Upokoj sa pán poslanec, však máš meniny, tíšil Korčok Blanára. Moderátor hrozil vypnutím mikrofónu

Robert Fico, Ivan Korèok Na snímke z roku 2017 Robert Fico ako premiér a Ivan Korčok ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí. Foto: Martin Baumann/TASR

Horúca atmosféra, aká sa len tak nevidí. Minister zahraničia Ivan Korčok chcel pre agresívne vystupovanie smeráka Juraja Blanára odísť z relácie. Ten mu zas pripomínal pôsobenie vo vláde Smeru. Nízku popularitu vlády potvrdil ďalší prieskum, na chvoste opäť skončil expremiér Igor Matovič.

Premiér prvý, expremiér posledný. Prieskum spoločnosti Focus pre relácie TV Markíza Na Telo ukázal, že spomedzi členov vlády má najvyššiu dôveru premiér Eduard Heger. Dôveruje mu však 33 percent respondentov. Na druhej priečke je minister zahraničných vecí Ivan Korčok a na tretej Vladimír Lengvarský.

Na opačnom konci zostáva expremiér Igor Matovič, ktorý má opäť 11-percentnú podporu. S rovnakým skóre skončil v prieskume vo februári. Druhý od konca bol minister pre legislatívu Štefan Holý. Ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi v prieskume vyjadrilo dôveru len 17 percent oslovených.

Upokoj sa pán poslanec, však máš meniny

V diskuskom dueli sa stretli podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Pri otázkach na obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka sa debata zmenila na horúcu polemiku.

„Pán moderátor, buď to budete moderovať, alebo ja odídem,“ reagoval na opakované skákanie do reči zo strany Blanára Korčok.

„Je to cynizmus, keď sa teraz ozýva pán Korčok, ktorý bol predtým de facto minister zahraničných vecí,“ pripomenul Blanár kolegovi pôsobenie v minulej vláde. Keď šéf diplomacie Miroslav Lajčák pôsobil na čele Valného zhromaždenia OSN, zastupoval ho vtedajší štátny tajomník Korčok.

Súčasný minister zrazu zmenil tón a začal poslancovi Smeru tykať: „Upokoj sa pán poslanec, však máš dnes meniny.“ Juraja Blanára to rozohnilo natoľko, že mu moderátor Michal Kovačič pohrozil vypnutím mikrofónu – podľa jeho slov prvý raz v relácii Na telo.

Blanár zároveň odmietol, že by ako služobne najstarší podpredseda Smeru prebral funkciu za Roberta Fica, ak by líder strany skončil vo väzbe podobne ako Kaliňák.

Smer proti dodávkam zbraní

Ostrá konfrontácia pokračovala aj pri vojne na Ukrajine.

„Smer kritizuje dodávky zbraní na Ukrajiny, lebo si želá čo najrýchlejšiu porážku Ukrajiny, aby Slovensko malo za suseda Rusko. Ak padne Ukrajina, nebudeme dávať na obranu dve percentá, ale päť a viac,“ vyhlásil Korčok. Takýto scenár by podľa neho zničil nádej na ekonomický rozvoj regiónov na východe Slovenska.

„My sme za mierové riešenie, napríklad po vedením OSN,“ uviedol Juraj Blanár, podpredseda NR SR, podpredseda strany Smer-SD. Jeho strana je však proti dodávaniu či predaju zbraní na Ukrajinu – nielen útočných, ale aj obranných.

Blanár by dal migy servisovať Ukrajincom

Korčok sa nevedel vyjadriť k tomu, či Slovensko dodá vlastné stíhačky MiG-29 Ukrajine. „Čo však viem, tak sa stávajú nepoužiteľnými,“ vzhľadom na odchod ruských technikov a končiacu sa životnosť, podobne ako pri darovanom systéme protivzdušnej obrany S-300. Potvrdil však, že Kyjev má záujem o húfnice Zuzana slovenskej výroby.

„Migy sú lepšie ako nič. Mohli by ich servisovať napríklad vojenskí technici, majú ich tiež vo výzbroji,“ navrhol Blanár. Moderátor sa na chvíľu zarazil a upozornil poslanca, že Ukrajina zrejme na to nemá kapacity a momentálne bojuje s Ruskom: „Veď oni majú vojnu.“


Ďalšie články