Bývalý minister obrany separatistov Strelkov: Rusov na Donbase čaká osud Nemcov pri Kursku

Igor Girkin (Strelkov) počas prvej vojny o Donbas. Foto: TASR/AP Igor Girkin (Strelkov) počas prvej vojny o Donbas. Foto: TASR/AP

To by samo osebe nemuselo znamenať prehru vo vojne, avšak bez mobilizácie Rusko smeruje práve k tomuto scenáru.

Bývalý minister obrany takzvanej Doneckej ľudovej republiky a veliteľ síl „Novoruska“ Igor Vsevolodovič Girkin, známy aj ako Igor Ivanovič Strelkov, na svojom kanále na Telegrame opísal, ako hodnotí ruské možnosti ofenzívy na Dobase. Podľa názoru veterána ruskej armády aj FSB, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri anexii Krymu a začatí vojny na Donbase, čaká ruské sily pravdepodobne trpká porážka. Príčinou má byť neschopnosť poučiť sa z chýb prvej etapy vojny, neochota uznať silu protivníka a najmä meškajúca mobilizácia.

„Jeden môj kamarát, ktorý sa nedávno vrátil z frontu na preskupenie, ma poprosil, aby som krátko a zrozumiteľne (bez ponorenia sa do hlbín vojenskej vedy) sformuloval a napísal tie myšlienky, o ktorých sme sa s ním rozprávali a ktoré sú príčinou môjho pesimizmu ohľadom druhej (konkretizovanej) etapy špeciálnej vojenskej operácie. Myslí si, že sa to niekomu môže hodiť. Ja si myslím, že nikto z tých, ktorí prijímajú rozhodnutia, si to nevšimne, no sľúbil som to a svoj sľub preto splním,“ napísal Strelkov na úvod svojho hodnotenia.

Len zdanlivá prevaha v bojovej technike

Po „úspešnom zakončení prvej etapy vojenskej operácie“, ktorá, ako Strelkov ironicky dodáva, vyústila do „úplného ústupu ruských síl z Kyjevskej, Černihovskej a Sumskej oblasti“, sa rozhodujúcim bojiskom stane Donbas, kde sa Moskva podľa bývalého vodcu separatistov pokúsi úplne obsadiť územie Doneckej a Luhanskej oblasti.

„Očividne sa počíta s vytvorením dvoch, prípadne troch dostatočne silných útočných skupín, ktoré pri koncentrovanej podpore všetkého letectva a väčšiny delostrelectva prevalcujú nepriateľské ukrajinské sily (ktoré stále z nejakého dôvodu podceňujú) a rozdrvia ich v jednej veľkej bitke,“ píše o plánoch ruskej armády Strelkov.

Ukrajinský vojak kráča okolo ruského tanku po bojoch počas 55. dňa ruskej invázie na Ukrajinu 19. apríla 2022 v ukrajinskej obci Moščun. Foto: TASR/AP

Podľa bývalého vodcu separatistov sú ruské úmysly ukrajinskému vedeniu zrejmé, pričom Kyjev nepovažuje rozdrvenie svojich síl v regióne vôbec za nevyhnutné. Zdôrazňuje pritom, že dobre pripravená a opevnená ukrajinská armáda v posledných dňoch a týždňoch ešte viac opevňuje dôležité uzly na predpokladanej trase ruskej ofenzívy.

Ruské velenie sa podľa názoru Strelkova pred novým útokom spolieha na svoju prevahu v letectve a ťažkom delostrelectve. Táto výhoda, ako však zdôrazňuje, negarantuje víťazstvo tvárou v tvár protivníkovi, ktorý pravdepodobne správne predpovedá ruský plán operácie, je dobre opevnený a má vysokú úroveň bojovej morálky.

Ruská prevaha vo vzduchu je, ako sa domnieva Strelkov, v praxi do značnej miery obmedzená až iluzórna. Ukrajina má podľa jeho slov dobre pripravené a početné systémy protivzdušnej obrany. Tie, ako píše, značne ohraničujú práve možnosti taktického letectva, ktoré je nevyhnutné pre efektívnu podporu pozemných operácií.

Taktiež ukrajinské delostrelectvo, hoci menej početné, je dobre pripravené a má kvalitnú a skúsenú obsluhu, pričom Ukrajina má mať nad Ruskom „výhodu v poľnej aj delostreleckej rozviedke“.

Nemenej dôležitým, no prehliadaným faktom je podľa Strelkova skutočnosť, že v momente, keď začnú ruské sily obsadzovať dobre opevnené mestá a obce Donbasu, rozhodujúcim faktorom už nebude delostrelecká prevaha, ale prevaha živej sily. Tá po tom, ako Kyjev na rozdiel od Moskvy uskutočnil mobilizáciu, však už nie je na strane Ruska.

https://standard.sk/196362/mozu-este-rusi-na-ukrajine-vyhrat/

Namiesto kotla nanajvýš krehká kapsa

Sovietska vojenská doktrína rozlišuje z hľadiska obkľučovania nepriateľských síl tri hlavné termíny. Takzvaný kotol predstavuje veľmi veľké množstvo obkľúčených nepriateľských vojsk na strategickej úrovni. Takzvaná kapsa znamená obkľúčenie síl nepriateľa na operatívnej úrovni, pričom takticky obkľúčené menšie sily na taktickej úrovni sa nazývajú hniezdom.

