Kaliňáka zadržali, spoločne s Ficom ho obvinili zo zosnovania zločineckej skupiny

Mimoriadne stretnutie na Generálnej prokuratúre Na snímke sprava predseda SMER-SD Robert Fico a exminister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: Pavol Zachar/TASR

AKTUALIZOVANÉ NAKA v stredu ráno zadržala Roberta Kaliňáka. Exministra vnútra obvinili spolu s expremiérom Robertom Ficom a advokátom Marekom Parom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny. Potvrdila to polícia na sociálnej sieti. Dvojicu politikov bude zastupovať bývalý sudca obvinený z korupcie.

Fica nezadržali, pretože na to treba súhlas Národnej rady SR. Obaja sú tiež podľa Denníka N, ktorý o tom informoval ako prvý, obvinení aj z trestného činu ohrozenia daňového tajomstva. Prípad vraj súvisí s kauzou Očistec.

Akcia Súmrak

Úrad špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry (ÚŠP GP) SR neskôr na sociálnej sieti doplnil, že v utorok (19. 4.) vzniesol vyšetrovateľ NAKA v rámci akcie Súmrak obvinenie štyrom osobám Ficovi, Kaliňáukovi,expolicajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi a podnikateľovi Norbertovi Bödörovi celkovo pre tri skutky.

„Obvinenie sa týka zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa (v prípade Fivňca a Kaliňáka) a všetkým štyrom osobám bolo vznesené obvinenie pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva,“ priblížil úrad.

Dozor nad zákonnosťou v prípravnom konaní podľa úradu vykonáva prokurátor ÚŠP GP SR. „Aktuálne vo veci prebiehajú procesné úkony, a preto nie je možné v tomto štádiu konania poskytnúť bližšie informácie,“ uzavrel.

Kaliňáka zadržali na rybačke

Kaliňáka a Fica bude ako advokát zastupovať z korupcie obvinený bývalý sudca David Lindtner, informuje Denník N. Lindtner poskytol rozhovor médiám pred policajným riaditeľstvom. Vyhlásil, že policajti Kaliňáka nezastihli doma, zadržali ho na rybačke v blízkosti Bratislavy. Kolúzna väzba je podľa neho v tomto prípade neopodstatnená, ale úplne ju nevylúčil.

„Návrh na väzbu by bol bezprecedentný. Neviem si predstaviť dôvod na kolúznu väzbu,“ uviedol Lindtner.
Kaliňák zadržanie vníma ako „hanebný útok na politickú opozíciu“ a „likvidáciu nezávislej justície“.

O akcii Očistec

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie Očistec zadržala vlani viacerých policajných exfunkcionárov vrátane policajného exprezidenta Tibora Gašpara, ktorého takmer po roku prepustili z väzby.

Skupina mala pôsobiť okolo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. V prípade padli obvinenia zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu korupcie.

Hovoria o politických procesoch

Obaja politici Smeru dlhodobo obviňujú políciu a NAKA z účelových stíhaní. Opakovane pre konanie bezpečnostných zložiek v parlamente odvolávali ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).

Polícia zadržala a obvinila aj advokáta Mareka Paru, ktorý obhajuje viacerých ľudí blízkych Smeru a objavil sa aj na záberoch z poľovníckej chaty v Čifároch, ktorú polícia sledovala pre podozrenia z pytliactva. Policajné kamery tam zachytili rozhovory medzi expremiérom Robertom Ficom, exministrom vnútra Robertom Kaliňákom, synom exšéfa policajného prezidenta Tibora Gašpara a otcom oligarchu Norberta Bödöra. Mal tam chodiť aj Gašparov obhajca Marek Para.

Chronológia kauzy Očistec

2020

5. novembra: Národná kriminálna agentúra (NAKA) v súvislosti s kauzou Očistec zasahovala v domoch bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka. Zadržala aj bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a Mariána Zentocha, šéfa odposluchov Slovenskej informačnej služby (SIS).

23. novembra: Najvyšší súd rozhodol, že bývalý policajný prezident Gašpar, bývalý šéf protikorupčnej jednotky Krajmer, bývalý šéf NAKA Hraško, bývalý vysokopostavený policajný funkcionár Slobodník, ktorých zdržali v kauze Očistec, budú stíhaní väzobne.  

2021

29. januára: Z 18 obvinených osôb v rámci kauzy Očistec sa desať priznalo. V prípade ôsmich osôb sa rozhodlo o zaistení majetku. Informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa. NAKA v rámci akcie Očistec zadržala v novembri 2020 policajných exfunkcionárov. Skupina okolo nitrianskeho podnikateľa a vtedy väzobne stíhaného Norberta Bödöra mala pozostávať z 18 obvinených. Medzi obvinenými boli policajný exprezident Gašpar, exriaditeľ NAKA Hraško, ale aj bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

27. marca: Obvinený Michal Suchoba sa priznal v kauzách Očistec a Mýtnik ku skutkom, ktoré sú mu kladené za vinu. V prípade kauzy Očistec ide o korupčný trestný čin.

19. augusta: Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák vypovedal v bratislavskom sídle NAKA v kauze Očistec.

13. septembra: Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) zadržal štyroch príslušníkov NAKA, ktorí boli súčasťou tímu Očistec. Voči vyšetrovateľom Jánovi Čurillovi a Pavlovi Ďurkovi z trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov vzniesol aj obvinenie.

26. októbra: Vyšetrovateľ NAKA z tímu Očistec podal v súvislosti s únikom nahrávok trestné oznámenie na Úrade inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR.

4. novembra: Bývalého policajného prezidenta Gašpara prepustili z Ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici na slobodu. Stalo sa tak po tom, čo Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu o nepredĺžení väzby. Väzba sa skončila aj exšéfovi NAKA Hraškovi, niekdajšiemu riaditeľovi protikorupčnej jednotky Krajmerovi a tiež ďalším bývalým policajným funkcionárom Zetochovi a Milanovi Mihálikovi.

5. novembra: Vyšetrovanie v kauze Očistec ukončili, informoval hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.  

20. decembra: Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd obžalobu na 11 obvinených osôb z celkovo 20 skutkov v kauze Očistec.

2022

29. marca: Prokurátor ÚŠP uzavrel dohodu o vine a treste s obvineným Pavlom Vorobjov z kauzy Očistec.

(redakcia, haj)


Ďalšie články