Lavrov: NATO v skutočnosti vstúpilo do vojny s Ruskom. Nebezpečenstvo jadrového konfliktu je vážne

Sergej Lavrov Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval Ukrajinu pred vyprovokovaním tretej svetovej vojny a upozornil, že „netreba podceňovať hrozbu jadrového konfliktu“.

Podľa agentúry AP prišiel Lavrov s týmito vyjadreniami v pondelok, keď Rusko v rámci svojej novej ofenzívy na východe Ukrajiny spustilo útoky na železničnú infraštruktúru a palivové zariadenia nachádzajúce sa ďaleko od frontovej línie.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri uviedol, že Lavrovove vyjadrenia len zdôrazňujú potrebu pomoci Ukrajiny zo strany Západu:

„Rusko stráca poslednú nádej, aby svet odradilo od podpory Ukrajiny. Preto tie reči o reálnom nebezpečenstve tretej svetovej vojny. Znamená to len, že Moskva na Ukrajine prehráva. Preto nás svet musí podporovať ešte viac, aby sme mohli vyhrať a brániť európsku a globálnu bezpečnosť,“ píše sa v Kulebovom tvíte.

Západné zbrane sú vraj legitímnym cieľom

AP vo svojej správe pripomenula, že Spojené štáty v pondelok v zrýchlenom režime dodali na Ukrajinu ďalšie zbrane a zdôraznili, že pomoc západných spojencov v dva mesiace trvajúcej vojne na Ukrajine má význam.

V zjavnej reakcii na to Lavrov vyhlásil, že Rusko má „pocit, že Západ chce, aby Ukrajina pokračovala vo vojne“ a „vyčerpala ruskú armádu a ruský vojensko-priemyselný vojnový komplex“. „Je to ilúzia,“ upozornil Lavrov.

Opäť súčasne varoval, že zbrane dodané západnými krajinami „budú legitímnym cieľom“, a pripomenul, že ruské jednotky sa už zamerali na sklady zbraní na západnej Ukrajine.

NATO vraj už vstúpilo do vojny s Ruskom

Lavrov obvinil ukrajinských lídrov z provokovania Ruska tým, že požiadali NATO, aby sa zapojilo do konfliktu. Podľa Lavrova NATO v skutočnosti „vstúpilo do vojny s Ruskom prostredníctvom svojich zástupcov a vyzbrojuje ich“.

Poskytovaním zbraní NATO „prilieva olej do ohňa“, varoval Lavrov podľa prepisu jeho rozhovoru v relácii Veľká hra na Prvom kanále ruskej štátnej televízie, ktorý bol zverejnený na webovej stránke ruského ministerstva zahraničných vecí.

Pokiaľ ide o možnosť jadrovej konfrontácie, Lavrov povedal: „Nechcel by som, aby sa tieto riziká umelo nafukovali teraz, keď sú dosť významné. „Nebezpečenstvo je vážne…Je reálne. Nemalo by sa podceňovať,“ dodal.

Lavrov súčasne vyhlásil, že „zásadným postojom Ruska je neprípustnosť jadrovej vojny“.

Británia: Lavrov má iba silácke reči o tretej svetovej vojne

Británia si nemyslí, že bezprostredne hrozí eskalácia vo vojne na Ukrajine. V utorok to uviedol štátny tajomník britského ministerstva obrany James Heappey, ktorý vyjadrenia šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova o možnom vypuknutí tretej svetovej vojny označil za „silácke reči“. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá citovala z rozhovorov Heappeyho pre televízne stanice BBC a Sky News.

„Takéto silácke reči sú Lavrovovou typickou črtou za ostatných 15 rokov, odkedy zastáva pozíciu ruského ministra zahraničných vecí. Nemyslím si, že v súčasnosti bezprostredne hrozí eskalácia (konfliktu),“ povedal Heappey v rozhovore pre britskú televíznu stanicu BBC. „To, čo robí Západ na podporu svojich spojencov na Ukrajine, je veľmi dobre nastavené tak, aby sme sa vyhli priamej konfrontácii s Ruskom,“ dodal.

Heappey v rozhovore pre britskú spravodajskú stanicu Sky News uviedol, že vojenskú techniku Ukrajine neposkytuje Severoatlantická aliancia, ale jednotlivé štáty, z ktorých sú mnohé členskými štátmi NATO.

Štátny tajomník britského ministerstva obrany tvrdí, že je úplne legitímne, aby Ukrajina útočila na ruské logistické zariadenia a sklady palív. Zároveň uznal, že zbrane, ktoré Kyjevu poskytuje zahraničie, môžu zasiahnuť aj ciele v Rusku.

(tasr)


Ďalšie články