Ruská alternatíva sa volala Pán Novgorod

Na protestoch protiputinovských Rusov sa pred časom objavila vlajka s dvoma bielymi pruhmi a jedným pruhom svetlo modrým. Bola to vlajka Novgorodskej republiky, stredovekého ruského štátu, útvaru dávno zaniknutého, ale zaujímavého tým, že vôbec existoval. A to celkom úspešne.

Novgorod Demonštranti s vlajkami Novgorodskej republiky. Reprofoto: Twitter/Pavla Kubálková

Jeho existencia totiž trochu vyvracia predpoklad, že v Rusku sa niečo iné ako samoderžavie a rôzne druhy tyranie nemôže vyvinúť, že krutosť a absencia slobodomyseľnosti je Rusom akosi geneticky a historicky daná. Príklad Novgorodu, toho obchodného mesta na severe, ukazuje, že niečo iné išlo aj na Rus a s Rusmi. Bohužiaľ, dejiny išli inam, vieme kam.

Novgorod sa sám nazýval Pán Veľký Novgorod, čím sa dávalo najavo, že on je svojím vlastným pánom a rozhoduje si o sebe sám. Na čele stál kolektívny orgán, veče [snem, pozn. red.], čo bolo zhromaždenie všetkých slobodných občanov. Teda vlastne mestská demokracia, trochu aj podobná tej aténskej alebo napríklad tej, ktorá sa vyvinula v mestských štátoch Talianska…

Knieža iba pre prípad ohrozenia mesta

Od 12. po 15. storočie sa tu pestovala zvláštna forma vládnutia založená na volení kniežaťa, ktoré sa muselo zaviazať, že nebude zasahovať do záležitostí mesta, bude rešpektovať všetky tradičné zákony, nebude sa vzpierať rozhodnutiu veče a pokiaľ možno sa nebude ani zdržiavať v Novgorode. Povolávaný bol len v čase ohrozenia, keď preberal velenie nad vojskom. Keď bol zase mier, poďakovali sa mu a on sa musel vzdialiť. Občas sa mu poďakovali navždy, aby azda nemal chúťky na samovládu.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami