Arcibiskup Ján Babjak už neriadi Prešovskú archieparchiu. Pápež prijal jeho rezignáciu

pú na horu Zvir Arcibiskup Ján Babjak. Foto: TASR/Oliver Ondráš

AKTUALIZOVANÉ Vladyka Ján Babjak sa zriekol riadenia Prešovskej archieparchie. Jeho rozhodnutie prijal pápež František. Za zrieknutím sa úradu vraj bolo napätie medzi kňazmi a nespokojnosť s Babjakovým riadením.

Pápež František prijal rezignáciu Jána Babjaka z pastoračného riadenia Prešovskej archieparchie. Dočasne sa vedenia ujme bratislavský vladyka Peter Rusnák ako takzvaný apoštolský administrátor.

„Odchádzam kvôli pokoju a pre dobro cirkvi, biskupov, kňazov a veriacich,“ komentoval Ján Babjak. Okolie emeritného arcibiskupa zachováva skôr úctivé mlčanie, ale môže ísť aj o prejav úľavy.

Za kňaza ho vysvätili počas komunizmu a koncom totalitného režimu vstúpil do Spoločnosti Ježišovej. Študoval v Ríme, pôsobil vo Vatikánskom rozhlase a venoval sa i publikačnej činnosti. Cirkev v Prešove riadil od roku 2003 ako biskup a neskôr ako arcibiskup.

Svätá stolica dôvod rezignácie nespomenula. Arcibiskup vo svojom stanovisku naznačil, že možno nesplnil očakávania niektorých ľudí:

„Ak som počas mojej aktívnej služby nebol voči niekomu dostatočne vnímavý a nenaplnil jeho očakávania, je mi to ľúto a prosím o odpustenie. Pracoval som v zápale a nikdy mi nešlo o nič iné, iba o dobro našej Gréckokatolíckej cirkvi. Aj ja odpúšťam každému.“

Babjak ďakuje za krásne diela a aktívny kresťanský život v cirkvi

Presné dôvody vzdania sa úradu nie sú známe. Dva nezávislé zdroje z okolia vedenia Prešovskej archieparchie, ktoré nechceli byť menované, však redakcii Štandardu povedali, že dôvodom rezignácie mohla byť nespokojnosť viacerých kňazov so spôsobom riadenia. Počas Babjakovho pôsobenia vraj medzi kňazmi vládlo napätie, pričom biskupovi bol vytýkaný príliš prísny štýl riadenia. Ján Babjak bol vraj zameraný hlavne na budovanie miest pre pútnikov a pastoráciu, zatiaľ čo iné oblasti údajne zaostávali.

Za problematické boli neverejne označené aj jeho vzťahy k rehoľným sestričkám, vo všeobecnosti ale platí, že kritici zachovávajú mlčanlivosť, čo treba len oceniť. Podobný prístup sa očakáva aj od emeritného vladyku.

Babjak poďakoval „za všetky krásne diela, ktoré Boh počas týchto rokov mojej horlivej služby doprial Božiemu ľudu v našej cirkvi“, ako aj za „obetavú službu kňazom a veriacim za aktívny kresťanský život a spoluúčasť na živote našej cirkvi“.

Bratislavský vladyka Peter Rusnák svoju dočasnú funkciu administrátora v Prešove prijal „v úcte k Svätému Otcovi“:

„Veriacich prosím o modlitby, aby som službu administrátora dokázal vykonávať.“

Kto bude nový arcibiskup

Povráva sa, že na čelo cirkvi v Prešove by pápež mohol vymenovať Marka Durláka, ktorý pôsobí vo vatikánskej Kongregácii pre východné cirkvi. Vo februári s ním Štandard priniesol rozhovor.

V roku 2020 pritom z tejto Kongregácie, a to z postu tajomníka, odišiel arcibiskup Cyril Vasiľ do Košíc. Pápež ho vymenoval za apoštolského administrátora a minulý rok za riadneho biskupa Gréckokatolíckej eparchie v tomto meste.


Ďalšie články