Advokát Marek Para je na slobode, exministra Roberta Kaliňáka vzal sudca do väzby

NS SR rozhoduje o väzbe pre Norberta B. Zľava v popredí advokát Marek Para a stíhaný nitriansky podnikateľ Norbert B Bödör. Foto: TASR / Pavol Zachar

AKTUALIZOVANÉ Advokát Marek Para je na slobode, informoval jeho obhajca. Exministra vnútra Roberta Kaliňáka vzal do väzby dnes popoludní sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Strana Hlas-SD vyjadrila „vážne znepokojenie“, že sa trestné právo zneužíva na „boj proti opozícii“.

Obvineného advokáta Mareka Paru prepustili zo zadržania na slobodu. V nedeľu ráno o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné. O sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bude rozhodovať Najvyšší súd (NS) SR. Potvrdil to obhajca obvineného Michal Mandzák.

„Sudca pre prípravné konanie ŠTS sa stotožnil s návrhom prokurátora, že obvinený Mgr. Marek Para je dôvodne podozrivý zo stíhaného zločinu, ale nestotožnil sa s prokurátorom v tom, že u obvineného v súčasnom štádiu konania existuje dôvod kolúznej väzby,“ priblížila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor žiadal pre neho kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie.

„Rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie považujem za správne a zákonné,“ povedal obhajca. Sudca podľa neho odôvodnil prepustenie Mareka Paru na slobodu tým, že všetci dôležití svedkovia už boli vypočutí po začatí trestného stíhania. „Obvinenie vnímam ako účelové,“ vyhlásil Marek Para. Ide podľa neho o osobný spor medzi ním a inou osobou.

O Kaliňákovej väzbe rozhodne Najvyšší súd

Rozhodnutie o Kaliňákovej väzbe ešte nie je právoplatné. O sťažnosti obvineného bude rozhodovať Najvyšší súd. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadal v jeho prípade kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených či mariť vyšetrovanie.

„Sudca ŠTS po výsluchu obvineného JUDr. R. K. považoval návrh prokurátora za dôvodný, pretože aj podľa názoru sudcu je obvinený dôvodne podozrivý zo stíhanej trestnej činnosti a je u neho daný dôvod kolúznej väzby,“ priblížila Kudjáková.

„Na jednej strane rešpektujeme rozhodnutie súdu, na druhej strane treba povedať, že sa s ním absolútne nestotožňujeme,“ vyhlásil Kaliňákov obhajca Milan Cíbik. Tvrdí, že súd pri rozhodovaní vybočil zo svojej rozhodovacej praxe. „Nedozvedeli sme sa ani jednu odpoveď na naše argumenty,“ zdôraznil ďalší z obhajcov David Lindtner. Priblížil, že Kaliňák podal proti vzatiu do väzby sťažnosť s tým, že rozhodnutiu neporozumel. Obhajoba avizuje aj podanie sťažnosti proti vznesenému obvineniu.

Nevidia dôvod na väzbu

Kolúzne dôvody podľa nich nie sú, keďže hlavní svedkovia už boli vypočutí. „V tej veci nebol vypočutý ani jeden svedok. Všetky osoby, ktoré boli vypočuté, boli vypočuté pred začatím trestného stíhania, bez toho, aby boli pod sankciou trestného stíhania za krivú výpoveď,“ reagoval prokurátor ÚŠP Matúš Harkabus.

Ako ďalej podotkol, ukazuje sa, že aktéri kauzy Očistec mohli mať dôležitú zložku aj v politike a vo výkonnej moci. „Pokiaľ to však nie je konštatované právoplatným rozhodnutím súdu, stále je to potrebné brať iba ako podozrenie a na všetkých obvinených v tej veci sa vzťahuje prezumpcia neviny,“ dodal.

Väzobný výsluch absolvoval Kaliňák v piatok (22. 4.). Okrem neho rozhoduje ŠTS aj o väzbe obvineného M. C. a advokáta Mareka Paru. V prípade advokáta by mal padnúť verdikt v nedeľu (24. 4.) ráno.

Exministra vnútra vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil spolu s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Advokát Marek Para je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Smer-SD: Kaliňák je nevinný človek

Strana Smer-SD stojí plne za exministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Tvrdí, že je to nevinný človek a je obeťou politických represálií. TASR o tom informoval vedúci tlačového oddelenia Smeru-SD Ján Mažgút.

„Naplnili sa naše slová. Štátna mafia vedená Čaputovou, Hegerom, Lipšicom a Matovičom, ktorá zneužila vyšetrovateľov NAKA, dovydierala generálneho prokurátora a sudcov Špecializovaného trestného súdu, sa rozhodla všetkých oponentov pozatvárať,“ uviedol Smer-SD vo svojom stanovisku. Poukázal tiež na to, že sobotou sa začína na Slovensku doba temna, „kde sa opozícii zatvárajú ústa putami“.

Smer-SD zároveň vyhlásil mobilizáciu za demokraciu a právny štát. Verejnosť pozval v stredu (27. 4.) pred Národnú radu.

Strana Hlas-SD vyjadrila znepokojenie

Mimoparlamentný Hlas-SD rešpektuje rozhodnutie o väzbe pre obvineného exministra vnútra Roberta Kaliňáka, počká si však na definitívne rozhodnutie. Strana zároveň vyjadrila vážne znepokojenie nad tým, že je trestné právo čoraz zneužívanejšie vládou na boj proti politickej opozícii. Strana to konštatuje vo svojom stanovisku, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková.

„Je neprípustné, aby bola väzba využívaná ako donucovací či politický nástroj. Rovnako je právne neakceptovateľné, aby namiesto dôkazov slúžili na obvinenia len výpovede stokrát spochybnených kajúcnikov,“ podotýka Hlas-SD.

Strana poznamenala, že zatváranie nepohodlných ľudí do väzby a porušovanie ich základných ľudských práv, ktoré už 15-krát konštatoval Ústavný súd, je známka diktatúr, nie demokratických a právnych štátov.

(tasr)


Ďalšie články