Ani ospravedlnenie, ani 20-tisíc eur. Mazurek uspel v spore so Sabakom. Súd však pokračuje

Výzva zdravotníkov z nemocníc verejnosti na podporu oèkovania proti ochoreniu COVID-19 Vladimír Lengvarský a vpravo lekár Peter Sabaka. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Podpredseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Mazurek uspel v spore so známym lekárom Petrom Sabakom. Zrušenie neodkladného opatrenia zo strany nadradeného súdu znamená, že sa mu za svoje výroky nemusí ospravedlňovať a ani mu platiť odškodné. Samotný súd ale stále trvá.

V medializovanom súdnom spore medzi nezaradeným poslancom parlamentu Milanom Mazurekom a infektológom z bratislavských Kramárov Petrom Sabakom prišlo k výraznému zvratu.

Krajský súd v Prešove totiž zrušil rozhodnutie prvostupňového súdu v Kežmarku, ktorý Mazurekovi prikázal, aby sa lekárovi ospravedlnil a zaplatil mu odškodné 20-tisíc eur za výroky v minuloročnom facebookovom videu.

Pripomeňme, že politik na zázname nepriamo spájal Sabaku a iné pandemické autority so smrťou štvorročného chlapca z Jarovníc, ktorý skonal po tom, ako ho lekárka odmietla vyšetriť z dôvodu, že jeho matka nebola zaočkovaná proti covidu.

Na finálny verdikt si ešte počkáme

Krajský súd presnejšie zrušil neodkladné opatrenie, ktorým sudca kežmarského súdu Juraj Šteffel nariadil uhradiť Sabakovi nemajetkovú ujmu. Urobil tak po tom, ako Mazurek podal na Šteffela trestné oznámenie za ohýbanie práva.

Mazurek za aktuálneho stavu nemusí nič platiť ani sa lekárovi ospravedlňovať, no video musí zo sociálnej siete zmazať, čo zrejme podľa zistení Štandardu už urobil. Samotný súdny spor však pokračuje. O posune v kauze informujú Aktuality.

Sabaka: Nejde o jeho výhru

„Kým médiá jednostranne klamali, tak ja som mal celý čas pravdu. Môžu sa postaviť aj na hlavu, ale zastrašiť sa nenechám. Tieto trápne pokusy skrátka zlyhali,“ napísal k téme Mazurek ešte vo štvrtok večer.

„Krajský súd sa rozhodol konať konzervatívne a opatrne, okresný súd bol pri svojom rozhodnutí pomerne progresívny. Ale je to v poriadku a nič proti tomu nemáme. Rozhodne sa to však nedá považovať za nejakú výhru pána Mazureka, pretože definitívny verdikt ešte nie je,“ povedal Sabaka pre Aktuality.

Splátkový kalendár

Zdravotník v minulosti navrhol Mazurekovi v súvislosti s odškodným splátkový kalendár. Podľa jeho predstáv mal finančné prostriedky posielať nie na jeho účet, ale na konto ľubovoľnej slovenskej nemocnice, ktorá sa venuje liečbe koronavírusových pacientov.

Mazurek vtedy vo vyjadrení pre Štandard uviedol, že Sabaka sa snaží vykrútiť z kauzy, do ktorej ho sudca dostal svojím „nezákonným rozhodnutím“ a ktorý vraj „zneužil inštitút neodkladného opatrenia“, aby mu uprel možnosť brániť sa súdnou cestou.


Ďalšie články