Rowan Atkinson o kultúre vymazávania: Stredoveká zberba hľadá niekoho na upálenie

Herec Rowan Atkinson. Foto: TASR/DPA Herec Rowan Atkinson. Foto: TASR/DPA

Namiesto plurality názorov máme v dnešnej spoločnosti stredoveký dav, ktorý hľadá niekoho na vymazanie, opísal kultúru vymazávania známy britský herec a komik Rowan Atkinson. V rozhovore odsúdil tento trend, ktorý významne obmedzuje slobodu slova najmä politicky nekorektných názorov.

Možnosť prejaviť vlastný názor musí ostať zachovaná, vyhlásil legendárny britský komik Rowan Atkinson, známy najmä stvárnením postavy Mr. Beana. V rozhovore pre The Radio Times kritizoval súčasný západný trend, známy ako „kultúra vymazávania“ (tzv. cancel culture).

Nejde nutne o niečo nové, avšak za posledný rok nabrala táto kultúra značne na sile, pričom sa voči nej postavilo viacero známych osobností. Atkinson je však dlhodobým kritikom cenzúry, ktorá zasahuje v západnej civilizácii do mediálneho obsahu.

„Je dôležité zachovať možnosť prejaviť svoj názor, ale miesto toho máme ekvivalent stredovekej zberby, ktorá po uliciach hľadá, koho by upálila,“ hovorí v rozhovore herec s tým, že tieto novodobé hony na čarodejnice sú pre ich obete naozaj nebezpečné.

Pripomína tiež, že náš pohľad na svet je hlavne v internetovom prostredí veľmi riadený a ovplyvňovaný. „Problém je v tom, že vidíme len to, čo chce online algoritmus,“ hovorí Atkinson. To vytvára v spoločnosti dva tábory, ktoré fungujú na princípe nie si s nami, si proti nám. A keď si proti nám, zaslúžiš si byť zrušený.

Dlhodobý aktivista

Ako už bolo spomenuté, 66-ročný komik dlhodobo kritizuje hocijaké pokusy o cenzúru alebo okliešťovanie slobody prejavu. Už v roku 2005 kritizoval snahu presadiť vo Veľkej Británii takzvaný Zákon o rasovej a náboženskej neznášanlivosti.

V roku 2012 viedol kampaň nazvanú Chráňme slobodu prejavu, pričom pred parlamentom predniesol reč, v ktorej okrem iného spomenul: „Jasný problém so zakazovaním urážok je ten, že priveľa vecí môže byť interpretovaných ako urážky. Kritika je poľahky prekladaná ako urážka niektorými stranami,“ povedal vtedy Atkinson.

Obeťou tohto internetového davu sa stala, medzi mnohými, napríklad britská spisovateľka J. K. Rowlingová, autorka známej knižnej série o mladom čarodejníkovi menom Harry Potter. Tá si na sociálnej sieti dovolila vyjadriť názor, že menštruujú iba ženy. Taktiež sa zastala výskumníčky, ktorú vyhodili z práce za to, že obhajovala existenciu biologických pohlaví.


Ďalšie články