Vojna ničí víťaza a aj tých, ktorí len chcú vedieť, kto vyhral a kto prehral, varuje pápež

Pápež František bude ma po viac ako dvojroènej prestávke zapríèinenej koronavírusovou pandémiou generálnu audienciu vo Vatikáne Pápežž František na generálnej audiencii opäť medzi ľuďmi. Foto: AP/TASR

Pápež neprestal s apelmi proti vojne a za mier. Na Veľkonočný pondelok sa prihovoril mladým a na generálnej audiencii sa zastal starších ľudí a viac ráz vyzdvihol príklad Panny Márie.

Pápež František apeloval na Kvetnú nedeľu na veľkonočné prímerie a vo svojej výzve sa spojil s generálnym tajomníkom OSN a ukrajinským arcibiskupom Sviatoslavom Ševčukom. Lídri žiadajú o pokoj zbraní na Veľkú noc 24. apríla podľa juliánskeho kalendára, ktorým sa riadi pravoslávie:

„S vedomím, že Bohu nie je nič nemožné, vzývajú Pána, aby sa obyvateľstvo uväznené vo vojnových zónach evakuovalo a rýchlo sa obnovil mier. Žiadajú tých, ktorí majú zodpovednosť za národy, aby počúvali volanie ľudu po mieri,“ informovala novinárov Svätá stolica.

Vojna ničí i víťaza

Na audiencii s talianskou pastoračnou komunitou Panna Mária sĺz pontifik pripomenul, že práve slzy Ježišovej matky sú „znakom Božieho plaču nad obeťami vojny“. Tá podľa neho „ničí nielen Ukrajinu, ale – majme odvahu a povedzme pravdu – všetky národy zapojené do vojny“:

„Lebo vojna nezničí len porazený ľud, nie, ničí aj víťaza, ničí aj tých, ktorí na ňu hľadia cez povrchné správy, aby zistili, kto je víťaz a kto porazený. Vojna ničí všetkých.“

Mária, ktorá je Kráľovnou pokoja, sa prihovára za pokoj obzvlášť po tom, čo som jej Nepoškvrnenému srdcu zveril celý svet a osobitne Rusko a Ukrajinu, dodal najvyšší veľkňaz katolíckej cirkvi.

Na sužovanú slovanskú krajinu si spomenul tiež na audiencii s asociáciou Fiat:

„Tragédie, ktoré prežívame v tomto momente, osobitne vojna na území Ukrajiny, ktorá je tak blízko nás, nám pripomínajú naliehavosť civilizácie lásky. V pohľade na našich bratov a naše sestry, obete vojnových hrôz, vidíme hlbokú a naliehavú potrebu života vyznačujúceho sa dôstojnosťou, pokojom a láskou.“

Navyše Jorge Bergoglio na Veľkonočný pondelok v mariánskej modlitbe apeloval na zmierenie:

„Milosť zmŕtvychvstalého Pána nech dá útechu a nádej všetkým, ktorí trpia: nech nik nie je opustený! Nech hádky, vojny a spory ustúpia porozumeniu a zmiereniu. Vždy zdôrazňujte toto slovo: zmierenie, pretože Ježiš na Kalvárii a svojím zmŕtvychvstaním zmieril nás všetkých s Otcom Bohom a s nami navzájom.“

Pápežove protivojnové a mierové slová a gestá sme si priblížili taktiež v prehľade vatikanistov i v recenzii jeho protivojnovej knihy Proti vojne: Odvaha budovať mier.

Deti v ťažkostiach volajú mamu, my volajme našu mamu Máriu

Rímsky biskup na stretnutí s talianskými tínedžermi povedal, aby nemali strach zo života, ale zo smrti duše a z uzavretia srdca. Za príklad im dal Pannu Máriu, ktorá bola skoro v ich veku, keď porodila Ježiša:

„V ťažkých chvíľach deti volajú mamu. Aj my volajme našu mamu, Máriu. Ona – dávajte pozor – bola takmer vo vašom veku, keď prijala svoje výnimočné povolanie byť Ježišovou mamou… Nech vám pomôže s dôverou odpovedať Pánovi: ‚Hľa, tu som! Som tu, Pane: čo mám robiť? Som tu preto, aby som konal dobro, aby som dobre rástol, aby som svojím nadaním pomáhal druhým.‘ Nech vás Panna Mária, tá mama, ktorá bola takmer vo vašom veku, keď prijala anjelovo zvestovanie a otehotnela, nech vás ona naučí povedať: ‚Hľa, tu som!’“

Je vážny hriech, ak starších nenavštevujeme

Katolícky líder na generálnej audiencii vyzval na úctu k starším ľuďom. Je vážny hriech, ak ich nenavštevujeme a ak ich považujeme za „materiál na vyradenie“, vystríhal pontifik:

„Ak stratia rozum, starajte sa o nich, pretože sú prítomnosťou histórie, prítomnosťou mojej rodiny a vďaka nim som tu, všetci môžeme povedať: vďaka vám, starý otec a stará mama, žijem. Prosím, nenechávajte ich osamote. Toto nie je otázka kozmetiky a plastickej chirurgie: nie. Je to skôr otázka cti, ktorá musí premeniť výchovu mladých ľudí k životu a k jeho fázam.“

František na záver poprosil o múdrosť Božieho Ducha, aby nám otvoril obzory „tejto skutočnej a vlastnej kultúrnej revolúcie“ s nevyhnutnou energiou.


Ďalšie články