Za protesty pred potratovými klinikami väzenie. Španielsko pritvrdzuje voči pro-liferom

demonštranti Odporcovia interrupcií držia transparenty počas Pochodu za život 21. septembra 2014 v Madride. Foto: TASR/AP

Protesty a modlitby pred potratovými klinikami budú v Španielsku minulosťou. Reforma trestného zákona ich totiž stavia mimo hru, pričom pro-liferom bude hroziť až rok za mrežami.

Pre zástancov pro-life agendy v Španielsku nastávajú ťažké časy. Do platnosti totiž koncom minulého pracovného týždňa vstúpila reforma trestného zákona, ktorá kriminalizuje ich protesty pred potratovými klinikami.

Takzvané obťažovanie žien, ktoré idú na kliniku dobrovoľne ukončiť tehotenstvo, alebo odborníkov, ktorí potraty vykonávajú, môže vyústiť až do odňatia slobody v dĺžke tri mesiace až jeden rok alebo do nutnosti absolvovať verejnoprospešné práce v rozsahu 31 až 80 dní.

Zákon pretlačený vládnymi socialistami podľa miestneho denníka El Mundo považuje za „nevyhnutné vytvoriť bezpečnostnú zónu“ okolo potratových centier s tým cieľom, aby bola zaručená intimita žien, ich sloboda, ich fyzická a morálna bezpečnosť, ako aj ich sexuálne a reprodukčné práva.

Na trestanie obťažovania tohto druhu nebude potrebná sťažnosť poškodeného a podľa závažnosti prípadu môže súd previnilcovi uložiť aj zákaz pohybu na určité miesta na dobu od šiestich mesiacov do troch rokov.

Novú právnu úpravu podporili všetky strany okrem konzervatívcov z Ľudovej strany a zo strany Vox. V senáte, teda v hornej komore španielskeho parlamentu, zmena prešla v pomere 154 ku 105, pričom hlasovania sa nikto nezdržal.

Dva uhly pohľadu

José Antonio Bosch, právny poradca Asociácie akreditovaných nemocníc poskytujúcich umelé prerušenie tehotenstva (ACAI), nazval posun v tomto smere „úžasným“ a dodal, že „našťastie existuje sociálna a politická citlivosť, ktorá rozpoznáva problémy a dáva im relevantnosť“.

Senátor za stranu Vox Jacobo Robatto však legislatívu odsúdil ako príliš „vágnu“ a „všeobecnú“. „Ženy nechcú potratiť, ale chcú dôstojne vychovávať svoje deti,“ uviedol Robatto, zdôrazňujúc správu, ktorá tvrdila, že osem z desiatich žien, ktoré mali pochybnosti o svojom tehotenstve, sa rozhodli ponechať si dieťa po tom, čo dostali adekvátnu podporu.

V Španielsku sú umelé ukončenia tehotenstva do 14. týždňa legálne od roku 1985, vo vážnych prípadoch aj po tomto termíne. Britský denník Guardian však dodáva, že väčšina gynekológov v krajine likvidácie ľudských plodov aj tak odmieta vykonávať. Podľa oficiálnych údajov bolo v roku 2020 v Španielsku vykonaných vyše 88-tisíc takýchto zákrokov.

Správa z dielne ACAI vypracovaná v roku 2018 ukazuje, že 89 percent žien, ktoré chodia do potratových centier, sa cítilo obťažovaných a 66 percent dokonca ohrozených. Ako však vyplýva zo samotného názvu organizácie, nejde o nezávislú asociáciu, ale práve naopak.

Precedens? Kdeže

Zákon trestajúci odporcov potratov pred klinikami majú aj v susednom Francúzsku. V roku 2017 sa rozšíril aj do virtuálneho priestoru a kriminalizuje weby, ktoré „vyvíjajú psychologický alebo morálny nátlak“ na ženu hľadajúcu informácie o ukončení tehotenstva.

Podobná legislatíva bola prijatá na miestnej úrovni v Spojenom kráľovstve, napríklad v Manchestri, kde mestská rada v roku 2020 zakázala modlitby a pokojné protesty pred miestnou potratovou klinikou.

Snahy očierniť odporcov interrupcií však badať aj v celoeurópskej politike. Európsky parlament totiž minulý rok definitívne odobril kontroverznú správu od chorvátskeho socialistického poslanca Predraga Freda Matića. Tá okrem iného útočila na lekárov odmietajúcich výkon interrupcií a odporcov potratov titulovala ako narušiteľov demokracie.


Ďalšie články