V Dánsku beží rozprávka o mužovi s nereálne dlhým penisom. Deti to vnímajú ako zábavné, tvrdí expertka

John Dillermand Ukážka z dánskeho detského seriálu John Dillermand. Foto: YouTube/DRTV

Kreslená postavička, ktorá má trampoty so svojím enormne dlhým penisom? To, žiaľ, nie je žiaden satirický program pre dospelých, ale rozprávka pre malé deti vysielaná dánskou verejnoprávnou televíziou od prvej januárovej soboty.

Seriál John Dillermand, pomenovaný po hlavnej postave, ktorou je muž s giganticky dlhým penisom, vzbudil v Dánsku rozporuplné reakcie. Verejnoprávna televízia DRTV ho totiž vysiela v bežnom vysielacom čase ako program určený pre deti od štyroch do ôsmich rokov.

Hlavná postavička kontroverzného kresleného seriálu môže so svojím extrémne dlhým prirodzením napríklad zachraňovať ľudí, podpaľovať gril, zaháňať šelmy či dokonca kradnúť zmrzlinu okoloidúcim.

Samotné meno hlavného hrdinu – Dillermand – je odvodené od mužského prirodzenia. Podľa britského denníka slovo „diller“ označuje v dánskom slangu penis a „mand“ znamená dánsky muž.

Dánska verejnosť, rodičia aj experti na detskú psychológiu sú v názore na bizarný animovaný seriál rozdelení. Kým jedna časť spoločnosti takúto prezentáciu kvituje, tak druhá je pobúrená a hovorí o deformácii detského pohľadu na svet.

„Muž, ktorý neovláda svoj penis. Je naozaj toto odkaz, ktorý chceme interpretovať svojim deťom? A to v čase, keď sme uprostred obrovskej vlny hnutia #MeeToo?“ cituje denník The Guardian reakciu dánskej spisovateľky Anne Lise Marstrandová-Jorgensenová na kontroverzný seriál. Autorka naráža na to, že seriál štartuje v dobe, keď sa svetom šíri hnutie MeToo, ktoré upozorňuje na sexuálne násilie páchané na ženách.

Nie všetci sú proti

Detská psychologička Erla Heinesen Højstedová však s odporcami nového seriálu nesúhlasí a podľa nej je odpor časti verejnosti, ktorá je týmto počinom pobúrená, prehnaný.

„John Dillermand sa prihovára k deťom a zdieľa ich štýl myslenia. Čo sa týka genitálií, deťom to príde vtipné. Seriál predstavuje muža, ktorý je impulzívny a robí chyby – rovnako ako deti – ale čo je najdôležitejšie, vždy sa zachová správne. Berie zodpovednosť za svoje činy. Napríklad, keď mu jedna žena povie, aby si strčil penis do nohavíc, poslúchne. Čo je pekné,“ myslí si psychologička, ktorá pracuje s deťmi.

Højstedová však pripúšťa, že načasovanie seriálu je nevhodné. Nie však pre jeho obsah či monštrózny penis hlavnej postavy, ale vraj preto, že mal podľa psychologičky viac zachytávať rozdiely a rozmanitosť ľudských tiel namiesto toho, aby vykresľoval trampoty muža s nereálne obrovským prirodzením. Rozhodne to však podľa nej nie je seriál o sexe.

Kontroverzný seriál si na sieti napriek kritike vedie pomerne dobre. V Medzinárodnej filmovej databáze (IMDB) má hodnotenie 7,1 bodu z 10, no tie pravdepodobne nezískal preto, že by bol obľúbený u detí.


Ďalšie články