Manažérovi KDH zrušili pre pro-life postoje účasť na zjazde KDU-ČSL. Médiá extrémizujú situáciu, moje názory platia, vraví

237053313_10223150988420413_4201885905256324852_n Marek Michalčík. Foto: Facebook

AKTUALIZÁCIA Slovenského politika Mareka Michalčíka pre jeho pro-life názory vylúčili z víkendového zjazdu českej politickej strany KDU-ČSL. Pre Štandard hovorí, že zo svojich zásad neupustí, hoci to majú kresťanskí politici v mediálnom prostredí ťažké. Článok sme aktualizovali o dôkazy ukrajinských forenzných expertov, ktorí skúmajú telá obetí z masových hrobov.

Český mediálny priestor ovládla minulý týždeň téma pomoci znásilneným Ukrajinkám. Záchranár Vít Samek na sociálnej sieti zdieľal status, v ktorom žiadal o finančnú pomoc na nákup postkoitálnej antikoncepcie.

Ide o takzvanú núdzovú antikoncepciu, ktorú možno užiť v priebehu 72 hodín až piatich dní po nechránenom pohlavnom styku. Je voľne predajná aj na Slovensku a jej cena sa pohybuje v desiatkach eur. Podľa Sameka ju potrebujú pre znásilnené Ukrajinky z oslobodených území.

„Potrebujeme liek ellaOne 30 mg a potrebujeme ho veľa,“ napísal záchranár s prosbou, či by ho niekto dokázal zohnať za nižšiu cenu ako 460 Kč (takmer 19 eur), za ktorú sa tabletka bežne predáva v českých lekárňach.

Samek tvrdí, že je v kontakte s gynekologičkou z Kyjeva a s ľuďmi z Odesy. „Údajne tam dorazili ženy z Buče [ukrajinské mesto, v ktorom ruská armáda podľa predbežného vyšetrovania popravila stovky civilistov, pozn. red.] v hrozných stavoch,“ povedal pre iDNES.cz. Ukrajina bude podľa neho v budúcnosti potrebovať tisíce antikoncepčných tabliet.

„Okrem toho bude treba veľké množstvo zdravotníckeho materiálu na ošetrenie po znásilnení,“ dodal záchranár. Poprosil preto aj o peňažné dary. Tie prišli rýchlo a v nezanedbateľnej výške. Len za necelých 24 hodín poslali ľudia na transparentný účet 1,3 milióna korún (vyše 53-tisíc eur).

Správy o rozsahu problému sa rôznia

Humanitárne organizácie, ktoré pomáhajú na Ukrajine, však zatiaľ nezaznamenali požiadavky o núdzovú antikoncepciu. „Zatiaľ nezaznamenávame žiaden dopyt z nemocníc na Ukrajine na Postinor [najznámejší výrobca tejto antikoncepcie, pozn. red.],“ vyjadril sa pre iDNES.cz hovorca Lekárov bez hraníc Tomáš Bendl.

Rovnakú odpoveď poskytli organizácie Človek v ohrození a Červený kríž. Či sú znásilnených Ukrajiniek skutočne tisíce, zatiaľ nevedno. Keďže však každá vojna so sebou prináša zverstvá vrátane znásilnení, neexistuje dôvod, aby bola tá na Ukrajine výnimkou.

Organizácia Human Rights Watch zdokumentovala necelé dva týždne po začatí invázie niekoľko prípadov, keď sa ruské vojenské sily dopustili porušovania vojnových zákonov voči civilistom v okupovaných ukrajinských oblastiach. Odvtedy v západných médiách len pribúda výpovedí znásilnených Ukrajiniek.

V pondelok navyše nahlásili forenzní experti, ktorí skúmajú telá obetí z masových hrobov nájdených severne od Kyjeva, nájdenie dôkazov, že niektoré zo žien z týchto hrobov ruské sily znásilnili predtým, ako ich zabili. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The Guardian.

