Ruská duma používa gmailové účty na oficiálnu komunikáciu. Prezradil to poslanec, keď ich Google zablokoval

Sundar Pichai

Používate Gmail ako pracovný mailový server? Nie ste v tom sami, podobne fungujú aj poslanci dolnej komory ruského parlamentu. Prezradil to na sociálnej sieti ruský poslanec, keď zistil, že jeho e-mailový účet je zablokovaný.

Rusko nepotrebuje Západ, poradíme si sami, zaznieva čoraz viac z Moskvy. Zďaleka nejde len o suroviny a tovar, ale aj o obsah dostupný na internete. Vláda má čoraz väčšiu kontrolu nad sieťou a všemocný kontrolný úrad Roskomnadzor sa stal pánom cenzúry. Opakovane sa objavujú správy o tom, ako sa odstrihne od celosvetovej internetovej siete.

Od začiatku invázie na Ukrajinu ruské úrady vypli viaceré opozičné aj zahraničné médiá, Twitter aj Facebook. Západ zasa vypol vysielanie televízie RT, viaceré štáty rôzne proruské webstránky a odpojil i väčšinu ruských bánk z bankového komunikačného systému SWIFT.

O to prekvapivejšie znie, že dolná komora ruského parlamentu (duma) podľa všetkého používa na e-mailovú komunikáciu Gmail. Táto e-mailová služba patrí pod amerického giganta Google, respektíve koncern Alphabet.

Upozornil na to poslanec Sergej Markov z najväčšej provládnej strany Jednotné Rusko. V jej čele sa vystriedali najvernejší spolupracovníci Vladimira Putina ako Dmitrij Medvedev či Sergej Šojgu.

Ruský poslanec sa posťažoval, že „Google zablokoval pracovné e-mailové kontá ruskej dumy“ – bez možnosti obnovenia alebo stiahnutia dát. „Dajte si pozor a uchovávajte si svoje osobné údaje inde. Kolegovia, ak potrebujete môj nový e-mail, napíšte mi súkromnú správu.“ Upozornil na to redaktor českých Hospodářských novin a odborník na Rusko Ondřej Soukup.

Pod statusom Markova na Facebooku sa objavilo množstvo komentárov. „Pracovná pošta dumy na Gmaili? Čo vám šibe alebo čo?“ spýtal sa ruský novinár Маksim Коnonenko, ktorý podľa vlastných údajov pracuje ako komentátor pre prorežimné televízie RT a Vesti. Jeho otázka získala stovky reakcií a svieti rovno pod statusom politika.

„Tak fungujeme už od roku 2009, vtedy to bolo v poriadku,“ odvetil mu Markov.

Používanie súkromných mailových serverov na oficiálnu komunikáciu pri štátnych predstaviteľoch je prinajmenšom neobvyklé. Pri vyšších funkciách je to vyslovene zakázané, za čo sa musela zodpovedať bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová. Štátom zriadený e-mailový účet si ani neaktivovala.

Ruský koaličný poslanec však tvrdí, že Gmail používala duma ako pracovný mail. Napriek tomu, že Moskva nemá na servery v zahraničí ani na ich správcu dosah. Nehovoriac o otáznych možnostiach zabezpečenia posielaného obsahu v čase vyhrotenej konfrontácie medzi Ruskom a Západom pre vojnu na Ukrajine.


Ďalšie články