Strelkov v tejto súvislosti zdôrazňuje, že vytvorenie kotla, pomocou ktorého by Rusko dokázalo ochromiť a eliminovať ukrajinskú obranu na východ od Dnepra, neznamená len vytvorenie kliešťov pomocou rýchleho a hlbokého prieniku do tyla nepriateľa, ako si to laici môžu často predstavovať. Efektívny kotol si vyžaduje vytvorenie dvojitých kliešťov. Jedny smerujúce dovnútra musia brániť obkľúčeným jednotkám prebiť sa von a druhé smerujúce von zas zabrániť rezervám, aby vytvorili prielom smerom k obkľúčeným silám. Bez pevných, stabilizovaných a dobre zásobovaných klieští v oboch smeroch sa obkľučujúce jednotky môžu veľmi ľahko zmeniť na obkľúčené, ako sa to podľa Strelokova opakovane stalo Červenej armáde v roku 1942.

Bývalý veliteľ separatistov neverí, že v situácii, keď sú sily Rusov a Ukrajincov z hľadiska mužstva v regióne vyrovnané, dokáže ruská armáda stabilizovať a bezpečne zásobovať obe línie klieští. O to viac, že sa bojuje na území, ktoré ukrajinská strana opevňovala celé roky, takže nepotrebuje veľkú koncentráciu síl po celej dĺžke frontu, ale môže sily na rozdiel od Ruska relatívne slobodne premiestňovať podľa aktuálnej potreby.

Ako zdôrazňuje Strelkov, nedostatok ľudských síl znemožňuje Rusku vytvoriť veľké kliešte smerom na Dnipro [starší názov Dnepropetrovsk, pozn. redakcie]. „Preto bude útok smerovať po kratšej trase, zo severu na Slavjansk – Kramatorsk (nanajvýš Barvenkovo) a na juhu po línii Ugledar-Kurachovo,“ napísal. Ruská armáda tak môže v regióne vytvoriť skôr veľkú kapsu než plnohodnotný kotol, hoci aj takýto vývoj by bol pre ukrajinské sily pravdepodobne zdrvujúci.

Strelkov však varuje, že ruské sily môže za určitých okolností čakať osud Nemcov pri Kursku. „Zatiaľ čo sa Nemci pomaly prebíjali mnohými vrstvami sovietskej obrany, strácajúc pri tom čas aj sily, sovietske velenie zhromaždilo na severe (v okresoch Belgorod a Orel) veľkú skupinu vlastných vojsk, ktorá sa do bitky nezapojila. V momente, keď zaútočila, sa zrazu ukázalo, že nemecké vojsko nemá silu pokračovať v operácii a zároveň sa brániť protiútoku sovietskych jednotiek,“ napísal Strelkov s tým, že Nemcom následne neostalo nič iné, než viac-menej organizovane stiahnuť sa až za Dneper.

Začiatok konca invázie?

Podľa názoru Strelkova by ani prípadný neúspech druhej fázy vojny, teda operácie na Donbase, nemusel pre Rusko pri jeho zdrojoch znamenať celkovú porážku. Veľkú hrozbu pre ruské ťaženie však vidí v tom, že Rusko na rozdiel od Ukrajiny svoje zdroje takmer vôbec nemobilizuje.

Ak by sa ruská operácia na dobre opevnenom Donbase zasekla, Ukrajine by to podľa Strelkova len vyhovovalo. „Potrebujú dva a pol (maximálne tri) mesiace na to, aby pripravili veľké rezervy,“ uviedol s tým, že nepôjde len o doplnenie strát, ale o vytvorenie úplne nových jednotiek. S ich pomocou by Ukrajina mohla podľa jeho názoru prevziať bojovú iniciatívu a otvoriť vlastné fronty, zatiaľ čo stenčujúce sa ruské sily „budú krvácať“ pri útokoch na opevnené mestá Donbasu.

Pripomenul v tejto súvislosti, že Ukrajina dokončuje už tretiu etapu všeobecnej mobilizácie. „A čo robíme my? U nás prebieha nábor do rôznych súkromných vojenských spoločností a verbovanie vojakov na dohodu vo vojenských komisariátoch. A… To je všetko,“ uviedol.

Bývalý veliteľ separatistov verí, že Moskva sa musí pripravovať na dlhú vojnu, ktorú však nemôže vyhrať, aspoň bez čiastočnej a urýchlenej mobilizácie v Rusku. Ruské velenie sa podľa jeho slov z neúspechov prvých dvoch mesiacov nijak nepoučilo.

Igor Girkin, alias Igor Strelkov, je bývalým dôstojníkom ruskej spravodajskej služby FSB [podľa iných zdrojov GRU, pozn. red.], ktorý zohral dôležitú úlohu pri ruskej anexii Krymského polostrova a následne organizoval militantné skupiny v samozvanej Doneckej ľudovej republike. Po obliehaní Sloviansku sa stal faktickým veliteľom všetkých separatistických jednotiek na Donbase.

V auguste 2014 bol údajne na nátlak Kremľa zbavený všetkých funkcií. Vrátil sa žiť do Moskvy, kde vyhlásil, že konečnému víťazstvu na východnej Ukrajine zabránili zradcovia z okolia ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorých riadia sily zo zahraničia.


Ďalšie články