Čína rozmýšľa o vojenskom využití metaverza

metaverse-gf053fc1af_1920 Foto: Pixabay

Podľa najnovších správ sa čínska armáda začína zaoberať vojenským využitím metaverza. Toto spojenie virtuálneho prostredia, internetu a reality je podľa mnohých novým bojiskom, kde bude prebiehať súperenie medzi technologickými veľmocami. Čína už teraz investuje nemalé množstvo prostriedkov do vývoja metaverza a má ambície stať sa centrom nového digitálneho sveta.

Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (PLA) sa podľa správy China Aerospace Studies Institute (CASI), amerického think-tanku, pripravuje na vojnové konflikty, v ktorých budú využité aj špičkové technológie v metaverze, čo je vznikajúce spojenie virtuálneho prostredia, internetu a reálneho sveta, označovanom aj ako fyzický internet.

Čo všetko spája nová technológia

Oficiálne noviny čínskej armády PLA Daily nedávno napísali, že metaverzum predstavuje nový level budúcej kognitívnej vojny, uvádza The Washington Times. Technológia by mala spájať bezpilotné systémy s umelou inteligenciou, a otvárať tak nové možnosti na bojisku. Koncept zahŕňa aj využívanie dronov, hypersonické strely, samoobnovujúce sa zariadenia meniace tvar či „neviditeľné“ plášte vytvorené pomocou biotechnológií. Tieto futuristické zbrane budú údajne schopné rozpoznávať, reagovať a plynule sa prispôsobovať na bojisku a tiež rýchlo vykonávať misie bez ľudského zásahu.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čínska armáda zároveň uvádza, že útokom na metaverzum protivníka bude možné ovplyvniť myslenie, poznanie reality a akčné rozhodovanie protivníka, píše CASI.

PLA predpokladá tri typy konfrontácie. Prvým je „platformová konfrontácia“ využívajúca metaverzum na kognitívne útoky alebo obranu s cieľom narušiť a eliminovať metaverzum protivníka. Ďalším typom je „systémový útok“, ktorý naruší technickú prevádzku nepriateľskej platformy, a posledným je „nepriame rozdelenie“ – narušenie komunikačných kanálov s cieľom vyvolať u protivníka nedorozumenia a zmätok.

Súperenie mocností

Z čínskych médií sa tiež ozývajú hlasy, ktoré považujú metaverzum za nové bojisko, kde bude prebiehať technologické súperenie medzi USA a Čínou, aj keď je metaverzum zatiaľ v plienkach. Niektorí poukazujú na to, že v Číne vyvinuté sociálne médiá (napríklad TikTok), dokážu lepšie zachytiť to, čo ľudia chcú. To má byť údajne kľúčovým faktorom aj pri súperení v metaverze.

Spojené štáty možno zatiaľ pokladať za svetového technologického lídra. Podľa CASI má však Čína dobré predpoklady stať sa lídrom vo vývoji metaverza, a to hlavne vďaka investíciám a podpore technologických spoločností a aj samotnej Čínskej komunistickej strany.


Ďalšie články