Poľsko odkazuje Bruselu a Pfizeru: Odmietame prijímať ďalšie vakcíny proti covidu a platiť za ne

Oèkovanie proti ochoreniu Covid-19 na Národnom štadióne vo Varšave Ľudia čakajú na očkovanie proti covidu pred očkovacím centrom vo Varšave. Foto: TASR/AP

Poľsko oznámilo Európskej komisii a farmaceutickej firme Pfizer, že odmieta prijímať ďalšie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a platiť za ne. V utorok to uviedol poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski, ktorého citovala tlačová agentúra PAP.

Krajina má na sklade ešte 25 miliónov vakcín proti covidu a ďalších 67 až 70 miliónov dávok má objednaných, ako informoval súkromný spravodajský kanál TVN24.

Niedzielski v rozhovore pre kanál povedal, že vláda využije klauzulu v zmluve nazývanú „vyššia moc“, ktorá vládu za výnimočných okolností oslobodzuje od záväzkov a povinností.

„Žiadame Európsku komisiu a hlavné spoločnosti vyrábajúce vakcíny…, aby dodávky distribuovali v priebehu desiatich rokov a – čo je najdôležitejšie – aby za ne bolo možné zaplatiť, keď ich prijmeme,“ uviedol poľský minister zdravotníctva.

Dodal, že rokovania týkajúce sa nákupu vakcín viedla Európska komisia.

„Žiaľ, sme svedkami úplnej nepružnosti zo strany výrobcov. Neexistuje spôsob, ako by sme mohli seriózne zmeniť podmienky tejto zmluvy, a navyše, bola podpísaná v krízovej situácii,“ vyhlásil Niedzielski.

Na otázku, či to znamená, že vakcíny budú do Poľska stále prichádzať, minister odpovedal: „Koncom minulého týždňa sme už využili klauzulu ’vyššia moc’, informovali sme Európsku komisiu aj hlavného výrobcu vakcíny, že odmietame prijať tieto vakcíny a že takisto odmietame za ne platiť. Následkom toho môže byť právny spor, ktorý už vlastne prebieha.“

Na ďalšiu otázku o prípadnom ukončení zmluvy Poľskom zareagoval, že bola podpísaná medzi eurokomisiou a výrobcami vakcín a konkrétne Poľsko teda zmluvu neukončí. „Toto je len akési vyhlásenie o ďalšej našej línii konania,“ dodal minister.

Niedzielski tiež povedal, že zmluva Poľska len s jednou spoločnosťou je za vyše dve miliardy zlotých (0,43 miliardy eur) na tento rok a za šesť miliárd zlotých (1,29 miliardy eur) na budúci rok.

Doplnil takisto, že Poľsko spolu s desiatimi ďalšími štátmi EÚ navrhlo, aby eurokomisia zmiernila pravidlá v zmluvách na vakcíny proti covidu tak, že štáty budú môcť použiť viac peňazí na zdravotnú starostlivosť o utečencov. Podľa Niedzielskeho je vzhľadom na prúd utečencov potrebná väčšia pružnosť v zmluvách.

„Zatiaľ stretnutia s Pfizerom, výrobcom liekov, a eurokomisiou nepriniesli žiadny výsledok,“ dodal minister.

(tasr)


Ďalšie články