Televízne tipy: Na víkend je pripravených niekoľko úspešných minisérií

božena Alena Kameníková ako Božena Nemcová. Foto: ceskatelevize.cz

Tento víkend bude v televízii viacero kvalitných filmov, začínajú sa nové seriály. Prinášame niekoľko tipov, ktoré si netreba nechať ujsť.

V piatok večer sa oplatí pozerať Dvojku. Najskôr to budú prvé dve časti minisérie Bedári, podľa slávneho románu Victora Huga. Šesťdielny seriál má britskú produkciu, scenáristom je oceňovaný Andrew Davies a postavu Jeana Valjeana hrá anglický herec Dominik West. Jeho prenasledovateľa, policajného komisára Javerta, hrá David Oyelowo a sirotu Cosettu Emma Fieldingová. Prvá časť začína o 20:10, druhá o 21:10 na verejnoprávnej Dvojke.

Hneď potom o 22:10 pôjde ďalšia, tentokrát americká klasika – Na východ od raja. Film podľa románu Johna Steinbecka s rovnakým názvom. Režisérom starého kinohitu je Elia Kazan, témou biblický motív Kaina a Ábela. Príbeh dvoch bratov, otca a vzdialenej matky v čase vstupu USA do prvej svetovej vojny. Film je slávny vďaka filmovej hviezde Jamesovi Deanovi, ktorý stvárnil postavu „prekliateho“ farmárovho syna.

A na piatok ešte jeden tip: večer o 22:05 na ČT2 začína druhá séria úspešného seriálu Fargo. Aj v tomto prípade si možno pozrieť dve časti po sebe. Posunieme sa 30 rokov pred dej prvej série, do roku 1979, sledovať budeme príbeh Loua Solversona, otca policajtky Molly z prvej série Farga. Loua čaká najťažší prípad jeho kariéry. Spoločne so svojim svokrom vyšetrujú brutálnu trojnásobnú vraždu v zapadnutom bistre, ktorá súvisí so záhadným zmiznutím najmladšieho člena zločineckého rodinného impéria Gerhadtových. Piatok večer po 22. hodine na ČT2.

SOBOTA

Pri 50. výročí od úmrtia slávnej módnej návrhárky Coco Chanel odvysiela ČT art životopisnú drámu o jej živote. Coco Chanel patrí medzi ženy, ktoré navždy zmenili svet módy. Ako malá žila v sirotinci, kde so svojou sestrou každý deň čakali na svojho otca, ale márne. Neskôr ako mladá krajčírka pracovala v zadnej časti obchodu vidieckeho krajčíra. Napriek tomu, že pochádzala zo skromných pomerov, dokázala sa vypracovať a vytvorila najprestížnejšiu módnu značku vo svete. Film Coco Chanel odvysiela ČT art o 20:15.

V sobotu na ČT2 pôjde štvordielna dramatická miniséria, ktorá bude sledovať vládu Kataríny II., známu tiež ako Katarína Veľká, takto je aj seriál pomenovaný. Katarína Veľká bola na tú dobu silná a emancipovaná žena, ktorá vďaka vojenskému prevratu dokázala zosadiť z trónu svojho manžela Petra III. A sama sa nechala korunovať za cárovnú. Oporu počas jej vládnutia nachádza v dôstojníkovi Grigorijovi Potemkinovi. Seriály o Kataríne Veľkej už boli natočené veľakrát. Táto miniséria je nová, z roku 2019. V premiére ju odvysiela v dvoch častiach za sebou ČT2 o 20:00.

Hellen Mirren ako Katarína Veľká. Foto: cestatelevize.cz

V sobotu je na Dvojke pripravená romantika. Film s názvom Indočína zavedie diváka do 30. rokov, kedy bol Vietnam ešte francúzskou kolóniou. Eliane sa narodila v Indočíne, kde od svojho otca prebrala vedenie kaučukových plantáží. Hlavná hrdinka žije sama len so svojou adoptívnou šestnásťročnou dcérou. Keď do jej života prichádza mladý francúzsky dôstojník, zamiluje sa do nej. Netuší však, že má rád jej dcéru. Tento príbeh o nenaplnenej láske je pripravený 20:10 na Dvojke.

NEDEĽA

RTVS si na nedeľu pripravila ďalšiu časť dokudrámy Slovenský panteón. Prvá časť sa odvysielala ešte minulý rok v lete pri 140. výročí od narodenia Milana Rastislava Štefánika. Druhá časť bude venovaná ďalšej významnej osobnosti, a to Antonovi Srholcovi. Komunisti Antonovi bránili v štúdiu, preto chcel prekročiť hranice, čo sa mu nepodarilo. Dostal sa do väzenia a do uránových baní. Napriek svojmu osudu naďalej pomáhal ľuďom. Kňazom sa napokon aj tak stal v roku 1970 v Ríme. Anton Srholec zomrel 7.1.2016 a pri tejto príležitosti, tri dni od výročia jeho smrti, odvysiela Jednotka o 20:30 Slovenský panteón.

V nedeľu bude na ČT1 pokračovanie druhej časti minisérie o Božene Nemcovej. V tejto časti má Božena už 22 rokov a štyri deti. No po poslednom pôrode už viac detí mať nebude. Jej svet sa začína meniť hlavne od chvíle, keď ju jej manžel zoberie na český ples v Žofíne, kde Božena spoznáva nových priateľov. Druhá časť seriálu Božena, ktorú zatiaľ hrá herečka Alena Kameníková, začne o 20:10 na ČT1.

Po dokudráme je na Jednotke pripravený ešte jeden dobrý film, a to Popieluszko: Sloboda je v nás. Je to príbeh kňaza Jerzyho Popieluszka, ktorý bol tiež nazývaný ako kňaz Solidarity. Jerzy bol v roku 1984 zavraždený tromi zamestnancami Ministerstva vnútra. Popieluszkova smrť sa stala pre Poľsko impulzom za zmenu režimu. Popieluszko bol blahorečený v roku 2010 vo Varšave. Tento životopisný film začne o 21:10.

Adam Woronowicz vo filme Popieluszko: Sloboda je v nás. Foto: ČSFD

Na nedeľu je pripravená ešte jedna úspešná miniséria, ktorá bola natočená podľa knižnej predlohy spisovateľa Josepha Hellera. Málokedy sa divák stretne s filmom alebo seriálom o vojne, v ktorom nájde prvky humoru. V seriáli Hlava 22 takéto prvky nájdete, ale o to viac vidí divák aj nezmyselnosť vojny. V prvom diele sa zoznamujete s osudmi posádky, ktorá sa pripravuje na svoju prvú misiu. No väčšinu času musia robiť nezmyselné pochodové cvičenia pre generála Scheisskopfa. Prvá časť začne o 20:55 na ČT art.


Ďalšie články