Expremiér Fico odmietol pred vyšetrovateľom vypovedať. Advokát tvrdí, že neporozumel obvineniu v kauze Súmrak

Expremiér R. Fico prišiel vypoveda na policajné prezídium Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico prichádza vypovedať na Prezídium PZ 26. apríla 2022 v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico prišiel v utorok doobeda vypovedať na policajné prezídium v Bratislave.

O tom, či bude pred vyšetrovateľom vypovedať, sa podľa jeho slov dozvie verejnosť na tlačovej konferencii. Novinárov kritizoval, že sa nevenujú zdražovaniu a životnej úrovni ľudí. Nekonkretizoval, či sa zúčastní na stredajšom (27. 4.) mandátovom a imunitnom výbore parlamentu, ktorý sa má zaoberať žiadosťou na jeho vzatie do väzby. „Zatiaľ nemám na výbor pozvánku ani neviem, či bude,“ odpovedal.

Zdôraznil aj to, že na svoju plánovanú cestu do Bruselu nepôjde, dá prednosť mimoriadnej schôdzi parlamentu k odvolávaniu šéfa rezortu vnútra Romana Mikulca. „Chceli ste mať šou, budete ju mať,“ doplnil.

Fico napokon odmietol vypovedať pred policajným vyšetrovateľom. Potvrdil to jeho obhajca David Lindtner. Dôvodom podľa jeho slov je, že Fico neporozumel obvineniu v kauze Súmrak, žiadali, aby im ho vyšetrovateľ vysvetlil.

„Nebol nám vysvetlený obsah uznesenia tak, aby sme mu porozumeli,“ podotkol Lindnter. Priblížil, že Fico bude vypovedať, ak mu budú tieto informácie poskytnuté.

O čo ide v kauze Súmrak

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Súmrak obvinila Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör  a policajný exprezident Tibor Gašpar.

https://standard.sk/196535/co-ma-policia-proti-ficovi-a-kalinakovi/

Žiadosťou prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o vzatie poslanca parlamentu Fica do väzby by sa mala Národná rada (NR) SR zaoberať vo štvrtok (28. 4.). Prípadné väzobné stíhanie poslanca NR SR je možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu.

Kaliňáka polícia aj zadržala, o jeho vzatí do väzby už rozhodol i Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, obvinený podal sťažnosť.

V utorok ráno prišiel na zopár minút do budovy policajného prezídia aj nitriansky podnikateľ Norbert B. „Dnes sú naplánované viaceré procesné úkony vo viacerých veciach. S Norbertom Bödörom absolvujeme jednoduchý úkon, ktorý by som nerád špecifikoval,“ povedal jeho obhajca Michal Mandzák. Norbert Bödör svoju krátku prítomnosť na policajnom prezídiu nechcel komentovať.

https://standard.sk/196206/sumrak-nad-ficom-sumrak-nad-statom/

Fico: Za obvinením je Úrad špeciálnej prokuratúry

Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že jeho obvinenie mali napísať na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Cieľom je podľa neho „zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa“.

Na tlačovej konferencii po utorkovom výsluchu pred vyšetrovateľom NAKA uviedol, že obvineným je preto, lebo hovoril pravdu o exprezidentovi Andrejovi Kiskovi a šéfovi OĽaNO Igorovi Matovičovi. Podotkol, že upozorňovanie na prešľapy politických konkurentov je v politike bežnou praxou. Dodal, že na stredajšom (27. 4.) mandátovom a imunitnom výbore parlamentu, ktorý sa má zaoberať žiadosťou na vzatie do väzby, zaznie jeho obhajoba.

Očakáva, že ho parlament vydá na väzobné stíhanie. „Sme svedkami konca demokracie a právneho štátu na Slovensku,“ povedal.

Okrem koalície a premiéra opätovne kritizoval prezidentku Zuzanu Čaputovú. „V podstate sa pridala k uzneseniu o vznesení obvinenia voči mne, ktorého cieľom je zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa,“ zdôraznil. Vyhlásil, že sa postavila na stranu tých, ktorí potrebujú odstaviť Smer-SD. Prezidentka v utorok odmietla v súvislosti s Ficovými vyjadreniami politické útoky ako formu obrany pri trestnom stíhaní.

Robert Fico prichádza vypovedať na Prezídium PZ. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Výsluch trval desať minút

Ani vyšetrovateľ Národnej kriminálne agentúry (NAKA), ktorý popísal uzneseniu o vznesení obvinenia expremiéra Roberta Fica podľa predsedu strany Smer-SD nerozumie skutku, ktorý uznesenie obsahuje. Fico chcel na dnešnom výsluchu na NAKA od vyšetrovateľa, aby mu skutok vysvetlil. Vyšetrovateľ bol však podľa neho „úplne mimo“.

Celý dnešný výsluch podľa šéfa Smeru trval popri ostatných formalitách približne 10 minút. Keď sa ho vyšetrovateľ spýtal, či bude vypovedať, Robert F. podľa vlastných slov uviedol, že potrebuje skutok vysvetliť, lebo mu nerozumie. „On čučal a pozeral na mňa ako výr,“ povedal opozičný poslanec.

Následne sa podľa vlastných slov vyšetrovateľa pýtal, či vie dobre po anglicky, keďže na strane 103 uznesenia sú používané zložité anglické právnické výrazy. Vyšetrovateľ však bol podľa šéfa Smeru opäť ticho. „On nebol schopný povedať mi jedno jediné slovo,“ povedal bývalý predseda vlády s tým, že vďaka tomu je presvedčený, že uznesenie nenapísal vyšetrovateľ, ale vytvorili ho na Úrade špeciálnej prokuratúry. Tam si totiž podľa neho „Matovičov pes Lipšic“ robí, čo chce.

Fico tiež zopakoval, že zmyslom celého obvinenia je zatvoriť ústa parlamentnej opozícii. Zároveň kritizoval prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. Ten totiž podľa opozičného poslanca dnes na pôde parlamentných výborov rozprával, že sa chystá zákrok voči ďalšiemu poslancovi. „Odkiaľ to policajný prezident vie?“ opýtal sa Fico. Zároveň skonštatoval, že môže ísť o odkaz poslancom, ako majú hlasovať pri žiadosti o jeho vydaní na väzobné stíhanie.

(tasr, sita)


Ďalšie články