Lekári obhliadajú približne 15 tiel denne, pričom mnohé z nich sú zohavené, píše The Guardian. Je medzi nimi mnoho spálených a vážne zmrzačených tiel, čo znemožňuje ich identifikáciu,“ uviedol ukrajinský súdny lekár Vladyslav Pirovskij. Dodal, že tváre sú často roztrieštené a niektorým telám chýba hlava. Telá niektorých žien podľa neho dokazujú, že obete boli zavraždené paľbou z automatických zbraní, pričom niektoré z nich mali v chrbte až šesť dier po guľkách.

Téma má dosah aj na vnútornú politiku Českej republiky a nepriamo vedie k tomu, že tamojšie kresťanské strany upúšťajú od pro-life agendy.

Nie sme proti antikoncepcii pre Ukrajinky, obhajuje sa KDU-ČSL

Napríklad prvá podpredsedníčka českej kresťanskodemokratickej strany KDU-ČSL Šárka Jelínková v minulotýždňovom rozhovore pre portál iDNES.cz vysvetľovala, že strana nechce ísť v otázke umelých potratov „cestou Poľska“.

Nie je potrebné niečo meniť ani nevyvíjame žiadne snahy, že by sme chceli sprísňovať potraty, ísť cestou Poľska, to teda vôbec nie. Sme za to, aby sme robili ako spoločnosť všetko pre to, aby sme mamičkám, ktoré sa ocitnú v nejakej ťažkej situácii, čo najviac pomohli,“ uviedla Jelínková s tým, že strana nie je ani proti tomu, aby sa na Ukrajinu posielala postkoitálna antikoncepcia.

My odsudzujeme násilie, ktoré sa deje na Ukrajine ženám. Najmä v týchto situáciách vojnových zločinov je právom týchto žien rozhodovať o svojich životoch tak, ako ony chcú,“ skonštatovala Jelínková.

Pozvali sme Majerského, nie Michalčíka

Tieto vyjadrenia však bodku za prípadom nedali. Jablkom sváru sa stala skutočnosť, že na víkendový zjazd strany, ktorý sa konal 23. a 24. apríla, mal pricestovať zástupca slovenského KDH Marek Michalčík. Ten organizuje na Slovensku manifestáciu Pochod za život a v ponímaní liberálnych novinárov je persona non grata.

Na otázku, prečo ho českí ľudovci pozvali na zjazd strany, ak zastávajú vyššie zmienené názory, Jelínková odpovedala, že Michalčíka vyslalo KDH namiesto predsedu Milana Majerského, ktorý, naopak, pricestovať nemôže.

Je to rozhodnutie slovenskej strany, nebolo to na naše pozvanie. My sme pozývali predsedu KDH Milana Majerského, ale koho vyšlú, je rozhodnutie ich strany. To, že ich generálny manažér organizuje nejaké pochody na Slovensku, nemá s naším zjazdom nič spoločné,“ oponovala podpredsedníčka KDU-ČSL.

Aj podpredseda strany a europoslanec Tomáš Zdechovský tvrdil, že Michalčíkovi pozvánku neposlali. „My sme ho nepozvali, my sme pozvali predsedu strany, ktorý také názory nemá,“ vysvetľoval politik s tým, že strana nezdieľa Michalčíkove pro-life názory.

„Zasiahli by sme, keby bol na zozname fašistov, extrémistov alebo bol bezpečnostným rizikom. Ale ak má viac alebo menej konzervatívne názory, to je nám jedno, my sa s jeho názormi nestotožňujeme,“ reagoval Zdechovský.

Kvôli tlaku médií ho na zjazde ľudovcov nechceli

Marek Michalčík vysvetľuje, že pozvánky na vzájomné zjazdy sú v prípade kresťanských strán bežnou praxou. „Pozvali nášho predsedu, ale ten nemohol, takže sme vytvorili mikrodelegáciu zloženú z podpredsedu Mariána Čaučíka, mňa ako generálneho manažéra a Slavomíra Gregoríka ako zahraničného tajomníka. Chceli sme ísť povzbudiť našich bratov na ich zjazd,“ hovorí Michalčík pre Štandard.

Vo štvrtok 21. apríla mu však zavolala redaktorka českého portálu seznamzpravy.cz Martina Machová. Pýtala sa ho na rozhovor pre denník SME z roku 2019. Problematickou mala byť práve časť, v ktorej Michalčík hovorí, že každý človek má právo na život bez rozdielu. 

