Prieskum: Pohľad Rusov na Západ sa výrazne zhoršil. Podporujú vojnu na Ukrajine a inklinujú k Číne

Oslavy ôsmeho výroèia vyhlásenia Krymskej republiky a mesta Sevastopo¾ za subjekty Ruskej federácie Ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na koncerte, ktorý sa konal pri príležitosti ôsmeho výročia vyhlásenia Krymskej republiky. Foto: TASR/AP

Podľa nezávislého ruského analytického centra Levada sa v marci prudko zhoršil pohľad Rusov na Spojené štáty a Európsku úniu.

Kým vo februári malo negatívny postoj k Spojeným štátom 55 percent Rusov a približne tretina mala pozitívny postoj, v marci sa podiel negatívnych postojov zvýšil na 72 percent. Počet respondentov s pozitívnym názorom tiež klesol, a to na 17 percent.

Postoj k Európskej únii sa tiež výrazne zmenil. Vo februári ju 37 percent Rusov vnímalo pozitívne a 48 percent negatívne, v marci malo 67 percent Rusov negatívny názor na EÚ a pozitívny približne pätina.

V obidvoch prípadoch existuje výrazný rozdiel medzi generáciami. Mladší ľudia vo veku 18 – 39 rokov vnímajú USA aj EÚ pozitívnejšie.

V prípade Číny došlo k nárastu pozitívneho vnímania medzi Rusmi. Až 83 percent respondentov z Ruska vníma pozitívne túto krajinu a len 8 percent negatívne. Podľa Levady sa postoj k Ukrajine zhoršil iba mierne.

Podľa marcových údajov agentúry Levada až 81 percent respondentov podporuje „špeciálnu operáciu“. To je len o dve percentá menej ako podpora samotného ruského lídra Vladimira Putina.


Ďalšie články