Matovič sa pustil do Sulíka: Prišiel len s jediným návrhom šetrenia, prepustiť štátnych zamestnancov

66. zasadnutie Vlády SR Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Minister financií Igor Matovič vo štvrtok oznámil, že vláda chce rodinám pomôcť s prudkým zdražovaním napríklad aj zvýšením prídavku na dieťa. Výdavky chce pokryť zdanením stovky “extra bohatých firiem”. S týmito krokmi nesúhlasí Sulíkova SaS, ktorej predstavitelia sa nezúčastnili ani na spoločnej tlačovke koaličných strán.

Vláda vo štvrtok predstavila svoj plán pomoci so zdražovaním pre rodiny s deťmi. Podľa Matoviča vláda pomôže rodinám sumou až 200 eur mesačne na dieťa. Súčasný mesačný prídavok na dieťa vo výške zhruba 25 eur sa podľa neho od 1. júla 2022 zvýši na 30 eur a od 1. januára 2023 na 40 eur.

Zvýšiť sa má aj daňový bonus na dieťa. „Daňový bonus na dieťa do 15 rokov, ktorý je v súčasnosti 43,60 eura sa od júla 2022 zvýši na 70 eur a od roku 2023 na 100 eur,“ priblížil šéf rezortu financií.

Plánuje sa zaviesť aj nová položka, a to príspevok na voľnočasové aktivity dieťaťa. „Posledná položka pomoci sú služby deťom, teda takzvané voľnočasové aktivity. Dnes takýto príspevok do rodiny nie je. Od nového roka bude vo výške 60 eur,” uviedol Matovič. Rodič, ktorý nepracuje, dostane podľa jeho slov 40 eur v hotovosti a dieťa dostane na rozvoj svojho talentu 60 eur.

https://standard.sk/196537/za-dva-roky-takmer-13-miliardy-eur-ake-opatrenia-chysta-vlada-na-boj-so-zdrazovanim/

Vláda má mať výdavky pokryté

I keď štátu narastú v roku 2023 pre tieto dávky výdavky o približne jednu miliardu eur, hodlá ich kompenzovať úsporami a novými trvalými príjmami. Zvýšené výdavky by malo z podstatnej časti zaplatiť zvýšenie daní pre stovku mimoriadne bohatých firiem. Zvyšovanie by sa, naopak, nemalo dotknúť dane z pridanej hodnoty ani dane z príjmu zamestnancov či živnostníkov, vyhlásil Matovič.

Bližšie chce o vyšších daniach informovať neskôr. Orientačne však spomenul už existujúci odvod pre regulované subjekty, ktorý špecifikuje určitý okruh firiem, ktorých sa to môže dotknúť. „Bude sa to týkať približne stovky firiem, veľmi bohatých firiem. Bežný človek môže žiť v pokoji a keď je to rodina s deťmi, ktoré ešte neskončili vysokú školu, môže sa tešiť na pomoc,“ doplnil.

Matovič upozornil, že viaceré opatrenia na pomoc so zdražovaním už budú trvalé. „Keď tieto opatrenia urobíme, nie je cesta späť. Nebude žiadny politik, ktorý by mal odvahu to rodinám zobrať. Takže to sú trvalé výdavky a presne taký rozsah budú mať aj trvalé príjmy,“ avizoval minister. Ďalšie peniaze by mali priniesť tiež úspory na riadení štátu.

SaS nesúhlasí so zvyšovaním akýchkoľvek daní

Minister hospodárstva Richard Sulík na svojom facebookovom profile napísal, že zvyšovanie daní je pre SaS červená čiara. Sulík podľa vlastných slov chápe, že sa ľuďom žije ťažšie a dodáva, že je „za rýchlu a adresnú pomoc pre zraniteľné skupiny obyvateľstva, krytú z očakávaných rozpočtových nadpríjmov”. Sulík však kritizuje fakt, že avizovaná pomoc je celoplošná a že natrvalo zaťaží štátny rozpočet.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii, na ktorej boli opatrenia predstavené, sa zúčastnili len tri koaličné strany, pričom SaS chýbala.

Matovič tvrdí, že SaS chce prepúšťať učiteľov a zdravotníkov

Minister financií na svojej sociálnej sieti uviedol, že SaS sa odmietla pridať k dohode o podpore rodín s deťmi, ktorú jeho hnutie dosiahlo s ostatnými troma koaličnými partnermi. Podľa Matoviča prišli predstavitelia strany „len s jediným návrhom šetrenia – prepustiť štátnych zamestnancov, len akosi nevedeli povedať ktorých a koľko učiteľov, zdravotníkov, policajtov či vojakov by prepustiť chceli”. 

Matovič ďalej napísal, že tri koaličné strany už nemohli s oznámením pomoci čakať a rozhodli sa plán predstaviť bez SaS. Uvedomuje si, že návrh prejsť nemusí, pretože OĽaNO má spolu so stranami Za ľudí a Sme rodina v parlamente len 71 poslancov. Verí však, „že spomedzi nezaradených poslancov sa päť statočných nájde“. Najviac by ho však potešilo, ak by svoj postoj zmenila strana SaS.