Respirátory od štvrtka potrebovať nebudete, uvoľňujú sa aj pravidlá pre karanténu

Na snímke ľudia obedujú v jednej z petržalských reštaurácií v Bratislave v pondelok 3. januára 2022. Foto: Jakub Kotian/TASR Reštaurácie v poprednej dovolenkovej destinácii zavádzajú hostí. Namiesto olivového oleja podávajú náhrady. Ilustračné foto. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Od štvrtka dôjde k uvoľneniu opatrení v oblasti prekrytia horných dýchacích ciest a povinnej karantény po kontakte s pozitívne testovanou osobou. V lete by mali prísť na Slovensko vakcíny adaptované na variant omikron.

Po stredajšom rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

„Respirátory budú povinné už iba v zariadeniach sociálnej starostlivosti, a to pre návštevníkov a personál pri kontakte s pacientom. V tom istom režime to bude aj v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach,“ vyhlásil minister. Platiť budú viaceré výnimky.

Horné dýchacie cesty si nemusia prekrývať klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti, rovnako ani zamestnanec, ktorý sa nachádza na pracovisku sám.

Výnimku budú mať aj deti do šesť rokov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra či osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. Rovnako sa povinnosť nevzťahuje ani na umelcov pri podávaní umeleckého výkonu, účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu alebo tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania. Výnimka sa v týchto priestoroch týka aj zariadení spoločného stravovania v čase potrebnom na konzumáciu jedla či nápojov, návštevy wellness, prírodných a umelých kúpalísk.

Osoby, ktoré boli v kontakte s pozitívne testovanou osobou, už nebudú povinné absolvovať karanténu. O povinnosti nastúpiť do karantény pre osobu po úzkom kontakte však môže rozhodnúť lekár. „Napríklad, ak by tento kontakt mohol ohroziť osobu imunodeficientnú alebo podobne,“ priblížil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V prípade izolácie osoby po pozitívnom výsledku testu zmeny nenastávajú. Pozitívny je povinný izolovať sa na päť dní a päť dní po ukončení izolácie nosiť respirátor. Ak po piatich dňoch izolácie u pacienta naďalej pretrvávajú príznaky ochorenia COVID-19, o ukončení izolácie rozhoduje lekár.

Rezort zdravotníctva potvrdil, že uvoľnenie opatrení začne platiť od štvrtka 21. apríla.

Epidemická situácia sa zlepšuje

Začiatkom apríla sa zrušila povinnosť nosiť respirátor v exteriéri mimo hromadných podujatí. K ich odhodeniu od štvrtka napomohol zrejme fakt, že nosenie respirátorov sa predvídavo ponechalo počas Veľkej noci, keď dochádzalo k väčším stretnutiam ľudí.

Minister Lengvarský konštatuje, že situácia s ochorením COVID-19 sa na Slovensku kontinuálne zlepšuje. Denný počet pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, ako aj denný počet príjmov do nemocníc, klesli oproti minulému týždňu takmer o polovicu.

Dáta k: 20. aprílu 2022. Foto: ÚVZ, NCZI

V nemocniciach je preto priaznivejšia situácia. Hospitalizovaných je 1 276 pacientov, čo je zhruba o 2 300 pacientov menej než na vrchole tretej vlny (3 571 pacientov), keď sme v zdravotníckych zariadeniach čelili „humanitárnej katastrofe“ v dôsledku vyčíňania závažnejšieho delta variantu. Umelú pľúcnu ventiláciu potrebuje aktuálne 29 pacientov.

V lete prídu vakcíny adaptované na omikron, tvrdí minister

Od leta by mali na Slovensko prísť nové vakcíny od spoločnosti Pfizer, adaptované na koronavírusový variant omikron. Kontrakty má podpísané do roku 2023. Minister zdravotníctva predpokladá, že vakcína bude určená pre všetkých, podrobnosti však určí výrobca.

Minister zároveň podotkol, že krajiny pracujú na vývoji mnohých univerzálnych vakcín. „Je možné, že to skončí štandardným očkovaním proti chrípke ako pri iných chrípkových ochoreniach každý rok,“ povedal Lengvarský s tým, že možností vývoja je veľa.

Slovensko má podľa neho pomerne veľa vakcín. Teraz rokuje o tom, ako ich dodávky obmedziť alebo ich dostať iba v prípade potreby. „Niektoré vakcíny máme na sklade. Väčšinu z nich sme darovali,“ podotkol. Lengvarský očakáva, že sa situácia vyrieši tak, aby sa nemíňali financie na vakcíny, ktoré krajina nespotrebuje.

(tasr, est)


Ďalšie články