To podľa neho platí aj pre deti počaté znásilnením.

„Okolnosť počatia nemôže byť dôvodom na usmrtenie narodeného dieťaťa, a tak by nemala byť dôvodom ani na usmrtenie nenarodeného,“ vyjadril sa Michalčík. Práve táto veta sa dostala aj na titulok rozhovoru v SME. Člen KDH však zo svojich názorov nepoľavil ani tvárou v tvár otázkam zahraničného média.

Novinárka Machová preto napísala článok, v ktorom informovala, že na zjazde KDU-ČSL sa má zúčastniť aj aktivista, ktorý odmieta potraty po znásilnení. Vzhľadom na horeuvedenú mediálnu auru posledných dní vyvolala táto správa u nášho suseda pobúrenie.

V piatok 22. apríla volali pro-life aktivistovi českí ľudovci a prosili ho, „aby na zjazd radšej nechodil“.

„Vnímam to tak, že KDU-ČSL ustúpilo a nechalo sa novinármi dohnať do kúta. Volali mi, aby som neprišiel, takže som to rešpektoval. V článku na seznamzpravy.cz bolo však viacero nepresností. Niektoré odstránili a iné tam ostali,“ bráni sa Michalčík.

Najskôr reči o kreténovi, potom ospravedlnenie

Nevhodne vyznieva najmä záver článku, kde sa podpredseda strany Tomáš Zdechovský vyjadruje pomerne vulgárne.

„V KDU-ČSL nenájdete názor, ktorý by hovoril, že si znásilnené ženy majú deti nechať. Znásilnenie je prasačina a brutálny zásah do intimity človeka a v takej chvíli nebudem nikdy hájiť ‚pro-lifes‘,“ povedal Zdechovský s tým, že kto zastáva podobné názory, je podľa neho „kretén“.

Tu však opäť narážame na moment, keď článok na českom portáli nekopíruje realitu.

Michalčík tvrdí, že v nedeľu 24. apríla mu Zdechovský volal. Ospravedlnil sa mu a vysvetlil, že sa tak nevyjadril priamo o ňom, ale o ľuďoch, ktorí na pochodoch za život dávajú nevhodným spôsobom najavo svoje názory.

„Áno, v článku je to posunuté a prekrútené – netýkalo sa to priamo pána Michalčíka. Vôbec som to nemyslel naňho osobne a ospravedlnil som sa mu. Hovoril som všeobecne o tom, že znásilnenie je zverstvo, na ktoré sa treba pozerať ako na zvláštny akt zásahu do intimity človeka,“ potvrdzuje pre Štandard Zdechovský.

Kresťanskí politici by mali vedieť odpovedať aj liberálnym novinárom

Michalčík konštatuje, že nechce a ani nevie úplne vyhodnotiť situáciu, v ktorej sa KDU-ČSL ocitlo. Nesledoval totiž českú mediálnu scénu a ich debatu o vojne na Ukrajine. Kresťanskí politici by sa však podľa neho nemali nechať manipulovať médiami.

„Zo skúseností, ktoré zo Slovenska mám, viem, že novinári sú niekedy schopní svojím prístupom zextrémizovať situáciu, ktorá vôbec nie je extrémna. Kresťanskí politici musia byť pripravení aj na ťažké otázky a mali by ich vedieť vierohodne zodpovedať aj liberálnym novinárom. Ale uznávam, že to nemusí byť vôbec jednoduché,“ myslí si člen KDH.

Telefonát, aby sa na zjazde nezúčastnil, vnímal podľa vlastných slov ako „prekvapivý a veľmi neštandardný“.

„Išiel som na zjazd ako generálny manažér a delegát KDH, nie ako pro-life aktivista. Dotknutá novinárka sa ma nepýtala na nič iné než môj osobný názor. Z tohto hľadiska to z jej strany vnímam ako účelové,“ domnieva sa politik.

V izolácii sa tak ocitol neoprávnene.

A či by spätne niečo menil na svojom vyjadrení pre denník SME? „Nie, všetko platí,“ ukončuje presvedčene Michalčík.


Ďalšie články