Francúzi si opäť vybrali Macrona. Podľa prvých odhadov vyhral s 58 percentami

Emmanuel Macron tlaèová konferencia pri príležitosti prevzatia predsedníctva Francúzska v Rade EÚ Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzi sa rozhodovali medzi Emmauelom Macronom a Marine Le Penovou. Podľa exit pollov vyhral Macron s 58 percentami. Postupne budú pribúdať aj priebežné výsledky.

V druhom kole volieb sa stretli súčasný centristický prezident Emmanuel Macron a nacionalistická politička Marine Le Penová.

Podľa exit pollov, ktoré sú vo Francúzsku mimoriadne spoľahlivé, vyhral Macron s pohodlným náskokom a získal 58 percent hlasov.

Kandidáti majú rozdielne názory v ekonomických, spoločenských témach aj zahraničnej politike. Nezhodnú sa v ekonomických opatreniach na pomoc chudobnejším Francúzom a nastavení dôchodkového systému. Le Penová vidí problém v masovej imigrácii, nosení moslimských šatiek a pouličnej kriminalite. Rozdiely vidno v postoji k EÚ, NATO a Rusku.

Dvojica si v stredu zmerala sily v televíznej debate. Obaja ju zvládli dobre, ale lepšie si viedol Macron.

Macron získal v prvom kole 27,8 percenta hlasov, zatiaľ čo Le Penová 23,1 percenta.

V poslednom prieskume pred druhým kolom mal pohodlný náskok 56,5 percenta oproti Le Penovej s 43,5 percenta hlasov.

https://standard.sk/196592/macron-polahky-k-druhemu-vitazstvu/

Politológ Bernard Dolez z Univerzity Sorbonne sa pre TASR vyjadril, že v druhom kole bude rozhodujúca volebná účasť a rozhodnutie takmer osem miliónov voličov ľavičiara Jeana-Luca Mélenchona, ktorý v prvom kole skončil na treťom mieste, tesne za Le Penovou. Mélenchon pred druhým kolom vyzval svojich stúpencov, aby nevolili Le Penovú, avšak priamu podporu Macronovi nevyjadril.

https://standard.sk/196836/francuzske-volby-vyhravaju-disciplinovani-volici-macron-ich-ma-najviac-hovori-francuzsky-odbornik/

Účasť na druhom kole prezidentských volieb vo Francúzsku dosiahla v nedeľu k 12.00 h 26,41 percenta, vyplýva z informácií ministerstva vnútra. Volebná účasť v druhom kole francúzskych prezidentských volieb k 17.00 h bola 63,2 percent, oznámilo francúzske ministerstvo vnútra. Oproti prvému kolu aj roku 2017 je mierne nižšia, zhruba o dva percentuálne body. Celkovo prišlo k urnám zhruba 72 percent voličov.

Svoje hlasy mohli odovzdať 48,7 milióna francúzskych voličov. Voliť bolo možné až do 19:00, vo väčších mestách až do ôsmej hodiny večer. Do 20:00 trvalo volebné moratórium, potom budú média publikovať prvé exit polly. Oficiálne výsledky by mali byť zverejnené ešte v nedeľu večer.

Pred piatimi rokmi sa stretla v druhom kole prezidentských volieb rovnaká dvojica kandidátov. Macron vtedy získal 66,1 percenta hlasov, kým Le Penová prilákala 33,9 percent voličov.

Le Penová kandidovala už tretí raz po sebe. Avizovala, že ak neuspeje, stiahne sa z politického života.

(tasr, haj)


Ďalšie články