Rusom vyhorel vojenský ústav na vývoj rakiet Iskander, ktoré používajú na Ukrajine

mordor Požiar vo vojenskom výskumnom ústave na vývoj rakiet v ruskom Tveri. Foto: Reprofoto Youtube

Niekoľkí ľudia zahynuli a desiatky ďalších utrpeli zranenia pri požiari, ktorý vo štvrtok zachvátil budovu vojenského výskumného ústavu v meste Tver na severozápade Ruska. V zariadení sa vyvíjali moderné rakety, ktoré dnes Rusko používa pri invázii na Ukrajine.

Podľa spravodajského webu azerbaycan24.com, citujúceho zdroje ruského ministerstva pre mimoriadne situácie, medzičasom stúpol počet obetí na sedem.

Požiar vypukol v jednej z kancelárií štvorposchodovej budovy Ústredného výskumného ústavu ruských vzdušných a kozmických síl a rozšíril sa na ploche 1 500 štvorcových metrov. Podľa ministerstva pre mimoriadne situácie ho mohla spôsobiť chybná elektroinštalácia.

Médiá informovali, že nad objektom sa v čase požiaru vznášali kúdoly tmavého dymu. Bezprostredne nebolo jasné, či pred požiarom došlo k úniku nejakých chemických látok alebo či bol dym dôsledkom horenia.

Časť ľudí museli ošetriť lekári, pretože sa nadýchali splodín horenia. Ďalší sa zranili, keď sa pred ohňom snažili zachrániť skokom z okna.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že inštitút sa zameriava na výskum súvisiaci s ruskou vzdušnou a vesmírnou obranou, ako aj na vývoj nových protilietadlových systémov. V zariadení sa vyvíjali napríklad moderné rakety Iskander, ktoré dnes Rusko používa na Ukrajine. Tieto strely majú dolet približne 500 kilometrov, pričom po odpálení neletia po čisto balistickej dráhe, ale sú schopné manévrovať a vypúšťať klamné ciele. Vďaka tomu vraj proti nej neexistuje účinná obrana.

Presná príčina požiaru nie je známa. V Rusku každoročne zaznamenajú stovky požiarov, ktoré sú často dôsledkom zastaranej infraštruktúry a nedodržiavania už aj tak pomerne laxných bezpečnostných noriem. Požiar vyšetruje vojenská prokuratúra.

https://www.youtube.com/watch?v=pxQuSqsas2M

(tasr, ste)


Ďalšie články