Fica neľutujte, ale ani sa netešte

Ladislav Kamenický Richard Takáè Robert Fico Foto: Martin Baumann/TASR

Robert Fico zareagoval na obvinenie ako bezškrupulózny politik. Obvinil celú vládu, premiéra i prezidentku ako hlavných strojcov podľa neho bezdôvodného obvinenia jeho osoby. Jeho obrana útokom je brutálne demagogická a nesie v sebe rozpor.

NAKA obvinila Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a ohrozenia daňového tajomstva. Kaliňák je zadržaný, poslanec Fico je na slobode a o jeho ďalšom stíhaní rozhodne parlament.

K tomu niekoľko poznámok.

Fica neľutujte

O Robertovi Ficovi si netreba robiť ilúzie. Po skončení slávy HZDS prevzal mečiarovských privatizérov pod svoje krídla (možno oni jeho, ťažko povedať) a za jeho vlád vznikol systém, v ktorom si poctivý podnikateľ, ktorý chcel zostať mimo korupčných schém, mohol akurát tak zúfať.

Preto Fica netreba ľutovať ako nejaké neviniatko. Treba však zdôrazniť, že sa jedná o politickú zodpovednosť. Trestné stíhanie je o trestnoprávnej zodpovednosti. To, čo preniklo na verejnosť niekoľko hodín po zverejnení faktu obvinenia, však budí rozpaky. 

Obrana útokom

Robert Fico zareagoval na obvinenie na tlačovej besede ako bezškrupulózny politik. Obvinil celú vládu, premiéra i prezidentku ako hlavných strojcov podľa neho bezdôvodného obvinenia jeho osoby. O NAKA v podstate tvrdí, že stíhajú opozičných politikov na politickú objednávku vlády.

Obvinil Hegera, Matoviča, ministra Mikulca i prezidentku. Domnievam sa, že Fico si vymýšľal. Nemyslím si, že Heger, Matovič, Mikulec, a už vôbec nie prezidentka, o tom stíhaní rozhodovali. Prví traja, možno sa dohadovať, o tom mohli byť dopredu informovaní, ale nemyslím si, že rozhodnutie o obvinení sa konalo niekde inde než tam, kde sa konať malo, teda na NAKA.    

Suma summarum konštatujem, že Ficova politická zodpovednosť za stav korupcie na Slovensku je obrovská a jeho obrana útokom bola brutálne demagogická. Bohužiaľ, za demagogické nemôžeme označiť jeho citácie výrokov policajtov, získané napríklad z odposluchov, ktoré naznačujú, že niektorí vyšetrovatelia by sa politickej objednávke až tak nebránili. Tie citáty boli pravdivé a Fico ich na tlačovke šikovne využil.   

Trestné stíhanie je však o trestnoprávnej zodpovednosti. Ako to s ňou v tomto prípade vyzerá?

Obvinenie vyzerá tak trochu hlúpo

Robert Fico nám prezradil, že zločinecká skupina, ktorú mal založiť, nejakým spôsobom mala škodiť ľuďom, ako Igor Matovič, Andrej Kiska a prokurátor Vasiľ Špirko. Nie je ľahké uhádnuť, kam asi vyšetrovateľ smeroval. Keď pred pár rokmi polícia vyšetrovala údajné daňové prešľapy Igora Matoviča a Andreja Kisku, v médiách sa veľa písalo, že tak prebehlo na Ficovu objednávku. Nedal by som ruku do ohňa, že tomu tak nebolo. A samozrejme, z hľadiska čistoty politiky také konanie nepatrí do slušnej spoločnosti.

Lenže označiť také Ficovo konanie za naplnenie podstaty zločineckej skupiny je trochu komické. Neviem si predstaviť to dokazovanie a dotiahnutie veci do konca. Obávam sa, že to bude trochu fraška. Mám obavu, či si opäť nejaký kajúcnik nezachraňuje kožu.

Ak toto je všetko a Fico nám niečo nezamlčal, tak to je najlepší dôkaz, že za obvinením nie je vládna koalícia. Protificovská časť verejnosti čaká obvinenie Fica z nejakej veľkej mnohomiliónovej korupcie. A zrazu má byť Fico stíhaný za to, že inicioval stíhanie korupčnej činnosti iných? To by znamenalo, že o korupcii sa bude hovoriť v súvislosti s Matovičom a Kiskom. Veď u svojich bude Fico dokonca za hrdinu. To nevymyslíš. Prečo by si také čosi vláda u polície objednávala?

Takže sa pýtame: Je to naozaj všetko? Veď tomu sa ani veriť nechce.

Ak je to naozaj všetko, tak z toho, čo ráno začínalo ako bomba, je do večera prskavka.


Ďalšie články