Kardinál Dziwisz nekryl prípady sexuálneho zneužívania v Krakove, rozhodol Vatikán

Stanislaw Dziwisz

Vatikánski vyšetrovatelia zbavili niekdajšieho osobného tajomníka pápeža Jána Pavla II. Stanislawa Dziwisza obvinení. Týkali sa údajného krytia sexuálneho zneužívania zo strany kňazov v Krakovskej arcidiecéze, informovala apoštolská nunciatúra v Poľsku.

Kroky kardinála Dziwisza boli „správne, a preto sa Svätá stolica rozhodla vo vyšetrovaní nepokračovať“, píše sa vo vyhlásení nunciatúry.

Rozhodnutie prišlo potom, čo v júni 2021 kardinál Angelo Bagnasco v Poľsku zhromaždil dôkazy a dokumentáciu v súvise s obvineniami. Jeho vizita v slovanskej krajine bola dôsledkom toho, ze kardinál Dziwisz mal ako krakovský arcibiskup v rokoch 2005 – 2016 kryť sexuálne zneužívanie vo svojej arcidiecéze.

Poľská súkromná televízia dokonca natočila dokument, podľa ktorého mal katolícky líder ponúkať peniaze výmenou za mlčanie o týchto zločinoch, zaznelo v éteri talianskeho vysielania Vatikánskeho rozhlasu.

Vyšetrovanie pod taktovkou kardinála Bagnasca však uznalo poľského preláta za nevinného.

Aféra v krajine vyvolala veľkú polemiku v cirkvi i spoločnosti. Kardinál Dziwisz na stanovisko apoštolskej nunciatúry reagoval s vďačnosťou a ocenil ho ako správne a spravodlivé rozhodnutie.

Podozrenie zo zneužívania a skúsenosti z komunizmu

Agentúry pripomenuli, že vyšetrovanie nebralo do úvahy roky 1978 – 2005, keď bol Dziwisz tajomník pápeža Jána Pavla II. Po jeho smrti v roku 2005 sa Dziwisz vrátil do Poľska.

Ján Pavol II. a Stanislaw Dziwisz sa stavali pomerne zdržanlivo k tvrdeniam o obťažovaní zo strany kňazov, lebo z čias komunistického Poľska mali skúsenosti, že duchovní boli často diskreditovaní nepravdivými obvineniami. Toto pripomenuli nielen médiá, ale aj pozorovatelia už v roku 2020, keď Vatikán zverejnil závažnú správu o McCarrickovi. Tá naznačila, že Karol Wojtyla ako pontifik nerobil dostatok pre odstránenie problému zneužívania v cirkvi. Autori správy, ktorú vypracovali na žiadosť Štátneho sekretariátu Svätej stolice, z tohto problému vinili tiež jeho tajomníka Dziwisza.

Rovnaké obvinenia sa opakovane objavovali aj voči bývalému arcibiskupovi Mníchova a Freisingu, ktorým bol Joseph Ratzinger. Ten – v súčasnosti emeritný pápež Benedikt XVI. – na staronovú obžalobu reagoval začiatkom tohto roku. Na jeho obranu vystúpili štyria právnici, ktorí všetky tvrdenia odsúdili ako nepodložené a zavádzajúce.


Ďalšie články