Ide o zúfalé politické divadlo Matoviča, Hegera a Čaputovej, reaguje Fico na obvinenie

RF Robert Fico. Foto: Facebook

AKTUALIZOVANÉ Polícia v stredu ráno zadržala Roberta Kaliňáka. Exministra vnútra obvinili spolu s expremiérom Robertom Ficom a advokátom Marekom Parom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Bezprostredne po tomto oznámení reagovali na krok polície viacerí vrcholní politici. Štandard prináša výber reakcií.

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s obvinením expremiéra Fica a bývalého ministra vnútra Kaliňáka rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní. Ako informoval riaditeľ Odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej, podľa prezidentky je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony. Zároveň hlava štátu považuje za nevhodné politicky komentovať takéto procesy.

„Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní vo veci obvinenia Roberta Kaliňáka, Roberta Fica a spol. je ich autonómnym rozhodnutím. Verím, že je podložené dôkazmi,“ napísal v statuse predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) verí, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) majú dostatok dôkazov a konajú objektívne. „V tejto chvíli nemám dostatočné penzum informácií, avšak pevne dúfam, že orgány činné v trestnom konaní majú dostatok dôkazov a v tomto prípade konajú objektívne. Zároveň môžem povedať, že hnutie Sme rodina nikdy nebránilo ani nebude brániť spravodlivosti, a tomu je tak aj teraz,“ uviedol Kollár s tým, že musia počkať na viac informácií.  

Podpredsedníčka vlády a ministerka pre informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) uviedla, že „konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie“. Fico by sa podľa nej nemal skrývať za poslanecký mandát a vzdať sa ho.

Zákon a spravodlivosť musí platiť pre každého. Je dôležité, aby každé podozrenie a obvinenie bolo dotiahnuté do konca až po preukázanie viny na súde. Po rokovaní vlády to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Od začiatku je zrejmé, že korupcia, ktorá sa teraz odhaľuje, dosahuje najvyššie politické špičky predchádzajúceho vládnutia,“ dodala politička.

Obvinenie prominentnej trojice primälo reagovať aj šéfa rezortu obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO). „Karma,“ napísal v skratke.

K ťahu OČTK sa vyjadril aj minister školstva za SaS Branislav Gröhling. „Zásadné, ale nie prekvapivé,“ napísal v skratke.

Informáciu, ktorú možno označiť za jednu zo správ roka, na Facebooku komentoval aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). „Dnes takto, a prekvapí ma, ak to niekoho prekvapí.“ K príspevku pripojil hashtagy „dvanastrokovdovodov“ a „dotiahnime to do konca“.

Líder mimoparlamentného hnutia Republika a europoslanec Milan Uhrík sa zas nechal počuť, že svet podľa OĽaNO vyzerá tak, že „buď si vo vláde, alebo v base“. Dodal, že je zvedavý, ako členovia tejto koaličnej strany sami dopadnú.

Podpredseda europarlamentu a jediný kandidát na predsedu mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka skonštatoval nasledovné: „Vždy sme tušili, že v pozadí únosu štátu a spravodlivosti na Slovensku sú práve oni dvaja. Teraz sa konečne ukáže, či majú polícia a súdy dostatok dôkazov, aby to aj potvrdili.“

K medializovaným správam sa vyjadril aj šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Obvinenie zo strany Národnej kriminálnej agentúry vníma ako „začiatok konca zločineckej skupiny“.

„Mám pocit, že Slovensko sa mení,“ nechal sa počuť europoslanec za KDH Ivan Štefanec.

Predseda Smeru Robert Fico na margo obvinenia od údajne „zločineckých“ štruktúr NAKA hovorí, že prišlo „na pokyn a so súhlasom politických špičiek“. Situáciu považuje za „zúfalé politické divadlo“ ministra financií Igora Matoviča, premiéra Eduarda Hegera a prezidentky Zuzany Čaputovej.

„V obvinení si doslova vymysleli príbeh, ako som vraj vytvoril zločineckú skupinu, ktorá mala škodiť Kiskovi, Matovičovi a Kollárovi,“ povedal Fico. Zoznam poškodených je podľa neho „dôkaz nad dôkazy“, že ide o politický revanš. Skonštatoval, že je obvinený preto, lebo bol v rokoch 2006 – 2018 predsedom vlády a nahlas hovoril o daňových podvodoch lídra OĽaNO Igora Matoviča a exprezidenta Andreja Kisku.

Nad rámec právneho štátu a demokracie považuje Fico aj obvinenie advokátov Roberta Kaliňáka a Mareka Paru. „Ide o zjavný pokus zločineckých štruktúr na NAKA a na Úrade špeciálnej prokuratúry zlikvidovať efektívnu obhajobu obvinených v prípadoch zjavného krivenia spravodlivosti a manipulácie s trestnými konaniami v neprospech nominantov opozície,“ myslí si Fico.

Poslanci NR SR okolo Petra Pellegriniho (Hlas-SD) nepodporia prípadnú žiadosť o zadržanie či väzobné stíhanie poslanca a expremiéra Roberta Fica. Vyhlásil to Pellegrini na tlačovej konferencii a zdôraznil prezumpciu neviny a potrebu dôkazov.

„Nemáme istotu, práve naopak, sme presvedčení, že v tomto prípade nie je garantovaná spravodlivosť na Slovensku,“ uviedol Pellegrini s tým, že sa napokon možno preukáže nezákonnosť takéhoto konania. Deklaroval, že jeho poslanci budú pozorne sledovať argumenty orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). „OČTK musia pôsobiť výlučne na základe zákona. O vine a nevine obvinených musia rozhodovať nezávislé súdy. Ak ktokoľvek porušil zákon, musí niesť spravodlivý trest,“ dodal.

Peter Pellegrini. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pellegrini pritom poukázal na situáciu v polícii a podozrenia z manipulovania vyšetrovaní káuz. Pripomenul nedávno medializovanú nahrávku rozhovorov vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Tá podľa neho dokazuje, že ich práca nie je objektívnym vyšetrovaním.

Podotkol tiež, že „založenie a zosnovanie zločineckej skupiny“ je „najgumennejší paragraf“ trestného zákona. Využíva sa podľa neho napríklad aj vtedy, keď chcú niekoho obviniť, ale nevedia mu nič preukázať. Podotkol, že takýto skutok spadá pod Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorej šéfuje Daniel Lipšic. „Tam to chceli dostať,“ tvrdí Pellegrini. Hovorí o konaniach na objednávku vládnej koalície.

(tod/tasr)


Ďalšie články