Z pandemických zákopov už môžete vyliezť. Bitka o covid skončila remízou

Respirátor. Foto: Dano Veselský/TASR Respirátor. Foto: Dano Veselský/TASR

Zrušenie posledných opatrení proti šíreniu koronavírusu na Slovensku otvára priestor na strohú bilanciu. Kto mal po celý čas o ochorení a prístupe k nemu pravdu, skeptici či alarmisti?

Dnes sme na Slovensku zrušili posledné väčšie proticovidové reštrikcie. Upúšťa sa od povinnosti nosenia rúšok či respirátorov a nutná už nie je ani karanténa po kontakte s pozitívne testovanou osobou.

Hoci ostávajú niektoré kozmetické opatrenia v platnosti, možno skonštatovať, že 21. apríl 2022 si budeme môcť pamätať ako faktický koniec pandémie na Slovensku. Zmeniť by to mohol iba príchod nového závažného variantu, no taký scenár je málo pravdepodobný a nezodpovedá životným cyklom vírusov.

Kniha sa zavrela, môžeme teda hodnotiť.

Dnešok je tak nepríjemným budíčkom pre koronaskeptikov, ktorí verejný priestor dva roky bombardovali tvrdeniami, že keď raz štát získa rozsiahle nástroje na kontrolu vlastného obyvateľstva, ľahko sa ich už nevzdá. V skutočnosti sa ich zriekol tak nudným spôsobom, že to ani nebolo témou dňa. Nejde pritom o výnimku, ale podobne to vyzeralo aj v okolitých štátoch. V parlamente sa síce objavil nejaký návrh zákona o voľbách a covide, ale zneužitie je rovné nule. Nehrozí.

Na druhej strane, tlieskať v tejto chvíli vláde a jej drukujúcim alarmistom je rovnako nemúdre. Viaceré pretláčané opatrenia sa totiž mnohokrát ukázali ako vedecky nepodložené, často neproporčné a sú dôvodom na vysokú obozretnosť do budúca. Iba pripomeňme, že pokuta vám svojho času hrozila aj pri venčení psa ďalej ako 500 metrov od domu a bez vakcíny ste si nemohli kúpiť napríklad oblečenie. Školy aj kostoly sme zavreli na dlhšie a viac ako iné krajiny, ani ruky sme si nepodávali, hoci sa už vedelo, že covid sa tak nešíri.

Po vyše 25 mesiacoch života s covidom definitívne nastal čas vyliezť z pandemických zákopov, užívať si v rámci možností návrat do normálu a priznať, že sa to celé skončilo remízou. Znie to nudne, ale je to tak.


Ďalšie články