného dňa vráti.

Parag Agrawal, predseda správnej rady Twitteru, v pondelok prehovoril k všetkým zamestnancom spoločnosti. Promotér cenzúrovej a blokovacej politiky spoločnosti zamestnancov ubezpečil, že žiadne prepúšťanie sa neplánuje, a tak sa nemusia obávať. Vyhlásil, že hodnoty ani smerovanie spoločnosti sa nijako nemenia, rozhodujúce slovo však má nový majiteľ Musk.

Miliardár pred niekoľkými týždňami odkúpil deväť percent akcií Twitteru, čím sa stal najväčším akcionárom spoločnosti. Návrh na odkúpenie Twitteru adresoval listom riaditeľovi výkonnej rady 14. apríla. Twitter vtedy ponuku odmietol komentovať, napokon ale nikto s lepšou neprišiel a Musk firmu kúpil.


Ďalšie články