Je to šialené, politika ničí šport. Wimbledon bez Rusov a Bielorusov hnevá Djokoviča aj Navrátilovú

Novak Djokovič. Foto: TASR/AP Novak Djokovič. Foto: TASR/AP

Plošné embargo na účasť ruských a bieloruských tenistov na turnaji vo Wimbledone budí vášne. Zatiaľ čo ukrajinskí športovci tomuto nástroju na odvetu proti Rusku fandia, niektoré tenisové legendy ostávajú skeptické. Rozhodnutie dokonca nazývajú šialeným.

Do akej miery je prípustné miešať politiku so športom? Polemiku o tejto citlivej otázke najnovšie rozvírilo rozhodnutie All England Clubu nevpustiť ruských a bieloruských tenistov na aktuálny ročník prestížneho Wimbledonu v reakcii na agresiu proti Ukrajine.

Zatiaľ čo ho súčasní či bývalí tenisti reprezentujúci Ukrajinu kvitujú, legendy tohto športu ako Srb Novak Djokovič či Češka Martina Navrátilová neskrývajú svoje sklamanie až hnev.

https://standard.sk/195926/wimbledon-zakaze-start-ruskych-a-bieloruskych-hracov-je-to-neprijatelne-hovori-peskov/

Wimbledon vraj ukázal cestu

„Každý šport, biznis alebo čokoľvek iné by mali zaujať rovnaké stanovisko, kým Rusi nepovstanú a nezastavia svojho krvavého vodcu a všetky tie vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti. Wimbledon a Británia ukázali cestu, ako zastaviť celé toto šialenstvo,“ uviedol niekdajší ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov.

„Požadujeme, aby mali ruskí a bieloruskí športovci zákaz štartu na všetkých medzinárodných akciách, tak ako to už urobil Wimbledon,“ napísali v spoločnom vyhlásení ukrajinské tenistky Elina Svitolinová a Marta Kosťuková a tenista Serhij Stachovskij s dôvetkom, že v dobách krízy znamená mlčanie súhlas s tým, čo sa deje.

Djokovič: Je to jednoducho šialené

Zásadne odlišne sa na problematiku pozerá spomínaná svetová tenisová jednotka Novak Djokovič. „Vždy budem odsudzovať vojnu a nikdy ju nebudem podporovať, pretože sám som dieťa vojny,“ povedal športovec, ktorý v detstve zažil na vlastnej koži bombardovanie svojej krajiny zo strany NATO.

Novak Djokovič. Foto: TASR/AP

„Viem, ako vás vojna poznamená. V Srbsku si všetci pamätáme, čo sa stalo v roku 1999,“ pridal Djokovič. „Avšak ani tak nemôžem podporiť rozhodnutie Wimbledonu, ktoré je jednoducho šialené. Keď sa politika zmieša so športom, je to zle,“ dodal tenista.

Martina Navrátilová zase vzniknutú kauzu okomentovala slovami, že politika šport ničí. „Takéto vylúčenie, vzhľadom na to, že tí hráči nenesú žiadnu vinu, nie je riešenie. Myslím, že je to zlé rozhodnutie. Tenis je demokratický šport. Je ťažké vidieť, keď ho politika ničí,“ citovala ju agentúra Reuters.

Rodáčka z Prahy považuje rozhodnutie trestať tenistov za vojenskú agresiu Ruska na Ukrajinu za prehnané. „Súcitím s ukrajinskými hráčmi a ukrajinským ľudom – je hrozné, čo sa tam deje –, ale myslím si, že toto je viac, než bolo nutné,“ povedala Navrátilová o stopke pre tenistov.

Martina Navrátilová. Foto: TASR/AP

Proti verdiktu All England Clubu sa popri spomínanej dvojici ohradil aj austrálsky tenista John Millman. Vyjadril sa, že Ukrajine by viac pomohlo, ak by Wimbledon venoval svoj zisk na humanitárnu pomoc, než aby zakazoval účasť ruských a bieloruských tenistov.

ATP a WTA boli proti

„Vzhľadom na okolnosti neodôvodnenej a bezprecedentnej ozbrojenej agresie by bolo neakceptovateľné, aby ruský režim benefitoval z účasti ruských a bieloruských hráčov. Preto musíme s hlbokou ľútosťou oznámiť náš zámer, že odmietneme prihlášky od ruských a bieloruských hráčov na Wimbledon,“ zdôvodnili svoje rozhodnutie organizátori.

O účasť na kurte tak prídu napríklad druhý hráč svetového rebríčka Daniil Medvedev, ôsmy Andrej Rubľov, štvorka rebríčka WTA Arina Sabalenková z Bieloruska, pätnástka Anastasia Pavľučenkovová či osemnástka Victoria Azarenková.

Daniil Medvedev. Foto: TASR/AP

Na správy o vylúčení ešte pred oficiálnym stanoviskom organizátorov zareagoval kriticky hovorca Kremľa Dmitrij Peskov: „Znovu urobili zo športovcov rukojemníkov politických predsudkov a politických intríg. Je to neprijateľné. Keď vezmeme do úvahy, že Rusko je veľmi silná tenisová krajina, naši športovci sú na čele svetových rebríčkov, tak ich odstránením utrpí samotná súťaž.“

Hoci za postojom All England Clubu stojí britská vláda, profesionálne športové organizácie Association of Tennis Professionals (ATP) a Women’s Tennis Association (WTA) kontroverzné rozhodnutie nepodporili. Tohtoročný grandslamový turnaj sa odohrá od 27. júna do nedele 10. júla.


Ďalšie články